Βίαιες συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς ξέσπασαν έξω από το κτίριο του Κογκρέσου της Αργεντινής κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου σκληρής λιτότητας του Χαβιέρ Μιλέι.

Οι πρωτοφανείς σκηνές στο Μπουένος Άιρες εκτυλίχθηκαν κατά τη δεύτερη μέρα της μαραθώνιας συζήτησης του σαρωτικού πακέτου οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων του αναρχο-καπιταλιστή, όπως αυτοαποκαλείται, προέδρου της Αργεντινής, που έχει πυροδοτήσει την οργή διαδηλωτών.

Ρεπορτάζ τηλεοπτικών δικτύων κατέγραψαν τις προσπάθειες των δυνάμεων καταστολής να διαλύσουν με πλαστικές σφαίρες και υδραντλίες το οργισμένο πλήθος των διαδηλωτών.

Βουλευτές καταγγέλλουν την αστυνομία για υπέρμετρη βία

Βουλευτές της αντιπολίτευσης βγήκαν έξω από το κτίριο κάποια στιγμή για να δουν ιδίοις όμμασι τις συγκρούσεις και να καταγγείλουν την αστυνομία για υπέρμετρη βία, αλλά αργότερα επέστρεψαν στα έδρανά τους και συνεχίστηκε η συζήτηση.

«Δεν μπορούμε να συνεδριάσουμε υπό αυτές τις συνθήκες», δήλωσε ο αριστερός βουλευτής Μαριάνο Ντελ Κάνο την ώρα που αποχωρούσε με συναδέλφους του από το κτίριο της Βουλής της Αργεντινής.

Ο συνάδελφός του, Αλεχάντρο Φινοκιάρο, υποστηρικτής του Μιλέι, κατηγόρησε όσους αποχώρησαν από την αίθουσα για απόπειρα κωλυσιεργίας της συζήτησης και υποστήριξε ότι οι διαδηλωτές ήταν αποφασισμένοι να υποστούν βία για να σταματήσει η συνεδρίαση.

Το δύσκολο έργο του αναρχοκαπιταλιστή προέδρου της Αργεντινής

Η προσπάθεια του Μιλέι να περάσει το πολυνομοσχέδιο είναι λίαν δύσκολη δεδομένων των σφοδρών διαδηλώσεων στους δρόμους πόλεων της Αργεντινής και του γεγονότος ότι το κόμμα του έχει τον έλεγχο μόλις 38 από τις 257 έδρες στη Βουλή.

Μετριοπαθείς βουλευτές έχουν προειδοποιήσει ότι θα ζητήσουν περαιτέρω αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο, ειδικά όσον αφορά στο ευαίσθητο θέμα της χορήγησης ειδικών εξουσιών στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης της οικονομίας.

Ο Μιλέι ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Δεκέμβριο υποσχόμενος να βάλει τέλος στις κρατικές δαπάνες και να τερματίσει την οικονομική κρίση που ταλανίζει εδώ και δεκαετίες την Αργεντινή – τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής – όπου ο ετήσιος πληθωρισμός υπερβαίνει το 200%.

iefimerida.gr