Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών θα παρακολουθεί τις αντιδράσεις των ξένων χωρών στα αιτήματα, που απέστειλε νωρίτερα η ρωσική Γενική Εισαγγελία σε ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία και Κύπρο, σε σχέση με την οργάνωση τρομοκρατικών επιθέσεων στο έδαφος της Ρωσίας ή εναντίον ρωσικών συμφερόντων στο εξωτερικό, δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας ενημέρωσης συντακτών ρωσικού και ξένου Τύπου.

«Θα παρακολουθήσουμε την αντίδραση των δικών μας υπηρεσιών επιβολής του νόμου και την αντίδραση στο εξωτερικό», δήλωσε η Μ. Ζαχάροβα απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Στο μεταξύ, αναφερόμενος στη ρωσική αυτή πρωτοβουλία ο διεθνολόγος Αντρέι Μπιστρίτσκι δήλωσε στο ΤΑΣΣ, το οποίο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη συγκεκριμένη κίνηση της ρωσικής Γενικής Εισαγγελίας, ότι τα σχετικά αιτήματα της Ρωσίας συνεπάγονται νομικές υποχρεώσεις πολύ σημαντικές για την παγκόσμια κοινή γνώμη. «Υπάρχει ένα αίτημα, το οποίο πρέπει να απαντηθεί. Να μην απαντηθεί καθόλου δεν επιτρέπεται. Βλέπουμε ότι η παγκόσμια κοινή γνώμη είναι ευαίσθητη σε τέτοια ζητήματα. Ναι, ίσως δεν είναι τόσο εμφανές στις ίδιες τις δυτικές χώρες, αλλά ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από τις δυτικές χώρες. Στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, η ελίτ παρακολουθεί πώς και τι συμβαίνει, τους φοβίζουν οι αυθαίρετες ενέργειες πολλών δυτικών πολιτικών», δήλωσε ο συνομιλητής του ΤΑΣΣ, χαρακτηρίζοντας ιδιαιτέρως περίπλοκη την κατάσταση στον κόσμο.

«Είναι μια κατανοητή κίνηση από νομική και πολιτική άποψη. Είναι σημαντικό να επιμείνουμε στην τήρηση των κανόνων του παιχνιδιού, στο σεβασμό του νόμου και του διεθνούς δικαίου», είπε ο Α. Μπιστρίτσκι, Πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Ανάπτυξης και Υποστήριξης της Διεθνούς Λέσχης Συζητήσεων «Βαλντάι», εκτιμώντας ότι «το ζήτημα της αντίδρασης σε απολύτως νόμιμα νομικά έγγραφα είναι σημαντικό για την παγκόσμια κοινή γνώμη».

Η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι βασιζόμενη μεταξύ άλλων σε στοιχεία, που παρέδωσαν Ρώσοι βουλευτές και προσωπικότητες της ρωσικής κοινωνίας, που εκπροσωπούν όλο σχεδόν το πολιτικό φάσμα της χώρας, απηύθυνε στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές ΗΠΑ, Γερμανίας, Γαλλίας και Κύπρου αίτημα διερεύνησης της πιθανής εμπλοκής προσώπων και δομών που βρίσκονται στο εξωτερικό στην οργάνωση και χρηματοδότηση μιας σειράς τρομοκρατικών ενεργειών στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και στην ανατίναξη των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream-1 και Nord Stream-2. Προ ημερών είχε γίνει γνωστό ότι οι βουλευτές Αντρέι Κράσοφ, από το κυβερνών κόμμα της «Ενιαίας Ρωσίας», Νικολάι Χαριτόνοφ, από το Κομμουνιστικό Κόμμα και Γιάνα Λαντράτοβα, από την κεντροαριστερή «Δίκαιη Ρωσία», αλλά και ο Αντρέι Ντέρκατς, πρώην βουλευτής της Ουκρανίας και ο γνωστός πολιτικός επιστήμονας και διανοητής Αλεξάντρ Ντούγκιν, πατέρας της δολοφονημένης σε βομβιστική επίθεση τον Αύγουστο του 2022 δημοσιολόγου Ντάριας Ντούγκινα είχαν υποβάλει κοινό αίτημα στη ρωσική Γενική Εισαγγελία ζητώντας να διερευνηθούν τυχόν σχέσεις και διασυνδέσεις ξένων υπηκόων και κρατικών οντοτήτων με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Ρωσία.

ΚΥΠΕ