Σε αχαρτογράφητα νερά φαίνεται ότι βαδίζει πλέον η Μέση Ανατολή μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, που ήρθε ως απάντηση στο Τελ Αβίβ για την επίθεσή του στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό.

Μετά την ολοκλήρωση της επίθεσης του Ιράν με περισσότερους από 300 drone και πυραύλους – βαλλιστικούς και κρουζ – η επόμενη μεγάλη αγωνία του πλανήτη είναι αν και πότε θα υπάρξει απάντηση από το Ισραήλ, μια κίνηση που, όπως πολλοί φοβούνται, θα προκαλέσει νέα κλιμάκωση με επίσης άγνωστες συνέπειες και επόμενα βήματα.

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό:

Live εικόνα από τη Μέση Ανατολή

«Ο ΟΗΕ έχει υποχρέωση να μην αφήσει αναπάντητες τις ενέργειες του Ιράν» λέει ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ

Οι ΗΠΑ πήραν τον λόγο στο Συμβούλιο Ασφαλείας και ο αναπληρωτής πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ρόμπερτ Γουντ εκμεταλλεύεται την ευκαιρία να ασκήσει κριτική στο Ιράν για την επίθεσή του στο Ισραήλ, καθώς και για τις ενέργειές του στην ευρύτερη περιοχή.

Λέει ότι οι ΗΠΑ θα διερευνήσουν πρόσθετα μέτρα για να θέσουν το Ιράν υπόλογο στα Ηνωμένα Έθνη και λέει ότι το Ιράν θα θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιεσδήποτε περαιτέρω ενέργειες λάβει. Προσθέτει ότι απαιτείται κατηγορηματική καταδίκη του Ιράν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Δήλωσε πως οι πράξεις του Ιράν αποτελούν απειλή για το Ισραήλ, την Ιορδανία και το Ιράκ στην περιοχή και ζήτησε από τον ΟΗΕ να μην αφήσει αναπάντητες αυτές τις ενέργειες, ενώ κατήγγειλε την κατάσχεση ενός πλοίου στα στενά του Ορμούζ, αλλά και για την μεταφορά όπλων στους Χούθι, τόσο εναντίον της Σαουδικής Αραβίας αλλά και για χρήση στις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα.

Κατήγγειλε ακόμα την μεταφορά από το Ιράν στην Ρωσία πολεμικών drones που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία. Ανέφερε πως το Ιράν φταίει για τον πόλεμο της 7ης Οκτωβρίου μεταφέροντας οπλισμό και παρέχοντας εκπαίδευση στη Χαμάς. Τις προσεχείς ημέρες οι ΗΠΑ με την βοήθεια άλλων μελών του ΟΗΕ οι ΗΠΑ θα σκεφτούν περαιτέρω μέτρα εναντίον του Ιράν.

Τέλος, ανέφερε πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, ενώ αν υπάρξει νέα επίθεση από το Ιράν προς το Ισραήλ ή τους συμμάχους των ΗΠΑ, θα υπάρξει απάντηση από τις ΗΠΑ. Ζήτησε την πλήρη καταδίκη χωρίς αστερίσκους από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

H Αίγυπτος ζητά αυτοσυγκράτηση από το Ισραήλ και το Ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι εξέφρασε την ανάγκη αυτοσυγκράτησης σε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών του Ιράν και του Ισραήλ την Κυριακή, όπως ανακοίνωσε η Αίγυπτος.

Ο Σούκρι κάλεσε τους Ιρανούς και Ισραηλινούς ομολόγους του «να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από προκλήσεις που θα αύξαναν την ένταση και την αστάθεια στην περιοχή», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η Αίγυπτος είναι έτοιμη να εντείνει τις προσπάθειές της για την εκτόνωση της τρέχουσας κρίσης, «η οποία έχει αρχίσει να παίρνει μια επικίνδυνη τροπή, καθώς συμπίπτει με την κρίση στη Λωρίδα της Γάζας και προσθέτει ένταση σε άλλα θερμά σημεία της περιοχής», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ συζητά την «απειλή» του Ιράν για την περιφερειακή σταθερότητα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραελ Κατζ δηλώνει ότι μίλησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι και τόνισε το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί έναντι του Ιράν.

«Τόνισα ότι το Ιράν και οι εντολοδόχοι του αποτελούν την κεντρική απειλή για τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή», έγραψε ο Κατζ.

«Οι μετριοπαθείς χώρες της περιοχής, μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο, πρέπει να δράσουν για να σταματήσουν την επιθετικότητα του Ιράν. Η σχέση με την Αίγυπτο είναι σημαντική και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για τη διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή» αναφέρει ο ισραηλινός πολιτικός.

Ισραήλ: Το πολεμικό συμβούλιο διαφωνεί για το χρόνο και την κλίμακα των αντιποίνων κατά του Ιράν

Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ συμφωνεί ότι πρέπει να υπάρξει απάντηση κατά του Ιράν για την επίθεση με πυραύλους και drones, αλλά διαφωνεί για τον χρόνο και την κλίμακα των αντιποίνων, δήλωσαν ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Το πενταμελές πολεμικό συμβούλιο, στο οποίο ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και ο υπουργός Μπένι Γκαντς έχουν εξουσίες λήψης αποφάσεων, συνήλθε σήμερα και θα συνεδριάσει και πάλι για περαιτέρω συνομιλίες.

Τούρκοι, Ιορδανοί και Ιρακινοί επιβεβαιώνουν πως υπήρξε προειδοποίηση 72 ωρών – Διαψεύδουν οι ΗΠΑ

Τούρκοι, Ιορδανοί και Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Κυριακή ότι το Ιράν έδωσε ευρεία προειδοποίηση ημέρες πριν από την επίθεση του Σαββάτου με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους στο Ισραήλ, επιτρέποντας να αποφευχθούν μαζικές απώλειες και ανεξέλεγκτη κλιμάκωση, αλλά ένας Αμερικανός αξιωματούχος το διέψευσε αυτό.

Τα περισσότερα από τα εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τους πυραύλους που εκτόξευσε το Ιράν σε μια επίθεση αντιποίνων καταρρίφθηκαν πριν φθάσουν στο ισραηλινό έδαφος, αν και ένα νεαρό κορίτσι τραυματίστηκε σοβαρά και η περιοχή παραμένει προετοιμασμένη για περαιτέρω κλιμάκωση.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιρ-Αμπντολαχιάν δήλωσε την Κυριακή ότι το Ιράν είχε δώσει στις γειτονικές χώρες και στον σύμμαχο του Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, 72 ώρες προειδοποίηση ότι θα εξαπέλυε τα πλήγματα, μια κίνηση που θα τους επέτρεπε να αποτρέψουν σε μεγάλο βαθμό την επίθεση. Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι είχε μιλήσει τόσο με την Ουάσινγκτον όσο και με την Τεχεράνη πριν από την επίθεση, προσθέτοντας ότι μετέφερε μηνύματα ως μεσάζων για να βεβαιωθεί ότι οι αντιδράσεις ήταν ανάλογες.

«Το Ιράν είπε ότι η αντίδραση θα ήταν μια απάντηση στην επίθεση του Ισραήλ στην πρεσβεία του στη Δαμασκό και ότι δεν θα προχωρούσε πέρα από αυτό. Είχαμε επίγνωση των πιθανοτήτων. Οι εξελίξεις δεν αποτέλεσαν έκπληξη», δήλωσε τουρκική διπλωματική πηγή. Ωστόσο, ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν διέψευσε τη δήλωση του Αμιρ-Αμπντολαχιάν, λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον είχε επαφή με το Ιράν μέσω Ελβετών μεσαζόντων, αλλά δεν είχε λάβει 72 ώρες προειδοποίηση.

«Αυτό δεν είναι απολύτως αληθές», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Δεν έδωσαν καμία ειδοποίηση, ούτε έδωσαν καμία αίσθηση, αυτοί θα είναι οι στόχοι, οπότε εκκενώστε τους». Η Τεχεράνη έστειλε μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο αφού άρχισαν τα πλήγματα και η πρόθεση ήταν να είναι «άκρως καταστροφική», είπε ο αξιωματούχος, εικάζοντας ότι «το Ιράν λέει ότι έδωσε ειδοποίηση για να καλύψει την αμηχανία του για την αποτυχία της επίθεσης».
«Λάβαμε ένα μήνυμα από τους Ιρανούς καθώς αυτό βρισκόταν σε εξέλιξη, μέσω της Ελβετίας. Αυτό ουσιαστικά υπονοούσε ότι είχαν τελειώσει μετά από αυτό, αλλά εξακολουθούσε να είναι μια συνεχιζόμενη επίθεση. Αυτό ήταν λοιπόν το μήνυμα προς εμάς», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ωστόσο, Ιρακινοί, Τούρκοι και Ιορδανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ο καθένας ότι το Ιράν είχε παράσχει έγκαιρη προειδοποίηση για την επίθεση την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων λεπτομερειών.

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν το Ισραήλ να «σκεφτεί προσεκτικά» τυχόν αντίποινα έναντι του Ιράν

Αυτό προκύπτει από σχόλια Αμερικανού αξιωματούχου σε τηλεφωνική επικοινωνία με δημοσιογράφους, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Οι Ισραηλινοί μας ξεκαθάρισαν ότι δεν επιδιώκουν μια σημαντική κλιμάκωση με το Ιράν», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «κατέστησε πολύ σαφές στον [ισραηλινό] πρωθυπουργό χθες το βράδυ ότι πρέπει να σκεφτούν προσεκτικά και στρατηγικά τους κινδύνους της κλιμάκωσης».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Ισραήλ «δεν επιδιώκει» κλιμάκωση με το Ιράν.

Το Ισραήλ «εγκρίνει επιχειρησιακά σχέδια τόσο για επιθετική όσο και για αμυντική δράση»

Ο εκπρόσωπος των IDF Ντάνιελ Χάγκαρι δήλωσε ότι τα επιχειρησιακά σχέδια τόσο για επιθετική όσο και για αμυντική δράση έχουν καταρτιστεί τις τελευταίες δύο ώρες.

«Τις τελευταίες δύο ώρες, εγκρίναμε επιχειρησιακά σχέδια τόσο για επιθετική όσο και για αμυντική δράση», δήλωσε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χάγκαρι.

«Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε το κράτος του Ισραήλ και μαζί με τους εταίρους μας θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε ένα πιο ασφαλές και σταθερό μέλλον για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».

Με Ιράν και ΗΠΑ επικοινώνησε η Άγκυρα πριν την επίθεση στο Ισραήλ

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι πριν από την ιρανική επίθεση η Τουρκία επικοινώνησε με το Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ζητώντας αυτοσυγκράτηση και οι αντιδράσεις να είναι «αναλογικές».

Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «πριν από το περιστατικό» -την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ- «μιλήσαμε με τις ιρανικές και αμερικανικές αρχές και ζητήσαμε αυτοσυγκράτηση. Οι αμοιβαίες προσδοκίες και τα μηνύματα των μερών μεταφέρθηκαν επίσης από την Τουρκία και αναλήφθηκαν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για να διασφαλιστεί ότι οι αντιδράσεις θα είναι αναλογικές».

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι «εδώ και καιρό στους συνομιλητές μας τις προειδοποιήσεις μας σχετικά με τον κίνδυνο επέκτασης και κλιμάκωσης του συνεχιζόμενου πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα. Η ισραηλινή επίθεση στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό, η οποία παραβίασε το διεθνές δίκαιο, δικαίωσε τις ανησυχίες μας. Τα αντίποινα του Ιράν σε αυτή την επίθεση και οι επακόλουθες εξελίξεις έδειξαν για άλλη μια φορά ότι τα γεγονότα θα μπορούσαν γρήγορα να κλιμακωθούν σε περιφερειακό πόλεμο».

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών καταλήγει ως εξής: «Σήμερα, στέλνουμε για άλλη μια φορά σαφή μηνύματα στις ιρανικές αρχές και στις δυτικές χώρες που ασκούν επιρροή στο Ισραήλ, για να τους παροτρύνουμε όλους να θέσουν τέρμα στην κλιμάκωση.

»Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να αποτρέψουμε την πυροδότηση μιας διαδικασίας που θα βλάψει μόνιμα τη σταθερότητα της περιοχής μας και θα οδηγήσει σε ευρύτερες παγκόσμιες συγκρούσεις.

»Παρακολουθούμε επίσης στενά τις εξελίξεις σχετικά με τις απειλές για την ασφάλεια της Τουρκίας σε συνεννόηση με τα αρμόδια θεσμικά μας όργανα και ο πρόεδρος Ερντογάν ενημερώνεται τακτικά».

Επικοινωνία Φιντάν – Αμπντολαχιάν

Την ίδια ώρα, το Ιράν φαίνεται να ενημέρωσε την Τουρκία εκ των προτέρων για τη σχεδιαζόμενη επιχείρησή του κατά του Ισραήλ, όπως τουλάχιστον δήλωσε τουρκική διπλωματική πηγή στο Reuters, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μετέφεραν στο Ιράν μέσω της ‘Αγκυρας ότι η επιχείρησή του πρέπει να είναι «εντός συγκεκριμένων ορίων».

Νωρίτερα την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ομόλογό του του Ιράν, Χοσείν Αμίρ Αμπντολαχιάν.

Τουρκικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο Χακάν Φιντάν είπε στον Ιρανό υπουργό ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή μετά τα αντίποινα του Ιράν κατά του Ισραήλ τη νύχτα της 13ης Απριλίου και ότι επιθυμεί «να σταματήσουν τα βήματα που θα αυξήσουν την ένταση».

Ο Χοσείν Αμίρ Αμπντολαχιάν, από την πλευρά του, φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι η επιχείρηση αντιποίνων κατά του Ισραήλ έχει τερματιστεί και το Ιράν δεν θα προχωρήσει σε νέα επιχείρηση εκτός αν δεχθεί επίθεση. Εάν το Ιράν δεχθεί νέα επίθεση, θα απαντήσει πιο έντονα αυτή τη φορά, είπε στον Χακάν Φιντάν ο Ιρανός ΥΠΕΞ.

Μετά την επικοινωνία με τον Αμπντολαχιάν, ο Χακάν Φιντάν είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον.

Οι δύο υπουργοί τόνισαν την ανάγκη αποφυγής περαιτέρω κλιμάκωσης στην περιοχή, αναφέρουν τουρκικές διπλωματικές πηγές, όπως σημειώνει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ

Στις επόμενες κινήσεις του Ισραήλ όπως και στις αποφάσεις του Βενιαμίν Νετανιάχου και του πολεμικού του συμβουλίου είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας. Ακόμη δεν έχει εκδοθεί επίσημο ανακοινωθέν μετά τις συνομιλίες, οι προηγούμενες όμως δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων προϊδέαζαν για προετοιμασία ισχυρού πλήγματος σε βάρος του Ιράν.

Σύμφωνα με πληροφορίες των διεθνών ΜΜΕ, κατά τη συνεδρίαση του ισραηλινού πολεμικού συμβουλίου εξετάστηκαν σειρά από αντίποινα που θα επιβληθεί στην Τεχεράνη μετά την επίθεση με μπαράζ από drone και πυραύλους κρουζ.

Δήλωση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν σχετικά με τις επιθέσεις του Ιράν κατά του κράτους του Ισραήλ

«Νωρίτερα σήμερα, το Ιράν -και οι πληρεξούσιοι του που δρουν από την Υεμένη, τη Συρία και το Ιράκ- εξαπέλυσαν μια άνευ προηγουμένου αεροπορική επίθεση εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Ισραήλ. Καταδικάζω αυτές τις επιθέσεις με τον πιο έντονο τρόπο» ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Συνέχισε λέγοντας πως «Κατόπιν δικής μου εντολής, για την υποστήριξη της άμυνας του Ισραήλ, ο αμερικανικός στρατός μετέφερε αεροσκάφη και αντιτορπιλικά αντιπυραυλικής άμυνας στην περιοχή κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας. Χάρη σε αυτές τις αποστολές και την εξαιρετική ικανότητα των στρατιωτών μας, βοηθήσαμε το Ισραήλ να καταρρίψει σχεδόν όλα τα εισερχόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους».

Επισήμανε πως μόλις είχε μιλήσει «με τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου για να επαναβεβαιώσω την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής για την ασφάλεια του Ισραήλ. Του είπα ότι το Ισραήλ επέδειξε μια αξιοσημείωτη ικανότητα να αμύνεται και να νικά ακόμη και πρωτοφανείς επιθέσεις – στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στους εχθρούς του ότι δεν μπορούν να απειλήσουν αποτελεσματικά την ασφάλεια του Ισραήλ».

Ο Μπάιντεν συναντάται με τους ηγέτες της G7 και επαναβεβαιώνει τη δέσμευση για την ασφάλεια του Ισραήλ

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν μίλησε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης με τους ηγέτες των χωρών της G7 -ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Καναδά, Ιταλία και Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι ηγέτες καταδίκασαν την πρωτοφανή επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ και επιβεβαίωσαν τη δέσμευση της G7 στην ασφάλεια του Ισραήλ», έγραψαν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου στο X.

Το Σάββατο, αφού το Ιράν εξαπέλυσε την επίθεσή του κατά του Ισραήλ, ο Μπάιντεν ζήτησε συνάντηση με τους ηγέτες των χωρών της G7 «για να συντονίσουν μια ενιαία διπλωματική απάντηση στην θρασύτατη επίθεση του Ιράν».

Σε δήλωσή του, ο Μπάιντεν ανέφερε ότι «ενώ δεν είδαμε επιθέσεις κατά των δυνάμεων ή των εγκαταστάσεών μας σήμερα, θα παραμείνουμε σε εγρήγορση για όλες τις απειλές και δεν θα διστάσουμε να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του λαού μας».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει την Κυριακή για την επίθεση στο Ιράν μετά από αίτημα του Ισραήλ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να συνεδριάσει την Κυριακή, αφού το Ισραήλ ζήτησε από το Συμβούλιο να καταδικάσει την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ και να χαρακτηρίσει το Σώμα των Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης ως τρομοκρατική οργάνωση.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 4 μ.μ. ώρα Κύπρου (20:00 GMT), σύμφωνα με το πρόγραμμα που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά το Σάββατο. Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Γκιλάντ Ερντάν, ζήτησε από το συμβούλιο τη διεξαγωγή έκτακτης συνεδρίασης με επιστολή του το Σάββατο προς τον πρόεδρο του συμβουλίου.

«Η ιρανική επίθεση αποτελεί σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια και περιμένω από το Συμβούλιο να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να λάβει συγκεκριμένα μέτρα κατά του Ιράν», έγραψε ο Ερντάν σε ανάρτησή του στο Χ.

Το Ιράν εκτόξευσε ένα σμήνος εκρηκτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και εκτόξευσε πυραύλους εναντίον του Ισραήλ αργά το Σάββατο, στην πρώτη του άμεση επίθεση σε ισραηλινό έδαφος, με κίνδυνο να υπάρξει σημαντική κλιμάκωση, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύτηκαν για «σιδηρά» υποστήριξη του Ισραήλ.

Ο επικεφαλής των IDF Χερζί Χαλεβί ευχαριστεί τον επικεφαλής της CENTCOM για την κοινή αμυντική προσπάθεια κατά του Ιράν

Ο αρχηγός του επιτελείου των IDF αντιστράτηγος Χερζί Χαλεβί μίλησε νωρίτερα σήμερα με τον αρχηγό της CENTCOM στρατηγό Μάικλ Έρικ Κουρίλα, μετά την χθεσινοβραδινή επίθεση του Ιράν με πυραύλους και drone κατά του Ισραήλ, αναφέρει ο στρατός.

Ο Χαλεβί «εξέφρασε μεγάλη εκτίμηση για την κοινή αμυντική προσπάθεια για την αποτροπή και αναχαίτιση της ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι IDF.

Είπε επίσης στον Κουρίλα ότι «η στενή συνεργασία μεταξύ των στρατών καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ισχυρού αμυντικού συνασπισμού που αποδείχθηκε χθες το βράδυ».

Οι ΗΠΑ ήταν μεταξύ πολλών εθνών που αναχαίτισαν πολλά από τα 170 ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που κατευθύνονταν προς το Ισραήλ εν μέσω της χθεσινής επίθεσης.

Ο αρχηγός των IDF πραγματοποίησε επίσης μια αξιολόγηση με το Φόρουμ του Γενικού Επιτελείου μετά την κλήση με τον Κουρίλα, προσθέτει ο στρατός.

Ανάρτηση του Σαρλ Μισέλ για την επίθεση του Ιράν

«Με τους ηγέτες της #G7, καταδικάσαμε ομόφωνα την πρωτοφανή επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ» ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Όλα τα μέρη πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Θα συνεχίσουμε όλες τις προσπάθειές μας για να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Ο τερματισμός της κρίσης στη Γάζα το συντομότερο δυνατό, κυρίως μέσω μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός, θα κάνει τη διαφορά» συνέχισε ο Σαρλ Μισέλ.

Έκλεισε λέγοντας πως «Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου, θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα».

Πλάνα δείχνουν στρατιώτες να στέκονται αμέτοχοι καθώς Εβραίοι έποικοι βάζουν φωτιά σε αυτοκίνητο

Εβραίοι έποικοι βιντεοσκοπήθηκαν να ανάβουν φωτιά σε αυτοκίνητο στο Ντέιρ Ντιμπουάν της Δυτικής Όχθης, ενώ στρατιώτες παρακολουθούσαν αμέτοχοι. Το υλικό διανεμήθηκε από την οργάνωση Yesh Din και τραβήχτηκε από μια ιδιωτική κάμερα ασφαλείας στο γκαράζ του αυτοκινήτου.

Το κοινό ανακοινωθέν των G7

«Το Ιράν κινδυνεύει να προκαλέσει μία ανεξέλεγκτη περιφερειακή κλιμάκωση»

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση των G7

Μισέλ: Kαταδικάσαμε ομόφωνα την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Νέο μήνυμα του Ισραήλ

Το Ισραήλ έχει μία ευκαιρία να σχηματίσει στρατηγική συμμαχία κατά του Ιράν μετά την απώθηση της μαζικής επίθεσης με drones και πυραύλους, δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ

Η Τουρκία επικοινώνησε πριν την επίθεση με το Ιράν και τις ΗΠΑ ζητώντας αυτοσυγκράτηση

Ανακοίνωση εξέδωσε πριν από λίγο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην οποία αναφέρει ότι πριν από την ιρανική επίθεση η Τουρκία επικοινωνησε με το Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ζητώντας αυτοσυγκράτηση και οι αντιδράσεις να είναι «αναλογικές».

Το μήνυμα του Σαρλ Μισέλ

«Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου, θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής την επόμενη εβδομάδα»

Νέο μήνυμα από τους Φρουρούς της Επανάστασης

Οι Φρουροί της Επανάστασης προειδοποιούν να μην υπάρξουν αναρτήσεις υπέρ του Ισραήλ από Ιρανούς χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

«Εμείς ενημερώσαμε 72 ώρες πριν την επίθεση» λέει τώρα η Τεχεράνη

«Ανακοινώσαμε στους αδελφούς και φίλους στην περιοχή, ανάμεσά τους και τις χώρες που φιλοξενούν αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, ότι στόχος είναι αποκλειστικά η τιμωρία του ισραηλινού καθεστώτος» τόνισε ο ΥΠΕΞ του Ιράν

Οι Χούθι δηλώνουν ότι η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ είναι μια νόμιμη πράξη

Το ένοπλο κίνημα των Χούθι στην Υεμένη δήλωσε σήμερα ότι η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν μια νόμιμη πράξη ως απάντηση για τη φερόμενη ως ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό την 1η Απριλίου.

Συνομιλία Μπορέλ με τον ΥΠΕΞ του Ιράν για να καταδικάσει τις ιρανικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ ανακοίνωσε ότι εξ’ ονόματος των κρατών μελών της ΕΕ συνομίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Χουσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν για να καταδικάσει τις ιρανικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ και να καλέσει όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση

Ιράν προς ΗΠΑ: Αν υπάρξει παρέμβαση υπέρ του Ισραήλ, όλες οι αμερικανικές βάσεις θα θεωρηθούν επιχειρησιακοί στόχοι

Ο διοικητής του ιρανικού στρατού προειδοποίησε τις ΗΠΑ «να αποφύγουν να υποστηρίξουν το σιωνιστικό καθεστώς το οποίο χτυπήθηκε από το Ιράν σε επιχείρηση αντιποίνων», προειδοποιώντας ότι «όλες οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή θα θεωρηθούν επιχειρησιακοί στόχοι σε περίπτωση που η Ουάσινγκτον παρέμβει».

Σε δηλώσεις του την Κυριακή, ο διοικητής του στρατού υποστράτηγος Αμπντολραχίμ Μουσαβί επαίνεσε τις ένοπλες δυνάμεις για την αποστολή «Επιχείρηση Αληθινή Υπόσχεση» που πραγματοποίησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής σε αντίποινα για την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο προξενικό τμήμα της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό την 1η Απριλίου.

Είπε ότι «το παράνομο σιωνιστικό καθεστώς ξεπέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές και παραβίασε το διεθνές δίκαιο με την επίθεση στην ιρανική διπλωματική αποστολή που είχε ως αποτέλεσμα τον μαρτυρικό θάνατο πολλών Ιρανών στρατιωτικών συμβούλων».

Ο διοικητής του στρατού σημείωσε ότι «το Ιράν αποφάσισε να ξεκινήσει την τιμωρητική επιχείρηση κατά του ισραηλινού καθεστώτος μετά την αυξανόμενη δημόσια απαίτηση του ιρανικού έθνους για αντίποινα και μετά την αποτυχία των διεθνών οργανισμών να τιμωρήσουν το σιωνιστικό καθεστώς σύμφωνα με το άρθρο 7 του Χάρτη του ΟΗΕ».

Στη συνέχεια προειδοποίησε «το ισραηλινό καθεστώς ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει ακόμη σκληρότερη τιμωρία εάν επιμείνει στη συνέχιση των επιθετικών του μέτρων».

Το Ισραήλ έχει την ευκαιρία να σχηματίσει «στρατηγική συμμαχία», λέει ο υπουργός Άμυνας

Ο Yoav Gallant λέει ότι η χώρα του έχει την ευκαιρία να σχηματίσει μια στρατηγική συμμαχία μετά την επίθεση του Ιράν που καταρρίφθηκε από έναν συνασπισμό χωρών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας.

«Έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε μια στρατηγική συμμαχία εναντίον αυτής της σοβαρής απειλής από το Ιράν, το οποίο απειλεί να τοποθετήσει πυρηνικά εκρηκτικά σε αυτούς τους πυραύλους, κάτι που θα μπορούσε να είναι μια εξαιρετικά σοβαρή απειλή», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, ενώ περιόδευε σε μια από τις συστοιχίες του συστήματος αεράμυνας Arrow 3 που χρησιμοποιήθηκε για την απόκρουση της χθεσινής επίθεσης.

Στους φημολογούμενους στόχους αντιποίνων του Ιράν είναι και οι πυρηνικοί σταθμοί του Ιράν.

Γκαντς: Το Ισραήλ θα απαντήσει την κατάλληλη στιγμή, πρέπει να συνεχίσει να ενισχύει τις περιφερειακές συμμαχίες

Το Ισραήλ πρέπει να ενισχύσει τη «στρατηγική συμμαχία και την περιφερειακή συνεργασία» που του επέτρεψε να αντιμετωπίσει τη χθεσινή ιρανική επίθεση, δηλώνει σε δήλωσή του ο υπουργός πολεμικών θεμάτων Μπένι Γκαντζ.

«Το Ιράν είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, είναι μια περιφερειακή πρόκληση και είναι επίσης ένας κίνδυνος για το Ισραήλ, και χθες, ο κόσμος στάθηκε σαφώς μαζί με το Ισραήλ μπροστά στον κίνδυνο. Το Ισραήλ εναντίον του Ιράν, ο κόσμος εναντίον του Ιράν – αυτό είναι το αποτέλεσμα. Πρόκειται για ένα στρατηγικό επίτευγμα, το οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε για την ασφάλεια του Ισραήλ», λέει.

«Αυτό το γεγονός δεν έχει τελειώσει – η στρατηγική συμμαχία και το σύστημα περιφερειακής συνεργασίας που οικοδομήσαμε και άντεξε τη σημαντική δοκιμασία του πρέπει να ενισχυθεί ακριβώς τώρα. Το Ισραήλ απέδειξε χθες ότι αποτελεί άγκυρα στρατιωτικής και τεχνολογικής ισχύος και άγκυρα ασφάλειας στη Μέση Ανατολή», συνεχίζει.

Δίλημμα για το Ισραήλ – Να επιτεθεί εκ νέου ή να θεωρήσει το περιστατικό ως λήξαν;

Η ισραηλινή κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δύσκολο δίλημμα, να «περιορίσει» την απάντηση του Ιράν ή να εξαπολύσει άλλη μια επίθεση εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας και να διακινδυνεύσει κλιμάκωση, αφού το IRGC χτύπησε απευθείας το εσωτερικό μέτωπό της για πρώτη φορά, αναφέρει σε κυριακάτικο δημοσίευμά του ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Walla!

Σύμφωνα με το Walla!, αντιτιθέμενος σε μια ισραηλινή απάντηση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «έθεσε την ισραηλινή κυβέρνηση αντιμέτωπη με δύσκολες επιλογές». Ο ισραηλινός δημοσιογράφος Αμίρ Μπομπότ εκτίμησε ότι οποιαδήποτε μελλοντική αντιπαράθεση με το Ιράν θα μπορούσε να καταλήξει σε «ένα μπαράζ μη επανδρωμένων αεροσκαφών και βαλλιστικών πυραύλων», παρόμοιο με εκείνα που στόχευσαν το Ισραήλ και κατεχόμενα εδάφη νωρίς την Κυριακή, καθώς «το φράγμα παραβιάστηκε και κατέρρευσε».

Ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισραηλινό ομόλογό του Ισαάκ Χέρτσογκ

«Για ώρες χθες το βράδυ, ο λαός του Ισραήλ έπρεπε να βρει καταφύγιο από τα εκατοντάδες ιρανικά drones και πυραύλους. Καταδικάζουμε αυτή την επίθεση με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο», αναφέρεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται ότι ο κ. Σταϊνμάιερ «καθησυχάστηκε από την ισχυρή ισραηλινή αεράμυνα και εξέφρασε ταυτόχρονα την ελπίδα να αποτραπεί μια ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση»

Βίντεο που δείχνει το σύστημα αναχαίτισης από την ισραηλινή εναέρια άμυνα

Δηλώσεις υπουργού Εξωτερικών του Ιράν

Δήλωσε ότι η χώρα του ενημέρωσε 72 ώρες πριν τις συμμαχικές και γειτονικές δυνάμεις για την επίθεση στο Ισραήλ

Το Ισραήλ θα απαιτήσει το τίμημα από το Ιράν όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, δηλώνει ο υπουργός Πολέμου

Θα οικοδομήσουμε έναν περιφερειακό συνασπισμό και θα απαιτήσουμε το τίμημα από το Ιράν με τον τρόπο και τη χρονική στιγμή που είναι κατάλληλοι για εμάς, τόνισε ο Μπένι Γκαντζ

Τουλάχιστον πέντε οι νεκροί Παλαιστίνιοι που προσπαθούσαν να γυρίσουν στη βόρεια Γάζα

Τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν σήμερα το απόγευμα καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον εκατοντάδων Παλαιστινίων που προσπαθούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στη βόρεια Γάζα. Η είδηση αποτελεί συνέχεια του παρακάτω βίντεο.

Επίθεση του Ισραήλ κατά δημοσιογράφων και εκτοπισμένων στη Γάζα

ριν ελάχιστο χρόνο δημοσιεύθηκε επίθεση εναντίον δημοσιογράφων και εκτοπισμένων στη Γάζα με σοβαρές απώλειες.

Κράτη του Περσικού Κόλπου ξεκαθαρίζουν πως δεν θέλουν οι βάσεις των ΗΠΑ να χρησιμοποιηθούν για επίθεση εναντίον του Ιράν

Την αντίθεσή τους σε ενδεχόμενο χτύπημα κατά του Ιράν ανακοίνωσαν τέσσερα κράτη του Περσικού Κόλπου, πριν καν χτυπήσει το Ιράν.

Σύμφωνα με το Middle East Eye, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ομάν και το Κουβέιτ γνωστοποίησαν τη στάση τους στην Ουάσινγκτον, προτρέποντας τις ΗΠΑ να μην χρησιμοποιήσουν τα εδάφη τους για χτύπημα ως απάντηση σε ενδεχόμενη ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, αποκάλυψε πως: «Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ (στον Περσικό) Κόλπο εργάζονται…υπερωρίες για να κλείσουν τους δρόμους που θα μπορούσαν να τους συνδέσουν με ένα αμερικανικό αντίποινο κατά της Τεχεράνης, από βάσεις εντός των βασιλείων τους». Η αποκάλυψη αυτή υπογραμμίζει τις συλλογικές προσπάθειες των κρατών του Περσικού Κόλπου να αποστασιοποιηθούν από πιθανές στρατιωτικές ενέργειες στις οποίες εμπλέκονται οι ΗΠΑ και το Ιράν.

Ζωντανή εικόνα από περιοχές του Ισραήλ

Οι λεπτομέρειες της Ιρανικής επιχείρησης «Αληθινή Υπόσχεση» θα δημοσιευθούν προσεχώς από το Σώμα των Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασεις

Το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων του IRGC ανέφερε σε ανακοίνωσή του τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής ότι «η Αεροδιαστημική Δύναμη του IRGC εκτόξευσε δεκάδες πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε αντίποινα για την πρόσφατη αεροπορική επιδρομή του ισραηλινού καθεστώτος που σκότωσε αρκετούς Ιρανούς στρατιωτικούς διοικητές και συμβούλους στη Συρία».

Πρόσθεσε ότι «οι πύραυλοι έπληξαν με επιτυχία στόχους εντός των κατεχομένων εδαφών».

Σύμφωνα με το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων του IRGC, «οι λεπτομέρειες της επιχείρησης, η οποία διεξήχθη με την έγκριση του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, υπό την εποπτεία του Γενικού Επιτελείου των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων και με την υποστήριξη του ιρανικού στρατού και του υπουργείου Άμυνας, θα δημοσιοποιηθούν σύντομα».

Νωρίτερα, το IRGC δήλωσε ότι «εξαπέλυσε μαζικά αντίποινα με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά των κατεχομένων εδαφών σε απάντηση της τρομοκρατικής επίθεσης του ισραηλινού καθεστώτος την 1η Απριλίου εναντίον των διπλωματικών εγκαταστάσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό».

Επιχείρηση Αληθινή Υπόσχεση ονόμασε το Ιράν την επίθεση κατά του Ισραήλ

Το IRGC ανακοίνωσε την έναρξη των επιδρομών σε ανακοίνωσή του το βράδυ του Σαββάτου, ορίζοντας την αποστολή ως «Επιχείρηση Αληθινή Υπόσχεση».

Η ισραηλινή επίθεση είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του ταξίαρχου Mohammad Reza Zahedi, διοικητή της δύναμης Quds του IRGC, του αναπληρωτή του, στρατηγού Mohammad Hadi Haji Rahimi, και πέντε αξιωματικών που τους συνόδευαν.

Ο ηγέτης της Ισλαμικής Επανάστασης Αγιατολάχ Σεΐντ Αλί Χαμενεΐ ορκίστηκε ότι «το Ιράν θα τιμωρήσει το Ισραήλ και θα κάνει το κακό καθεστώς να μετανιώσει για το έγκλημά του να δολοφονήσει τους στρατιωτικούς συμβούλους της χώρας στη Συρία».

New York Times: Το τηλεφώνημα του Μπάιντεν στον Νετανιάχου απέτρεψε την επίθεση-απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απέτρεψε τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου από το να δώσει το πράσινο φως για ένα άμεσο χτύπημα αντιποίνων κατά του Ιράν μετά την εκτόξευση περίπου 300 επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων κατά του Ισραήλ χθες το βράδυ, αναφέρουν οι New York Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αρκετά μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ είχαν ταχθεί υπέρ της εξαπόλυσης απαντητικής επίθεσης, αλλά η έλλειψη σοβαρών ζημιών που προκάλεσε το Ιράν, σε συνδυασμό με τη συνομιλία του Νετανιάχου με τον Μπάιντεν, οδήγησαν στην αναβολή της.

Άρχισε η τηλεδιάσκεψη των ηγετών της G7

Θέμα συζήτησης οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όπως ανακοινώθηκε από την ιταλική κυβέρνηση η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της G7

Ο Τζο Μπάιντεν δεν θέλει κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή λέει ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας

Ο Αμερικανός πρόεδρος εργάζεται μέσω της διπλωματίας, συγκαλώντας μια συνάντηση της G7

Με τον Ιρανό ΥΠΕΞ επικοινώνησε ο Χακάν Φιντάν – «Δεν επιθυμεί κλιμάκωση η Τουρκία»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του από το Ιράν Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν.

Τουρκικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο Χακάν Φιντάν είπε στον Ιρανό ομόλογό του ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή μετά τα αντίποινα του Ιράν κατά του Ισραήλ τη νύχτα της 13ης Απριλίου και ότι επιθυμεί «να σταματήσουν τα βήματα που θα αύξαναν την ένταση».

Ισραήλ: Το Ιράν πρέπει να πληρώσει τίμημα, λέει το υπουργείο Εξωτερικών

Το Ιράν πρέπει να πληρώσει ένα τίμημα για την επίθεσή του στο Ισραήλ ανέφερε σε ανακοίνωσή του, που ανέβηκε στο Twitter, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας πως το πρώτο βήμα πρέπει να είναι «η άμεση ανακήρυξη των Φρουρών της Επανάστασης ως τρομοκρατικής οργάνωσης».

Παράλληλα, ζήτησε επίσης να επιβληθούν «επώδυνες κυρώσεις» στο Ιράν στον τομέα των όπλων και σε άλλα κρίσιμα πεδία.

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών της ΕΕ συγκάλεσε ο Μπορέλ για την Τρίτη

Στη σύγκληση έκτακτης τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την Τρίτη 16 Απριλίου 2024, μετά τις επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ με drone και πυραύλους, προχώρησε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Μετά τις ιρανικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ, συγκάλεσα έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, την Τρίτη» έγραψε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ στ οΧ.

«Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην αποκλιμάκωση και την ασφάλεια της περιοχής», πρόσθεσε.

Η Τεχεράνη είχε ενημερώσει τις ΗΠΑ – Συνεδιάζει το πολεμικό συμβούλιο

Πλέον η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο του Ισραήλ για να αποφασίσει αν θα απαντήσει ή όχι στην Τεχεράνη και με ποιο τρόπο, αν και ο βασκός σύμμαχος, οι ΗΠΑ, έχουν διαμηνύσει, μέσω Μπάιντεν, πως δεν θα υποστηρίξουν μια τέτοια κίνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο,στις 3:30 το μεσημέρι συνεδριάζει το Συμβούλιο Πολέμου της χώρας, ώστε να αποφασίσουν για την απάντηση στην ιρανική επίθεση, η οποία ξεκίνησε περίπου στις 11 το βράδυ του Σαββάτου και κράτησε 5 ώρες.

Στο μεταξύ, σε πρωινές του δηλώσεις ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ τόνισε ότι η απειλή για επίθεση στο Ιράν μετά τα αντίποινά του, εξακολουθεί να ισχύει.

Το Ισραήλ απέδειξε ότι είναι ισχυρό και μπορεί να προστατευτεί, λέει η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε ότι το Ισραήλ απέδειξε ότι είναι ισχυρό και ότι θα μπορούσε να αμυνθεί αποκρούοντας μια ιρανική επίθεση εν μία νυκτί μαζί με ισχυρούς συμμάχους.

«Το Ιράν έχει απομονωθεί με την επιθετική του συμπεριφορά με την οποία θέλει να αποσταθεροποιήσει μια ολόκληρη περιοχή», δήλωσε η ίδια. «Και οι δυνατότητες του Ισραήλ έχουν δείξει ότι το Ισραήλ είναι ισχυρό, ότι το Ισραήλ μπορεί να προστατευτεί».

Η Μπέρμποκ κάλεσε το Ιράν να αποφύγει περαιτέρω επιθέσεις, μεταξύ άλλων και μέσω πληρεξουσίων, καθώς μια περιφερειακή κλιμάκωση θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες, ανέφερε το Reuters

Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις προς Αμάν, Βηρυτό, Ερμπίλ και Τελ Αβίβ

Ο γερμανικός όμιλος Lufthansa ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει τις πτήσεις προς το Αμάν (Ιορδανία) τη Βηρυτό (Λίβανος), το Ερμπίλ (βόρειο Ιράκ) και το Τελ Αβίβ (Ισραήλ) τουλάχιστον μέχρι αύριο, Δευτέρα, μετά την τελευταία αναταραχή στη Μέση Ανατολή.

Ο όμιλος στον οποίο ανήκουν η γερμανική αεροπορική εταιρία καθώς και οι ελβετικές και οι αυστριακές αερογραμμές (SWISS και Austrian airlines) θα διασφαλίσει επίσης ότι οι πτήσεις του θα αποφύγουν τον εναέριο χώρο πάνω από το Ισραήλ, την Ιορδανία και το Ιράκ στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Η εταιρία είχε ήδη ανακοινώσει την Παρασκευή ότι αναστέλλει τις πτήσεις από και προς την Τεχεράνη μέχρι τις 18 Απριλίου και ότι δεν θα χρησιμοποιεί τον ιρανικό εναέριο χώρο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Στο υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκαν για εξηγήσεις οι πρεσβευτές της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας

Στο ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκαν σήμερα οι πρεσβευτές της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας για να τους επιδοθεί διάβημα διαμαρτυρίας σε σχέση με τις δηλώσεις των αρχών των χωρών τους μετά τα ιρανικά πλήγματα εν είδει αντιποίνων που διεξήχθησαν τη χθεσινή νύχτα κατά του Ισραήλ.

Οι τρείς διπλωμάτες “κλήθηκαν στο υπουργείο, μετά τις ανεύθυνες θέσεις ορισμένων αξιωματούχων των χωρών αυτών σε σχέση με την απάντηση του Ιράν στη σειρά ενεργειών του σιωνιστικού καθεστώτος κατά των πολιτών και των συμφερόντων της χώρας μας”, δήλωσε η ιρανική διπλωματία σε ανακοίνωση η οποία μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο Irna και το ημιεπίσημο Ιρανικό Εργατικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ILNA).

Τα χειρότερα έπονται αν απαντήσει το Τελ Αβίβ – Τα δύο σενάρια

Αγωνία επικρατεί στη διεθνή κοινότητα μετά το χτύπημα με drones και πυραύλους από το Ιράν στο Ισραήλ, αφού πλέον η προσοχή στρέφεται στο ποια θα είναι η επόμενη ημέρα. Θα αρκεστεί το Ισραήλ στην επιτυχία της αναχαίτισης του 99% των βλημάτων της επίθεσης, ή θα επιλέξει να κλιμακώσει την ένταση προχωρώντας σε αντίποινα;

Περισσότερα ΕΔΩ

Ανάλυση: Πώς ερμηνεύεται η επίθεση του Ιράν και γιατί υπάρχει αισιοδοξία για αποκλιμάκωση

Ο πλανήτης βρίσκεται από το βράδυ του Σαββάτου σε αγωνία μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επίθεση που έχει πραγματοποιήσει η Τεχεράνη στην περιοχή, μετά τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη το 2019 σε διυλιστήρια πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας και το 2020 εναντίον ιρακινών αεροπορικών βάσεων, που φιλοξενούν αμερικανικά στρατεύματα, ως απάντηση στη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί.

Περισσότερα ΕΔΩ

Ιράν: Αεροδρόμια στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις ακυρώνουν τις εσωτερικές πτήσεις έως το πρωί της Δευτέρας

Τα διεθνή αεροδρόμια Ιμάμ Χομεϊνί και Μεχραμπάντ της Τεχεράνης, όπως και αεροδρόμια σε πολλές άλλες ιρανικές πόλεις ακύρωσαν τις εσωτερικές τους πτήσεις έως το πρωί της Δευτέρας λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, μετέδωσαν σήμερα τα ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων ISNA και Mehr, καθώς ο δυτικός εναέριος χώρος του Ιράν παραμένει κλειστός για πτήσεις.

Επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: «Πέτυχε όλους τους στόχους της», λέει ο αρχηγός των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων

Η επίθεση κατά του Ισραήλ «πέτυχε όλους τους στόχους της» υποστήριξε ο αρχηγός των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων Μοχαμάντ Μπαγερί, σημειώνοντας ότι τα drone και οι πύραυλοι δεν είχαν στόχο κανένα αστικό ή οικονομικό κέντρο.

«Η επιχείρηση Τίμια Υπόσχεση διεξήχθη με επιτυχία από χθες το βράδυ μέχρι σήμερα το πρωί και πέτυχε όλους τους στόχους της», δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση ο στρατηγός Μοχαμάντ Μπαγερί.

ΥΠΕΞ: Προληπτικά ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ – Συνεχείς επαφές Κόμπου με τους ομολόγους του

Από την περασμένη Παρασκευή, ενεργοποιήθηκε προληπτικά το Ειδικό Σχέδιο Εστία (επίπεδο 3), σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα, το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών είναι σε πλήρη λειτουργία και εγρήγορση.

Περισσότερα ΕΔΩ

Λαμβάνονται μέτρα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, διαβεβαιώνει ο Χαρτσιώτης

Δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, διαβεβαιώνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Τύπου για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Περισσότερα ΕΔΩ

Κορνηλίου: Πιθανό σενάριο η περαιτέρω κλιμάκωση στο Ισραήλ

Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ισραήλ κ. Κορνήλιου Κορνηλίου σε παρέμβασή του στον τηλεοπτικό σταθμό Sigma σήμερα το πρωί ανέφερε, ότι παρά το ότι στο Τελ Αβίβ, όπου βρισκόταν, δεν υπήρχαν χτυπήματα από πυραύλους και drones, εντούτοις, μόνο από το γεγονός ότι παρακολούθησαν τριακόσιους πυραύλους και drones από το Ιράν να στρέφονται κατά του Ισραήλ, δημιουργήθηκε αβεβαιότητα, μεγάλη ανησυχία, καθώς και φόβος.

Περισσότερα ΕΔΩ

Μαχητικά του Ισραήλ και των ΗΠΑ κατέρριψαν τα περισσότερα από τα ιρανικά drones πάνω από τον εναέριο χώρο της Συρίας

Τα περισσότερα από τα ιρανικά drones που πετούσαν πάνω από τον εναέριο χώρο της Συρίας στην διάρκεια της ιρανικής νυχτερινής επιθετικής κατά του Ισραήλ καταρρίφθηκαν από μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ και των ΗΠΑ, πριν πλήξουν τους στόχους τους, όπως δήλωσαν σήμερα, δύο πηγές των δυτικών μυστικών υπηρεσιών.

Οι ίδιες πηγές, δήλωσαν στο Reuters ότι οι αεροπορικές αναχαιτίσεις κατέρριψαν δεκάδες πυραύλους και drones που είχαν εξαπολυθεί από το Ιράν και πετούσαν πάνω από τα νότια της Συρίας στην επαρχία Νταράα, στα Υψώματα του Γκολάν (Συρία), αλλά και πάνω από αρκετές τοποθεσίες στα ανατολικά της Συρίας, κατά μήκος της συνοριακής γραμμής με το Ιράκ.

Χριστοδουλίδης: Πολύ δύσκολη κατάσταση, ευχή να μην υπάρξει κλιμάκωση

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε την κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη, ενώ εξέφρασε την ευχή και προσδοκία, «να μην υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση που δεν θα είναι προς το συμφέρον κανενός. Πρέπει, σημείωσε να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις, οι οποίες διασφαλίζονται προς τα συμφέροντα του κυπριακού λαού. Κάναμε μια ανασκόπηση της κατάστασης,εκτός και εντός Κύπρου και είμαστε σε εγρήγορση, παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά την κατάσταση».

Περισσότερα ΕΔΩ

Βίντεο με τους πανηγυρισμούς στο ιρανικό κοινοβούλιο για την επίθεση στο Ισραήλ

Ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων της, ανακοίνωσε η Emirates Airlines

Η αεροπορική εταιρία Emirates Airlines ανακοίνωσε την ακύρωση μερικών πτήσεών της, αλλά και την τροποποίηση της πορείας άλλων πτήσεων, όπως δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος της, στον απόηχο της ιρανικής επίθεσης κατά του Ισραήλ.

Φόβοι ότι το πετρέλαιο θα φτάσει τα 100 δολάρια

Στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι στραμμένη η προσοχή των αγορών και κυρίως στην αγορά του πετρελαίου καθώς το Brent εκτινάχθηκε εκ νέου πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι αφού το Ιράν δεσμεύτηκε να εκδικηθεί τη φονική αεροπορική επιδρομή στην πρεσβεία του στη Συρία την 1η Απριλίου, για την οποία κατηγόρησε το Ισραήλ.

Η Ιορδανία αναχαίτισε «ιπτάμενα αντικείμενα» για να προστατεύσει τους πολίτες της

Η Ιορδανία αναχαίτισε κάποια «ιπτάμενα αντικείμενα» που, όπως είπε, εισήλθαν στον εναέριο χώρο της χθες το βράδυ, όταν το Ιράν επιτέθηκε στο Ισραήλ, για να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου.

«Κάποια θραύσματα έπεσαν σε πολλά σημεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου χωρίς να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές ή τραυματισμούς σε πολίτες», αναφέρεται.

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας θα αντιμετωπίσουν οτιδήποτε θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια και την προστασία της πατρίδας και των πολιτών της και την ιερότητα του εναέριου χώρου και του εδάφους της», ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η κυβέρνηση κάλεσε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, λέγοντας ότι μια κλιμάκωση θα ήταν επικίνδυνη, πρόσθεσε.

Η έκταση των ζημιών στο εσωτερικό του Ισραήλ εξακολουθεί να εκτιμάται

Δεν είναι σαφές πόσες ζημιές και πόσες απώλειες υπέστη το Ισραήλ από τα χτυπήματα του Ιράν.

Ένας από τους τραυματίες ήταν ένα επτάχρονο κορίτσι από κοινότητα Βεδουίνων κοντά στη νότια πόλη Αράντ, το οποίο νοσηλεύεται στην εντατική, σύμφωνα με το ιατρικό κέντρο που το παρέλαβε.

Ασαφής είναι επίσης η έκταση των ζημιών στην ισραηλινή αεροπορική βάση Νεβατίμ, η οποία επλήγη από τουλάχιστον 15 βαλλιστικούς πυραύλους. Οι Ισραηλινοί λένε ότι η συντριπτική πλειονότητα αναχαιτίστηκε.

Η Emirates Airlines ακυρώνει πτήσεις, επαναδρομολογεί άλλες

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε την ελάχιστη δυνατή αναστάτωση στους πελάτες μετά το πρόσφατο κλείσιμο του εναέριου χώρου», δήλωσε εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την επαναλειτουργία των εναέριων χώρων του Ιράκ, της Ιορδανίας και του Λιβάνου.

Καταδικάζει τις ιρανικές επιθέσεις το ΥΠΕΞ και καλεί σε αυτοσυγκράτηση

Kαταδικάζει σθεναρά τις ιρανικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ τα ξημέρωματα της Κυριακής το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε ανακοίνωση στο twitter αναφέρεται ότι «είναι επιτακτική η αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης και αποσταθεροποίησης».

«Καλούμε σε αυτοσυγκράτηση. Η περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα πρέπει να διατηρηθούν», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η επιχείρηση «πέτυχε όλους τους στόχους της», λέει το Ιράν

Ο Mohammad Bagheri λέει ότι η επιχείρηση «πέτυχε όλους τους στόχους της» και ότι δεν σχεδιάζονται περαιτέρω επιχειρήσεις εάν το Ισραήλ δεν ανταποκριθεί, σύμφωνα με σχόλια που μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Πρόσθεσε ότι η επίθεση δεν είχε στόχο πολιτικά ή οικονομικά συμφέροντα, αντίθετα επικεντρώθηκε σε στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία, ιδιαίτερα σε μια βάση πληροφοριών στο όρος Ερμόν που χρησιμοποιήθηκε για να διευκολύνει την επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Συρία, μαζί με την αεροπορική βάση Νεβατίμ στην έρημο Νεγκέβ, από όπου εκτοξεύτηκαν τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη που στόχευσαν το προξενείο.

Ο Bagheri δήλωσε ότι και οι δύο «καταστράφηκαν και αχρηστεύτηκαν σημαντικά» και προειδοποίησε ότι το Ιράν είναι σε θέση να εξαπολύσει μια επίθεση «δέκα φορές ισχυρότερη».

«Χώρα του τρόμου» αποκάλεσε το Ιράν ισραηλινός υπουργός

«Η ιρανική επίθεση εμποδίστηκε με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο, μαζί με τους εταίρους μας, τους Αμερικανούς και άλλους… Όλος ο κόσμος είδε σήμερα ποιο είναι το Ιράν – μια χώρα του τρόμου», δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant.

Συνομιλία των ηγετών της G7 για την ιρανική επίθεση

Η Ιταλία έχει συγκαλέσει βιντεοκλήση των ηγετών της G7 για να συζητήσουν την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ, δήλωσαν πηγές στο γραφείο του πρωθυπουργού στο Reuters.

Η κλήση θα πραγματοποιηθεί νωρίς το απόγευμα, ώρα Ευρώπης. Η Ιταλία κατέχει επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία της G7.

Όπως είχαμε ήδη αναφέρει, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε νωρίτερα ότι σκοπεύει να συγκαλέσει συνάντηση της G7 «για να συντονίσει μια ενιαία διπλωματική απάντηση στην θρασύτατη επίθεση του Ιράν».

Το Ιράν προειδοποιεί τις ΗΠΑ για ενδεχόμενη επίθεση εάν υποστηρίξει κάποια ισραηλινή «απάντηση»

Ο Mohammad Bagheri, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ιράν, προειδοποίησε ότι μια ισραηλινή απάντηση στην ιρανική στρατιωτική επιχείρηση θα ήταν «πολύ ευρύτερη», σύμφωνα με τo ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Το πρακτορείο τον επικαλείται λέγοντας ότι ο λόγος της χθεσινής επίθεσης ήταν ότι το Ισραήλ είχε περάσει τις κόκκινες γραμμές του Ιράν.

Ο Bagheri είπε επίσης ότι το Ιράν έχει μεταφέρει μήνυμα στις ΗΠΑ μέσω της ελβετικής πρεσβείας «ότι αν οι ΗΠΑ συμμετάσχουν σε περαιτέρω επιθετικές σιωνιστικές κινήσεις μέσω των βάσεων ή των στρατιωτικών τους μέσων σε όλη την περιοχή, και αυτό μας έχει αποδειχθεί, οι βάσεις και τα μέσα και το προσωπικό τους στην περιοχή δεν θα έχουν καμία ασφάλεια».

Και πρόσθεσε: «Θα τη δούμε και εμείς ως επιθετική και θα αντιδράσουμε αναλόγως».

Αννίτα για επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: «Ανησυχητική εξέλιξη στην ήδη εμπόλεμη περιοχή»

«Καταδικάζουμε την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η οποία συνιστά μια ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη στην ήδη εμπόλεμη περιοχή της Μέσης Ανατολής με ανυπολόγιστες συνέπειες. Έστω και την υστάτη επιβάλλεται οι αντιμαχόμενες πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να δώσουν χώρο στη διπλωματία», αναφέρει σε ανάρτησή της η Πρόεδρος της Βουλής και του Δημοκρατικού Συναγερμού Αννίτα Δημητρίου.

Προσθέτει ακόμη πως «η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να βρίσκεται σε ετοιμότητα και εγρήγορση για συντονισμένη και συλλογική δράση προς αποκλιμάκωση της κατάστασης».

Η Γαλλία βοήθησε στην άμυνα του Ισραήλ κατά της ιρανικής επίθεσης

O εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ δήλωσε σήμερα ότι η Γαλλία ήταν μεταξύ των χωρών που ενεπλάκησαν στην άμυνα του Ισραήλ κατά της επίθεσης που δέχθηκε από το Ιράν τη νύχτα.

“Η Γαλλία διαθέτει τεχνολογία, αεροσκάφη, ραντάρ -και γνωρίζω ότι είχαν εμπλοκή στις περιπολίες του εναέριου χώρου”, δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι δεν έχει ακριβείς λεπτομέρειες για το αν γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη κατέρριψαν κάποιους από τους πυραύλους που είχαν εκτοξευτεί από το Ιράν.

Έκτακτη ενημέρωση από ΥΠΕΞ και ΥΠΕΣ στο Προεδρικό

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών, κ. Κωνσταντίνος Κόμπος και κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου θα προβούν σε ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου, σήμερα στις 11:30 πμ στο Προεδρικό Μέγαρο, για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Αεράμυνα Ισραήλ από ατσάλι: Αυτά είναι τα συστήματα ασφαλείας που αναχαίτισαν την επίθεση του Ιράν

Tο Ισραήλ διαθέτει μερικές από τις πιο προηγμένες αεράμυνες στον κόσμο και υπερσύγχρονα συστήματα που έχουν υπερασπιστεί και συνεχίζουν να υπερασπίζονται τα στρατεύματα και τους πολίτες του από πυραύλους και κάθε είδους επιθέσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Χαμάς: Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ αποτελεί «φυσικό του δικαίωμα»

Σήμερα το πρωί η Χαμάς μέσω ανακοίνωσής της στο Telegram τοποθετήθηκε επί του συμβάντος, δηλώνοντας πως η επίθεση του Ιράν αποτελεί «φυσικό του δικαίωμα».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Βασίλης Κοψαχείλης στο philenews: Βολική για όλους η απάντηση του Ιράν, αλλά τα χτυπήματα μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχιστούν

Σε πορεία ευθείας σύγκρουσης είναι πλέον το Ισραήλ με το Ιράν, αυξάνοντας τους φόβους για μια γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή. Η απάντηση της Τεχεράνης στο ισραηλινό χτύπημα της πρεσβείας της στη Δαμασκό την 1η Απριλίου δόθηκε το Σάββατο, αρχικά με την πειρατεία σε πλοίο ισραηλινών συμφερόντων στα Στενά του Ορμούζ και στη συνέχεια με την επίθεση με πυραύλους και drones εναντίον του ίδιου του Ισραήλ.

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ

Συνέρχεται εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας υπό το βάρος των εξελίξεων

Σε έκτακτη συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας προεδρεύει σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης έπειτα από την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση από την Προεδρία η συνεδρία θα αρχίσει στις 0930 στο Προεδρικό.

LIVE / Επίθεση Ιράν κατά του Ισραήλ – Παρενέργειες και διεθνείς αντιδράσεις

Το ΣΕΑ είχε συνεδριάσει την Παρασκευή στην παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Άμυνας, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και του Διοικητή ΚΥΠ και Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας.

Άνοιξαν οι εναέριοι χώροι και σε Ιορδανία, Ιράκ και Λίβανο

Το Ιράκ άνοιξε τον εναέριο χώρο του

Μετά από την Ιορδανία και το Ιράκ άνοιξε τον εναέριο χώρο του, καθώς η αεροπορική αρχή της χώρας ανακοίνωσε ότι δεν υφίστανται οι κίνδυνοι ασφάλειας από την ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ.

Η Ιορδανία που βρίσκεται μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ έθεσε σε ετοιμότητα την αντιαεροπορική άμυνα της για την αναχαίτιση τόσο μη επανδρωμένων drones, όσο και πυραύλων που ενδεχόμενα θα παραβίαζαν τον εναέριο χώρο της, όπως δήλωσαν δύο περιφερειακές πηγές ασφάλειας.

Αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη ενεπλάκησαν στην κατάρριψη ιρανικών drones που κατευθύνονταν κατά στόχων στο Ισραήλ. Οι εμπλοκές αυτές, εξελίχθηκαν στον εναέριο χώρο της συνοριακής γραμμής μεταξύ του Ιράκ και της Συρίας, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Channel 12 στο Ισραήλ.

H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταδικάζει την επίθεση του Ιράν

Άνοιξε ο εναέριος χώρος του Ισραήλ

Το άνοιγμα του εναέριου χώρου του Ισραήλ που είχε κλείσει λόγω της επίθεσης του Ιράν ανακοίνωσε η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της χώρας στις 7:30 το πρωί.

Εκπρόσωπος IDF

Αναχαιτίστηκε το 99% των εναέριων απειλών. Η αεροπορική βάση Νεβατίμ στην έρημο της Νεγκέβ υπέστη ελαφρές ζημιές και είναι λειτουργική. Το Ιράν νόμιζε ότι θα παραλύσει τη βάση αλλά απέτυχε.

Μπέντζαμιν Νετανιάχου: Αναχαιτίσαμε, απωθήσαμε, μαζί θα κερδίσουμε

Αμερικανός ΥΠΑΜ: Δεν αναζητούμε σύγκρουση

Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ: Δεν αναζητούμε την σύγκρουση με το Ιράν αλλά δεν θα διστάσουμε να ενεργήσουμε για να προστατεύσουμε τις δυνάμεις μας και να στηρίξουμ την άμυνα του Ισραήλ.

Μπάιντεν: Θα συγκαλέσω σύνοδο των ηγετών των G7 για το Ιράν

Την ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ ότι θα συνεχίζουν να στηρίζουν την ασφάλεια του Ισραήλ μετέφερε ο Τζο Μπάιντεν στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο τηλεφώνημα που είχαν νωρίτερα τα ξημερώματα της Κυριακής σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για το περιεχόμενο της συνομιλίας των δύο ηγετών. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης πως ο Πρόεδρος Μπαίντεν θα συγκαλέσει σύνοδο των ηγετών των G7 για να συντονίσουν μια ενωμένη διπλωματική απάντηση στην επίθεση του Ιράν. Δείτε ΕΔΩ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάζει στις 23:00 (ώρα Κύπρου)

Θύμωσε ο Μπάιντεν

NBC News: O Τζο Μπάιντεν φέρεται να έχει εκφράσει ιδιωτικά την ανησυχία του ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προσπαθεί να σύρει τις ΗΠΑ βαθύτερα σε μια ευρύτερη διαμάχη.

185 drones και 36 πύραυλοι Κρουζ

New York Times: Σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους το Ιράν εκτόξευση 185 drones και 36 πυραύλους Κρουζ. Οι περισσότερες εκτοξεύσεις έγιναν από το Ιράν αν και υπήρξαν ορισμένες από Ιράκ και Υεμένη. Το Ιράν εκτόξευσε και 110 πυραύλους εδάφους-εδάφους.

IDF: Έπεσαν οι μάσκες

Με ένα βίντεο που ανάρτησαν στο «Χ», οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις κατηγορούν το Ιράν για την επίθεση κατά του Ισραήλ λέγοντας πως έως τώρα το Ιράν έκρυβε την τρομοκρατία του πίσω από άλλους τρομοκράτες, αλλά αυτό δεν υφίσταται πλέον. Το Ιράν βγήκε από τις σκιές και έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο, αναφέρεται στο πιο κάτω βίντεο:

Ιατρικές υπηρεσίες του Ισραήλ

31 τραυματίες που έτρεχαν στα καταφύγια ή υπέστησαν κρίσεις πανικού από την επίθεση του Ιράν.

Η επιστολή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Δεν επιζητούμε την κλιμάκωση

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου συνομιλεί με τον Τζο Μπάιντεν στο τηλέφωνο μετά την επίθεση του Ιράν

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε το Ισραήλ

IDF: Βγείτε από τα καταφύγια

Οι IDF στις 3:45 τα ξημερώματα ανακοίνωσαν ότι οι Ισραηλινοί δεν χρειάζεται να παραμένουν στα καταφύγει. Παραμένουν, όμως, σε ισχύ οι περιορισμοί για τις συγκεντρώσεις και η ακύρωση όλων των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και εκδρομών.

Βρήκαν στόχο

Όπως μεταδίδει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων  βίντεο από τις στιγμές που οι ιρανικοί πύραυλοι έπληξαν τους στόχους τους, καθώς διαπέρασαν την αεράμυνα του Ισραήλ. Μάλιστα κάνει λόγο για «μία στιγμή που θα καταγραφεί στην ιστορία», καθώς ανεβάζοντας πληθώρα βίντεο αναφέρει ότι πύραυλοι του Ιράν βρίσκονται για πρώτη φορά πάνω από το τέμενος Αλ-Άκσα στο Όρος του Ναού στην Ιερουσαλήμ.

Βίντεο από αναχαίτιση βαλλιστικού ιρανικού πυραύλου έξω από την ατμόσφαιρα

Ιρανικό μέσο μεταδίδει πως χτυπήθηκε βάση της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας 

Το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε ότι η μεγαλύτερη βάση της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στη Νεγκέβ, στο νότιο Ισραήλ, υπέστη «σοβαρές ζημιές» από τους ιρανικούς πυραύλους που την έπληξαν τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή. «Η μεγαλύτερη αεροπορική βάση της Νεγκέβ έγινε στόχος επιτυχούς πλήγματος με πύραυλο Χεϊμπάρ (…) Εικόνες και δεδομένα υποδεικνύουν ότι προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε αυτή τη βάση», σύμφωνα με το IRNA. Σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση, «κατά τις πληροφορίες που λάβαμε οι μισοί από τους πυραύλους που εκτοξεύθηκαν έπληξαν επιτυχώς τους στόχους τους». Ο ισραηλινός στρατός από τη δική του πλευρά έκανε γνωστό πως επλήγη αεροπορική βάση, όμως έκανε λόγο για «ήσσονες ζημιές» και μόνο.

Εκπρόσωπος IDF: Εκτοξεύτηκαν πάνω από 200 drones και πύραυλοι από το Ιράν

Σύμφωνα με τον Ντανιέλ Χαγκάρι τα ισραηλινά μαχητικά αναχαίτισαν περισσότερους από 10 πυραύλους Κρουζ και δεκάδες drones έξω από τα σύνορα του Ισραήλ. Επιβεβαίωσε, επίσης, ότι το Ιράν εκτόξευσε και δεκάδες πυραύλους εδάφους-εδάφους οι περισσότεροι από τους οποίουες αναχαιτίστηκαν.

Γκουτέρες: Άμεση κατάπαυση του πυρός

Ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, σε ανάρτησή του αναφέρει ότι καταδικάζει την κλιμάκωση μετά και την επίθεση του Ιράν και ζητεί άμεση κατάπαυση του πυρός. Ούτε η περιοχή, ούτε η ανθρωπότητα αντέχει άλλο ένα πόλεμο, αναφέρει.

Ανακοίνωση ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι δεν θα διστάσει να λάβει περαιτέρω αμυντικά μέτρα για να προστατεύσει τα συμφέροντά του κατά οποιασδήποτε στρατιωτικής επίθεσης, ανακοίνωσε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών. «Το Ιράν, αν παραστεί ανάγκη, δεν θα διστάσει να λάβει περαιτέρω αμυντικά μέτρα για να προστατεύσει τα νόμιμα συμφέροντά του κατά οποιωνδήποτε στρατιωτικών επιθέσεων και παράνομης χρήσης βίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική ιρανική τηλεόραση. «Παράλληλα επαναλαμβάνει την προσήλωσή του στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στο διεθνές δίκαιο».

Ιράν: πιο σοβαρή η επόμενη απάντηση

Το Ιράν επιχειρεί να στείλει το μήνυμα ότι δεν θέλει άλλη κλιμάκωση. Καλά ενημερωμένη πηγή δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Mehr ότι το Ιράν θα δώσει «μια πιο σκληρή απάντηση στους σιωνιστές εάν το ισραηλινό καθεστώς απαντήσει στην κυριακάτικη επίθεση αντιποίνων του Ιράν. Εάν το σιωνιστικό καθεστώς αντιδράσει στις επιχειρήσεις του IRGC, η επόμενη απάντησή μας θα είναι πιο σοβαρή».

Ισχυρές εκρήξεις στη Δαμασκό

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στην πρωτεύουσα της Συρίας, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η επίθεση του Ιράν με drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ. Αρκετές εκρήξεις ακούστηκαν στη Δαμασκό γύρω στη 01:45 τα ξημερώματα, μεταδίδει το AFP, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει σχετική αναφορά στα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας.

Μπάιντεν: Ακλόνητη δέσμευση για την ασφάλεια του Ισραήλ

Μπάιντεν: Μόλις συναντήθηκα με την ομάδα εθνικής ασφαλείας για ενημέρωση σχετικά με τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ. Η δέσμευσή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ έναντι των απειλών από το Ιράν είναι ακλόνητη.

Το Ισραήλ σχεδιάζει «σημαντική απάντηση» στην ιρανική επίθεση

Το ισραηλινό πολεμικό συμβούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες, ενέκρινε την στρατιωτική αντίδραση στην πρόκληση του Ιράν.

Το Ισραήλ σχεδιάζει «σημαντική απάντηση» στην πρωτοφανή ιρανική επίθεση, μετέδωσε το ισραηλινό δίκτυο Channel 12 TV επικαλούμενο υψηλόβαθμο ισραηλινό αξιωματούχο που δεν κατονομάσθηκε.

Ο ουρανός πάνω από την Ιερουσαλήμ:

Τραυματισμός 10χρονου

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν για τραυματισμό ενός 10χρονου Βεδουίνου.

Ιορδανικά τζετ

Το Reuters επικαλείται πηγή, σύμφωνα με την οποία ιορδανικά μαχητικά αεροσκάφη κατέρριψαν δεκάδες ιρανικά ντρόουνς που κατευθύνονταν στο Ισραήλ, πάνω από τον εναέριο χώρο της Ιορδανίας.

Βίντεο με τις ρουκέτες που εκτοξεύονται από τον Λίβανο

Βρετανία: Άμυνα και… αποκλιμάκωση

Η Βασιλική αεροπορία ανακόπτει όποιες πιθανές αεροπορικές επιθέσεις βρίσκονται στο πεδίο της αποστολής της, ανέφερε το Υπουργείο Άμυνας. Η Κυβέρνηση, προστίθεται, εργάζεται προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης και της αποτροπής άλλων επιθέσεων.

Ενεργοποιήση του iron dome πάνω από την Ιερουσαλήμ

Μήνυμα Ιράν στο Ισραήλ με προειδοποίηση για τις ΗΠΑ: Το θέμα έχει ολοκληρωθεί αν δεν απαντήσετε

Μήνυμα στο Ισραήλ έστειλε το Ιράν υπογραμμίζοντας ότι η επίθεση με drones ήταν απάντηση στην επίθεση στο προξενείο της Τεχεράνης στη Δαμασκό που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά αξιωματούχοι των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), συμπεριλαμβανομένου του ταξίαρχου, Μοχάμεντ Ρεζά Ζαχεντί.

«Η απάντηση του Ιράν θα είναι πολύ πιο αυστηρή»

Η μόνιμη αντιπροσωπεία του Ιράν στον ΟΗΕ σε ανακοίνωσή της στο Χ κάνει λόγο για νόμιμη άμυνα και όπως σημειώνει μετά από αυτήν την κίνηση το θέμα μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει ολοκληρωθεί. Μάλιστα προειδοποιεί το Ισραήλ να μην κάνει άλλο λάθος, καθώς η απάντηση του Ιράν θα είναι πολύ πιο αυστηρή. Παράλληλα προτρέπει τις ΗΠΑ να μείνουν μακριά, υπογραμμίζοντας ότι είναι μία σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και του αδίστακτου ισραηλινού καθεστώτος.

Η ανακοίνωση της μόνιμης αντιπροσωπείας του Ιράν στον ΟΗΕ
«Διεξήχθη βάσει του άρθρου 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη νόμιμη άμυνα, η στρατιωτική δράση του Ιράν ήταν απάντηση στην επίθεση του Σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον των διπλωματικών μας εγκαταστάσεων στη Δαμασκό. Το θέμα μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει ολοκληρωθεί. Ωστόσο, εάν το ισραηλινό καθεστώς κάνει άλλο λάθος, η απάντηση του Ιράν θα είναι πολύ πιο αυστηρή. Είναι μια σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και του αδίστακτου ισραηλινού καθεστώτος, από το οποίο οι ΗΠΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΜΑΚΡΙΑ!».

Βίντεο με τα ιρανικά ντρόουνς που «φεύγουν»

Σειρήνες στο Ισραήλ

Ηχούν οι σειρήνες σε πολλές περιοχές στο νότιο Ισραήλ στις οποίες περιλαμβάνονται η Μπερσεβά, και η Ντιμόνα όπου βρίσκονται οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ισραήλ.

Ετοιμάζει επίθεση το Ισραήλ;

Κατά την Telegraph, αυτοί είναι οι πιθανοί στόχοι που θα πλήξει το Ισραήλ στο Ιράν:

Έπληξαν

Στους δρόμους οι Ιρανοί πανηγυρίζουν την επίθεση κατά του Ισραήλ

Ιρανοί βγαίνουν στους δρόμους της Τεχεράνης για να δείξουν την υποστήριξή τους στις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ. Πλάνα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν δεκάδες πολίτες με σημαίες στα χέρια να πανηγυρίζουν για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

Η Τεχεράνη απειλεί όποια χώρα ανοίξει τον εναέριο χώρο της για ισραηλινή επίθεση κατά του Ιράν

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας του Ιράν, ταξίαρχος Μοχάμαντ Ρεζά Αστιάνι, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς οποιαδήποτε χώρα επιτρέψει στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο ή το έδαφός της για να επιτεθεί στο Ιράν, λέγοντας ότι θα αντιμετωπίσει μια «αποφασιστική απάντηση« από την Τεχεράνη. «Οποιαδήποτε χώρα ανοίξει τον εναέριο χώρο ή το έδαφός της στο Ισραήλ για να επιτεθεί στο Ιράν, θα λάβει την αποφασιστική μας απάντηση», μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA, επικαλούμενο τον Μοχάμαντ Ρεζά Αστιάνι.

Η ΕΕ «καταδικάζει» την «απαράδεκτη» κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

«Η ΕΕ καταδικάζει έντονα την απαράδεκτη ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ» τόνισε μέσω Χ ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ. Πρόσθεσε ότι «πρόκειται για άνευ προηγουμένου κλιμάκωση και σοβαρή απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια».

Αφορά Τεχεράνη – Τελ Αβίβ

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε γύρω στη 01:00 πληροφορίες από ενημερωμένη πηγή, η οποία υποστηρίζει ότι εκτοξεύτηκε η πρώτη παρτίδα βαλλιστικών πυραύλων. Εξάλλου, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο, ο εκπρόσωπος του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη, φέρεται να ανέφερε πως «η σύγκρουση είναι μεταξύ Τεχεράνης και Τελ Αβίβ και ότι οι ΗΠΑ πρέπει να μείνουν μακριά».

Ισραηλινοί στα καταφύγια

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις προβαίνοντας σε εκτίμησης της κατάστασης κάλεσαν τους κατοίκους που διαμένουν στην περιοχή των Υψωμάτων Γκολάν, και τις περιοχές Ναμπατίμ, Ντιμόνα και Εϊλάτ κλήθηκαν να παραμείνουν, μέχρι νεότερης ειδοποίησης, κοντά σε καταφύγια στα οποία μπορεί να σπεύσουν άμεσα.

Σε επιφυλακή η Αίγυπτος

Η αιγυπτιακή αεράμυνα έχει τεθεί σε επιφυλακή, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές στο Κάιρο. Η Γενική Διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου έχει σχηματίσει ομάδα παρακολούθησης της κατάστασης και να είναι σε ετοιμότητα για να λάβει οποιαδήποτε απόφαση κριθεί αναγκαία και θα αφορά τον εναέριο χώρο της χώρας.

Καύσιμα

Πολίτες στο Ισραήλ, το Λίβανο και το Ιράν σπεύδουν στα πρατήρια για να προμηθευτούν μα καύσιμα.

Μήνυμα Χαμενεΐ: Το καθεστώς των σιωνιστών θα τιμωρηθεί

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, στην πρώτη του αντίδραση μετά την έναρξη της επίθεσης, υποσχέθηκε ότι το «κακόβουλο σιωνιστικό καθεστώς του Ισραήλ θα τιμωρηθεί». Συγκεκριμένα σε βίντεο που ανάρτησε στο Χ, σημείωσε πως η επίθεση στο προξενείο του Ιράν ήταν «μια λάθος κίνηση. Πρέπει να τιμωρηθεί και θα τιμωρηθεί».

«Το ίδιο το κακόβουλο καθεστώς, το οποίο είναι όλο κακία και λάθη, πρόσθεσε άλλο ένα λάθος στα δικά του λάθη εξαπολύοντας επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Τα γραφεία προξενείων και πρεσβειών σε κάθε χώρα όπου υπάρχουν θεωρούνται ως έδαφος της χώρας στην οποία ανήκει η πρεσβεία. Η επίθεση στο προξενείο μας είναι σαν επίθεση στο έδαφός μας. Το κακόβουλο καθεστώς έκανε μια λάθος κίνηση σε αυτή την περίπτωση. Πρέπει να τιμωρηθεί και θα τιμωρηθεί».

Φρουροί της Επανάστασης: Η επιχείρηση «Αληθινή Υπόσχεση» είναι «τιμωρία για τα ισραηλινά εγκλήματα»

Οι Φρουροί της Επανάστασης – επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν– ανακοίνωσαν απόψε πως η «μεγάλη» επιχείρηση με τη χρήση drones και πυραύλων και την οποία διεξάγουν, την βάφτισαν «Αληθινή Υπόσχεση», αποτελεί «μέρος της τιμωρίας του Ισραήλ» για τα «πολυάριθμα εγκλήματά του», όπως μετέδωσε πριν από λίγο η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Το βίντεο δείχνει ιρανικό πύραυλο ενώ διέρχεται από το ανατολικό Ιράκ και κατευθύνεται δυτικά:

Βρετανικά ΜΜΕ

Βετανικά μέσα ενημέρωσης αναέρουν πως αεροπλάνα από τις Βρετανικές βάσεις στην Κύπρο έχουν απογειωθεί για να αναχαιτίσουν ιρανικά ντρόουνς και πυραύλους. Ο Πρωθυπουργός Σούνακ καταδίκασε τις ιρανικές επιθέσεις.

Ο Νετανιάχου συγκαλεί το ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο

Ο Νετανιάχου συγκαλεί το ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο στο στρατιωτικό αρχηγείο του Τελ Αβίβ, ανακοίνωσε το γραφείο του νωρίς την Κυριακή (14/4), μετά την επίθεση των ιρανικών drones κατά του Ισραήλ. Το Ιράν εξαπέλυσε 100 drones και πυραύλους Cruise κατά του Ισραήλ. Ορισμένοι καταρρίφθηκαν επάνω από την Συρία και την Ιορδανία, μετέδωσε το ισραηλινό δίκτυο,

ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν θα απευθύνει διάγγελμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα απευθύνει διάγγελμα προς το έθνος από το Οβάλ Γραφείο το απόγευμα του Σαββάτου (τοπική ώρα), έγραψε δημοσιογράφος του CNN στο Χ. Κάτι που διαψεύστηκε αργότερα.

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν δεκάδες drones και πυραύλους με στόχο συγκεκριμένα σημεία στο Ισραήλ, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν.

Συγκεκριμένα όπως μετέδωσε το ιρανικό αγγλόφωνο δίκτυο Press TV επικλαούμενο ιρανικές πηγές, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν εξαπέλυσαν μεγάλης κλίμακας πλήγματα με drones κατά στόχων στο Ισραήλ.

philenews / in.gr / protothema.gr / reuters