Σε πορεία ευθείας σύγκρουσης είναι πλέον το Ισραήλ με το Ιράν, αυξάνοντας τους φόβους για μια γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή. Η απάντηση της Τεχεράνης στο ισραηλινό χτύπημα της πρεσβείας της στη Δαμασκό την 1η Απριλίου δόθηκε το Σάββατο, αρχικά με την πειρατεία σε πλοίο ισραηλινών συμφερόντων στα Στενά του Ορμούζ και στη συνέχεια με την επίθεση με πυραύλους και drones εναντίον του ίδιου του Ισραήλ.

Η επίθεση αναχαιτίστηκε, όμως και οι δύο πλευρές υπόσχονται πως θα ανταποδώσουν το χτύπημα που δέχτηκαν. Σχολιάζοντας τις δραματικές εξελίξεις στον Φιλελεύθερο, ο Βασίλης Κοψαχείλης διεθνολόγος και γεωστρατηγικός αναλυτής, επεσήμανε πως είχαμε μια βολική ιρανική απάντηση, με τις ΗΠΑ να έχουν ενημερωθεί εκ των προτέρων και να θέλουν να κλείσουν το ζήτημα όσο πιο σύντομα γίνεται. ««Υπήρχε ενημέρωση, ύποπτα και εξωφρενικά ακριβής ενημέρωση, ικανοί χρόνοι αντίδρασης και οι επιθέσεις αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς στη συντριπτική τους πλειονότητα. Το πόπολο στο Ιράν ευχαριστήθηκε και το πόπολο στο Ισραήλ καταλαβαίνει ότι τα μέχρι τέλους και άλλα χαριτωμένα είναι όνειρα θερινής νυκτός στη γειτονιά που ζουν», ανέφερε.

Οι ΗΠΑ σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να δουν την κρίση να κλιμακώνεται. Το τελευταίο πράγμα που θέλει ο Τζο Μπαίντεν, ειδικά σε μια εκλογική χρονιά είναι ένας πόλεμος στη Μέση Ανατολή, στην οποία να εμπλέκεται και ένας από τους στενότερους σύμμαχους της χώρας του.

LIVE / Επίθεση Ιράν κατά του Ισραήλ – Παρενέργειες και διεθνείς αντιδράσεις

Το ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό η Ουάσιγκτον μπορεί να συγκρατήσει την πολεμοχαρή κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου να μην ανταποδώσει στο Ιράν, κυρίως αν ληφθεί πως ο πόλεμος ευνοεί την παραμονή του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην εξουσία. «Είναι πιστεύω δύσκολο. Το Ισραήλ έχει τη δυνατότητα να διαμορφώνει αυτόνομα τις εξελίξεις στην περιοχή και άρα να σέρνει τις ΗΠΑ στις επιλογές του. Από την άλλη οι ΗΠΑ μπορούν να προειδοποιούν και να μαλώνουν το Ισραήλ αλλά δεν έχουν την πολυτέλεια να το αφήσουν μόνο του. Η μόνη λύση είναι ο ανασχεδιασμός και η επιβολή ενός νέου εντελώς σχεδίου για όλη την περιοχή. Βιώσιμου σχεδίου. Οι συμφωνίες του Όσλο πέθαναν», επεσήμανε ο Βασίλης Κοψαχείλης.

Πάντως, ο γεωστρατηγικός αναλυτής θεωρεί πως τα χτυπήματα είτε έμμεσα είτε άμεσα μεταξύ των δύο πλευρών δεν θα σταματήσουν. Ίσως με δολοφονίες στελεχών, χτυπήματα με drones αλλά και μικροεπιθέσεις. Μεσανατολίτικη καθημερινότητα δηλαδή, τόνισε, τονίζοντας πως η σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν θα συνεχιστεί.

Το κρίσιμο σημείο είναι τι θα γίνει αν η κατάσταση εκτροχιαστεί. «Πιστεύω πως αν το πράγμα πάει σε απευθείας σύγκρουση των δύο πλευρών, θα έχουμε πιο δυναμική αντίδραση των ΗΠΑ αλλά και αντίδραση της Κίνας που επίσης χάνει από την κλιμάκωση. Άρα δεν θεωρώ απίθανη μια σύμπλευση ΗΠΑ και Κινας», κατέληξε. Το ότι θα συνεχίσουν να χτυπιουνται, είτε άμεσα είτε έμμεσα είναι το σίγουρο