Στην συνεργασία μιας 9μελούς εγκληματικής ομάδας που λειτούργησε ιεραρχικά σε όλη την Κύπρο, έχοντας οργάνωση, συντονισμό και διακριτούς ρόλους, φαίνεται να αποδίδει το ΤΑΕ Λευκωσίας την απόπειρα φόνου του 34χρονου Δημήτρη Ανδρονίκου («Δημητρούι») που διαπράχθηκε στις 23/4 στο δρόμο Παλαιχωρίου – Ανθούπολης. Αυτό προκύπτει από τα όσα παρουσίασε η Αστυνομία σε μαραθώνια δικαστική διαδικασία, που άρχισε προχθές το πρωί κι ολοκληρώθηκε την επόμενη ημέρα, στην προσπάθεια της να πείσει ότι υπάρχει εύλογη υποψία για συμμετοχή εννέα προσώπων στην εγκληματική αυτή ενέργεια.

Παρουσιάζουμε αναλυτικά τα όσα υποστήριξε το ΤΑΕ Λευκωσίας για έκαστο εκ των ατόμων που τελούν υπό προσωποκράτηση για την υπόθεση:

> 1ος ύποπτος (45χρονος): Είναι ο μοναδικός Ελληνοκύπριος ύποπτος και η Αστυνομία τον παρουσιάζει ως ηθικό αυτουργό. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του ΤΑΕ ανέλαβε την αρχηγία φατρίας της Λευκωσίας. Ήρθε σε σύγκρουση με τον 34χρονο Δημήτρη Ανδρονίκου, ο οποίος με βάση τα όσα ειπώθηκαν από πλευράς Αστυνομίας, επιχείρησε να αναλάβει έλεγχο υποστατικών, κυρίως πρακτορείων στοιχημάτων. Ο 45χρονος με τον 34χρονο φέρονται να αντάλλαξαν απειλές θανάτου, ενώ γραπτή μαρτυρία φέρει τον πρώτο να έστειλε το μήνυμα στον Ανδρονίκου ότι θα τον βγάλει πρώτος από τη μέση. Αμέσως μετά την απόπειρα φόνου (23/4) ο 1ος ύποπτος συνέφαγε με τον 2ο ύποπτο και στενό του συνεργάτη. Ο τελευταίος φέρεται να διαβίβασε εντολή για τη διάπραξη του εγκλήματος. Επιπλέον, οι ανακριτές ανέφεραν ότι εξασφάλισαν γραπτή μαρτυρία ότι ο 1ος ύποπτος μετά την απόπειρα επικοινώνησε με τον εκτελεστή του σχεδίου, τον 6ο ύποπτο, μέσω του κινητού τηλεφώνου του 3ου υπόπτου. Ο 45χρονος φέρεται να συνεχάρη τον φερόμενο εκτελεστή, του έστειλε €10.000 και να του είπε ότι θα του στέλνει €1.500 μηνιαίως εφ’ όρου ζωής. Όχημα του 45χρονου βρέθηκε στην κατοχή του 3ου υπόπτου. Στο αυτοκίνητο υπήρχαν €7.000. Το ΤΑΕ επικαλείται οπτικό υλικό από πρατήριο καυσίμων που δείχνει ότι ο 3ος ύποπτος μετέβη στο σημείο με το ίδιο αυτοκίνητο που είναι εγγεγραμμένο στον 45χρονο και έδωσε τις €10.000 στον 6ο ύποπτο, ο οποίος φέρεται να πυροβόλησε τουλάχιστον τρεις φορές τον Ανδρονίκου.

> 2ος ύποπτος (38χρονος): Βάσει του αιτήματος προσωποκράτησης που παρουσίασε το ΤΑΕ στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, ο 2ος ύποπτος είναι στενός συνεργάτης του 1ου και είχε δώσει εντολή στον 4ο ύποπτο να προμηθεύσει το όπλο για τη δολοφονία του 34χρονου.

> 3ος ύποπτος (30χρονος): Είχε στην κατοχή του το όχημα του 1ου υπόπτου, στο οποίο βρέθηκαν €7.000 και σύμφωνα με την αρχική μαρτυρία ανέλαβε να βρει τα άτομα που θα εκτελέσουν το σχέδιο για λογαριασμό του 45χρονου. Εμφανίζεται να παρέδωσε στον φερόμενο εκτελεστή €10.000. Όπως ανέφερε το ΤΑΕ, από αυτή την αμοιβή προέρχονται τα €8.300 που βρέθηκαν στην κατοχή του 6ου υπόπτου. Μέσω του κινητού του 30χρονου φέρονται να επικοινώνησαν ο 1ος και 6ος ύποπτος μετά τη διάπραξη του εγκλήματος. Μαρτυρία φέρει τον 3ο ύποπτο να επικοινωνούσε τακτικά με τους δύο τελευταίους.

> 4ος ύποπτος (22χρονος): Έλαβε εντολή από τον 2ο ύποπτο να προμηθεύσει το όπλο για τη σχεδιαζόμενη δολοφονία. Στην κατοχή του εντοπίστηκε ένα κενό κουτί που πιστεύεται ότι είχε σφαίρες 9 χιλιοστών, όπως κι αυτές που χρησιμοποιήθηκαν στην απόπειρα.

> 5ος ύποπτος (27χρονος): Πιστεύεται ότι αρχικά ανατέθηκε στον 27χρονο η δολοφονία του 34χρονου, τον οποίο και παρακολουθούσε. «Φοβήθηκε να προβεί στη δολοφονία» σε δύο περιπτώσεις όπως αναφέρθηκε από πλευράς ΤΑΕ στο Δικαστήριο, κι έτσι ο 3ος ύποπτος έδωσε οδηγίες στον 6ο να αναλάβει εκείνος την εκτέλεση. Όπως ανέφερε την Κυριακή ο ανακριτής του ΤΑΕ στο Δικαστήριο, η αρχική πληροφορία τον έφερε ως οδηγό της μοτοσικλέτας τύπου σκούτερ που χρησιμοποιήθηκε στην απόπειρα. Ωστόσο, κατά την τέλεση του εγκλήματος φέρεται να εκτελούσε χρέη τσιλιαδόρου. Διέμενε στην ίδια διεύθυνση με τον φερόμενο εκτελεστή (6ος ύποπτος). Κλειστά κυκλώματα τον παρουσιάζουν την ημέρα της απόπειρας να ήταν από το πρωί μαζί με τον 6ο και τον 8ο ύποπτο. Μαρτυρία φέρει και τους τρεις να έκαναν άλλη δουλειά 2-3 μέρες πριν την απόπειρα, φορώντας σκούρα ρούχα και έχοντας καλυμμένα πρόσωπα. Στο σπίτι του βρέθηκαν πλυμένα ρούχα που μύριζαν βενζίνη. Στο δωμάτιό του εντοπίστηκαν έγγραφα του 6ου υπόπτου. Επίσης, ανευρέθηκε μαύρο κράνος, τροφοδοτικό tracker (σημ. χρησιμοποιείται για εντοπισμό άλλου οχήματος) και ποσότητα απαγορευμένου φαρμάκου τάξεως Β’.

> 6ος ύποπτος (26χρονος): Όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο, σύμφωνα με «μαρτυρία που εξασφαλίστηκε είναι ο εκτελεστής της απόπειρας φόνου, δηλαδή το πρόσωπο που ως επιβάτης στην μοτοσικλέτα πυροβόλησε τον παραπονούμενο τρεις φορές».Από τις αναφορές στο Δικαστήριο για τους προηγούμενους υπόπτους προκύπτει και η φερόμενη σχέση τους μαζί με τον 6ο ύποπτο. Οι ανακριτές επικαλούνται μαρτυρία από κλειστό κύκλωμα (CCTV) που τον παρουσιάζει την ημέρα της απόπειρας να αναχωρεί από το Καϊμακλί,να περιφέρεται στον αστυνομικό σταθμό Λακατάμιας, να εντοπίζεται στο σημείο της απόπειρας (δρόμος Παλαιχωρίου – Ανθούπολης) και τέλος να κατευθύνεται ως συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα που οδηγούσε ο 8ος ύποπτος στο χωριό Μένοικο, όπου διαμένει ο τελευταίος. Μετά τον φόνο πήγε δύο φορές στην Πύλα, ενώ βρέθηκαν τσάντες από ψώνια στα κατεχόμενα. Ακόμη, η Αστυνομία τον παρουσιάζει να έχει ίδια διεύθυνση με τον 5ο ύποπτο και να μιλούσε με τον 7ο ύποπτο (εκτίει ποινή φυλάκισης για άλλη απόπειρα). Μαρτυρία τον εμφανίζει να έκοψε το πιστόλι που χρησιμοποιήθηκε στην απόπειρα σε μικρά κομμάτια με σμυρίλιο. Ο γεμιστήρας που εντοπίστηκε στα Περβόλια πιστεύεται πως προέρχεται από το εν λόγω όπλο.

> 7ος ύποπτος (43χρονος Α.Α.): Καταδικάστηκε (9/2021) σε 17ετή φυλάκιση για την απόπειρα φόνου κατά του Νίκου Ροδοθέου (26/11/2018). Ο 5ος και ο 6ος ύποπτος φέρονται να φύλασσαν στο σπίτι όπου διέμεναν πιστόλι που ανήκει στον 43χρονο. Μαρτυρία παρουσιάζει τον 6ο ύποπτο να ανέφερε σε σχέση με την απόπειρα ότι ο 43χρονος αρχικά είχε πει στον 5ο ύποπτο να πυροβολήσει το θύμα. Επίσης, ο 43χρονος φέρεται να είχε βιντεοκλήση από τις Φυλακές με τον φερόμενο εκτελεστή της απόπειρας φόνου (6ος ύποπτος) και να ανέφερε στον τελευταίο ότι αναζητεί τον 5ο ύποπτο και πως πιστεύει ότι συνελήφθη. Ο 5ος ύποπτος φέρεται να διαχειρίζεται τρία οχήματα και τρεις μοτοσικλέτες για λογαριασμό του 43χρονου.

> 8ος ύποπτος (40χρονος): Για τον 40χρονο η Αστυνομία πιστεύει πως είναι ο οδηγός της μοτοσικλέτας τύπου σκούτερ, με το οποίο οι δράστες στην απόπειρα προσέγγισαν τον 34χρονο Ανδρονίκου. Στο σπίτι του στο Μένοικο βρέθηκαν παπούτσια που είναι πανομοιότυπα με αυτά που φορούσε ο οδηγός της μοτοσικλέτας. Το ΤΑΕ επικαλέστηκε και γραπτή μαρτυρία.

> 9ος ύποπτος (28χρονος): Ο 28χρονος είναι ρουμανικής καταγωγής και είχε συλληφθεί το προπερασμένο Σάββατο, αλλά είχε αφεθεί ελεύθερος. Επανασυνελήφθη την Κυριακή του Πάσχα. Όπως προκύπτει ενώ ο ίδιος είχε αναφέρει στους ανακριτές του ΤΑΕ ότι δεν γνωρίζει τον 6ο ύποπτο, εντούτοις έχει αποθηκευμένο στο κινητό του το τηλέφωνο του τελευταίου. Το ίδιο ισχύει και με τη λίστα επαφών στο τηλέφωνο του 6ου υπόπτου. Επίσης, με βάση δεδομένα που εξήχθησαν από το κινητό τηλέφωνο του 28χρονου προκύπτει πως έχει φωτογραφία με μοτοσικλέτες που σχετίζονται με την παρούσα υπόθεση.

Ρεκόρ με τη χρονική διάρκεια της διαδικασίας

Η Δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, Νιόβη Πετρίδου, ενέκρινε τα αιτήματα προσωποκράτησης των εννέα υπόπτων σε δυο ξεχωριστές διαδικασίες, τα ξημερώματα της Τρίτης και το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, αντίστοιχα. Η εξέταση του αιτήματος για προσωποκράτηση των έξι πρώτων υπόπτων είχε προγραμματιστεί για τις 10:00 πρωί της Δευτέρας, άρχισε με καθυστέρηση, ενώ η Δικαστής εξέδωσε απόφαση γύρω στη 01:45 τα ξημερώματα της Τρίτης. Για τους άλλους τρεις υπόπτους, ξεκίνησε ενδιάμεσα το βράδυ της Δευτέρας και η δικαστική απόφαση εκδόθηκε χθες στις 12:00. Ιδιαίτερα η διαδικασία για τους έξι πρώτους υπόπτους σημαδεύτηκε από την μακρά σε διάρκεια αντεξέταση του Γιάννου Γιαννακού, ο οποίος παρουσίασε το αίτημα εκ μέρους της ανακριτικής ομάδας του ΤΑΕ Λευκωσίας. Οι συνήγοροι υπεράσπισης των υπόπτων ήγειραν ζητήματα σε σχέση με την εγκυρότητα της μαρτυρίας, έκαναν λόγο για εντυπωσιασμούς, αντιφάσεις, ενώ εστίασαν και στο γεγονός ότι η αρχική μαρτυρία (βλ. προπερασμένη Κυριακή), παρουσιάστηκε διαφοροποιημένη. Ήταν χαρακτηριστικά τα ερωτήματα των δικηγόρων Βίκτωρα Ακάμα, Αγαθοκλή Κορέλλη, Ανδρέα Ανδρέου, Γιώργου Λοϊζου, Νίκου Κορομία, Ανδρέα Τσεντίδη και Αλέξανδρου Σαουρή. Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που επενέβη στο πλαίσιο των καθηκόντων της η δημόσια κατήγορος Αντιγόνη Μιχαήλ (εμφανίστηκε με την Σωτηρούλα Μιχαήλ). Η Δικαστής στην απόφασή της ανέφερε πως ο μάρτυρας έκανε καλή εντύπωση, εξηγώντας ότι η μαρτυρία του δεν κλονίστηκε. Πιθανολογείται, πάντως, ότι η ετυμηγορία για τις προσωποκρατήσεις θα εφεσιβληθεί.