Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου θα συνέλθει προκειμένου να ασχοληθεί με το θέμα της καθαίρεσης μοναχών της Μονής Οσίου Αββακούμ, οι οποίοι τέθηκαν σε αργία για ηθικά παραπτώματα, μόνο σε περίπτωση κατά την οποίαν ασκήσουν έφεση στην επικείμενη καταδικαστική απόφαση του εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου.

Η Ανακριτική Επιτροπή, έχοντας ολοκληρώσει τη λήψη καταθέσεων από όλους τους μάρτυρες, θα καλέσει ενώπιον της τους εν αργία μοναχούς την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη για την απολογία τους. Δεδομένων όσων έχουν αναφερθεί από πλευράς των δικηγόρων τους, αναμένεται να εμφανιστούν ενώπιον της Ανακριτικής όπου θα απαντήσουν στις ερωτήσεις που θα τους τεθούν, αναπτύσσοντας παράλληλα τις δικές τους θέσεις.

Λαμβανομένου υπόψιν πως το δίκαιο της Εκκλησίας είναι διαφορετικό από το δίκαιο της πολιτείας, ειδικά όσον αφορά τα ηθικά παραπτώματα, θεωρείται δεδομένο, ότι με τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί ενώπιον των ανακριτών, δεν υπάρχει άλλη οδός από την παραπομπή των μοναχών ενώπιον του εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου με σύσταση την καθαίρεσή τους. Το Δικαστήριο, με τη σειρά του, έχοντας ενώπιον του στοιχεία τα οποία θεωρούνται αδιάσειστα ως προς την τεκμηρίωση ηθικών παραπτωμάτων (και ανεξαρτήτως αν αυτά εξασφαλίστηκαν νόμιμα ή παράνομα) εκτιμάται από εκκλησιαστικές πηγές, ότι δεν έχει άλλη επιλογή από την καθαίρεση των μοναχών.

Μετά την απόφαση του Συνοδικού Δικαστηρίου, οι μοναχοί ουσιαστικά θα έχουν δύο επιλογές: Είτε αποδέχονται την καθαίρεση τους είτε καταχωρούν έφεση ενώπιον της Ιεράς Συνόδου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην περίπτωση αυτή, η Ιερά Σύνοδος, επίσης δεν έχει άλλη επιλογή από το ξύρισμα των μοναχών. Σημειώνεται, ότι η καθαίρεση των δύο μοναχών θα αποφασιζόταν στην πρώτη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου (μετά που ξέσπασε το σκάνδαλο) αλλά ύστερα από αιτήματα των δικηγόρων των δύο, αποφασίστηκε αρχικά η σύσταση Συνοδικού Δικαστηρίου και στη συνέχεια επελέγη η διαδικασία εξέτασης του ζητήματος αρχικά από Ανακριτική Επιτροπή και ακολούθως από εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο.

Όπως μας υπέδειξε εκκλησιαστική πηγή, σύμφωνα με τα δεδομένα (στοιχεία, φωτογραφίες, βιντεοσκοπήσεις, ηχητικά ντοκουμέντα)  που είχαν τεθεί ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, θεωρείται ότι το τέλος για τους μοναχούς είναι προδιαγεγραμμένο και δεν είναι άλλο από την καθαίρεση.

Βεβαίως, οι νομικοί σύμβουλοι των μοναχών ζήτησαν κατ’ επανάληψη ακύρωση της διαδικασίας και απαλλαγής των πελατών τους, κυρίως ένεκα των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν και τις οποίες έκριναν παράνομες/παράτυπες, αλλά προφανώς, τα διαβήματά τους έπεσαν στο κενό.