Ένα βήμα από το χείλος της αβύσσου βρέθηκαν Ισραήλ και Ιράν και μαζί τους ολόκληρος ο πλανήτης, όταν το πρώτο επιτέθηκε στο δεύτερο τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής.

Oι σχέσεις των δύο χωρών, ειδικά τους τελευταίους μήνες, ισορροπούν σε τεντωμένο σκοινί. Το Ιράν έχει καταδικάσει από την πρώτη στιγμή τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα, ενώ το Ισραήλ κατηγορεί το Ιράν πως γνώριζε για την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου 2023. Τα πράγματα έδειχναν έτοιμα να εκτροχιαστούν όταν το Ισραήλ επιτέθηκε εναντίον της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό και όταν το Ιράν απάντησε με μια επίθεση με 300 πυραύλους και drones.

Πλέον, όλοι ελπίζουν πως οι δύο πλευρές έστειλαν τα μηνύματα που ήθελαν η μια στην άλλη και πως η κατάσταση δεν θα βγει εκτός ελέγχου, λαμβάνοντας υπόψη πως ούτε το Ισραήλ ούτε το Ιράν επιθυμούν μια απευθείας σύγκρουση. Παρόλα αυτά πολλοί αναλυτές αλλά και αξιωματούχοι εκφράζουν έντονη ανησυχία καθώς οι σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν έχουν πέρασαν πλέον σε ένα νέο επίπεδο σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα. Το ταμπού των άμεσων χτυπημάτων έχει πλέον εκλείψει και ως εκ τούτου αν υπάρξει νέα κλιμάκωση, και οι δύο πλευρές μπορεί να αισθάνονται πιο ελεύθερες να εξαπολύσουν απευθείας επιθέσεις και όχι διά αντιπροσώπων.

Η προσοχή πλέον στρέφεται στο τι θα κάνει το Ιράν, το οποίο τα τελευταία χρόνια, συμπεριφέρεται σύμφωνα με μια λογική πολιτικού ρεαλισμού. Το καθεστώς των μουλάδων θέλει να επιβιώσει, γιατί με την εσωτερική κρίση που αντιμετωπίζει, δεν θα είναι εύκολο να κρατήσει το τιμόνι. Γι’ αυτό γνωρίζει ότι μια σύγκρουση με το Ισραήλ θα μπορούσε να σημαίνει την κατάρρευση της θεοκρατίας. Ο ιρανικός πληθυσμός σε μεγάλο βαθμό δεν θα αγωνιστεί για να σώσει το καθεστώς.

Αυτό δεν σημαίνει πως η Τεχεράνη δεν θα συνεχίσει να εξοπλίζεται να ενισχύεται στρατιωτικά. Σε αυτό το πλαίσιο τις επόμενες ημέρες αναμένεται να παραλάβει την πρώτη παρτίδα της τελευταίας γενιάς ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών Sukhoi SU-35. Η Τεχεράνη είχε αγοράσει τα μαχητικά αεροσκάφη τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας Etemad. Η πρώτη παράδοση πρόκειται να γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες. Σύμφωνα πάντως με αναφορές, το Ιράν θα παραλάβει συνολικά 24 νέα μαχητικά αεροσκάφη. Το υπουργείο Άμυνας της Ισλαμικής Δημοκρατίας ανακοίνωσε πέρσι ότι η χώρα απέκτησε μαχητικά ελικόπτερα Mi-28H και Yak-130 από τη Ρωσία εκτός από τα SU-35.

Να σημειωθεί πως έπειτα από την κατάρρευση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, η οποία είχε ως στόχο να αποτρέψει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, και την επακόλουθη επαναφορά των δυτικών κυρώσεων, η Τεχεράνη έχει εντείνει τις σχέσεις της με τη Μόσχα.

Η Δύση κατηγορεί το Ιράν ότι στηρίζει τη Ρωσία με υλικοτεχνική στρατιωτική στήριξη στον πόλεμο της Μόσχας κατά της Ουκρανίας και συγκεκριμένα ότι η Τεχεράνη προμηθεύει την Μόσχα με τα αποκαλούμενα drones καμικάζι, τα οποία, σύμφωνα με την Δύση, έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές στον πόλεμο στην Ουκρανία. Από την πλευρά της, η Τεχεράνη αρνείται τους ισχυρισμούς αυτούς.