Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έχουν βγει στην επιφάνεια, υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς επιβεβαίωσαν πως αποδέχθηκαν την πρόταση εκεχειρίας που είχε κατατεθεί από διαμεσολαβητές της Αιγύπτου και του Κατάρ.

Η Χαμάς εκ μέρους των Παλαιστινιακών οργανώσεων εξέδωσε επίσημη πρώτη ανακοίνωση όπου επιβεβαιώνει την αποδοχή των όρων της πρότασης κατάπαυσης του πυρός.

Ολόκληρη η δήλωση της Χαμάς για την κατάπαυση του πυρός

«Ο αδελφός μουτζαχεντίν Ισμαήλ Χανίγια, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του κινήματος Χαμάς, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντούλ Ραχμάν Αλ Θάνι, και με τον Αιγύπτιο υπουργό Πληροφοριών, Αμπάς Καμέλ, και τους ενημέρωσε για την έγκριση του κινήματος Χαμάς της πρότασής τους σχετικά με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός».

Αρνητική η πρώτη αντίδραση του Ισραήλ

Την ίδια ώρα, Ισραηλινός αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters, δήλωσε ότι η Χαμάς ενέκρινε μια «ήπια» αιγυπτιακή πρόταση που δεν ήταν αποδεκτή από το Ισραήλ. Παράλληλα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι προειδοποιούν να μην πάρουν τοις μετρητοίς την ανακοίνωση της Χαμάς ότι αποδέχεται μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Οι αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι οι όροι που αποδέχθηκε η Χαμάς δεν είναι αυτοί με τους οποίους συμφώνησε το Ισραήλ, όπως μεταδίδει το Times of Israel.

Το Ισραήλ είχε τονίσει τις τελευταίες ημέρες ότι «δεν ήταν στην ίδια σελίδα με τη Χαμάς» όσον αφορά τη συμφωνία, και αντ’ αυτού ξεκαθάρισε ότι σχεδίαζε να εισβάλει στη Ράφα, στη νότια Γάζα.

Σύμφωνα με Αιγύπτιους και Καταριανούς αξιωματούχους, μια συμφωνία εκεχειρίας θα εφαρμοζόταν σε διάφορα στάδια, βάσει των οποίων η Χαμάς θα απελευθέρωνε ομήρους, με αντάλλαγμα την υποχώρηση των Ισραηλινών στρατιωτών από τη Γάζα.

philenews/in.gr/protothema.gr