Σε ένα βίντεο που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο, φαίνεται ένα ισραηλινό άρμα μάχης να τσαλαπατά ένα σήμα που γράφει στα αγγλικά «αγαπώ τη Γάζα». Είναι, ίσως, το χαρακτηριστικότερο στιγμιότυπο στη νέα φωτιά που ανάβει στη Λωρίδα της Γάζας, με τις IDF (Israel Defence Forces) να εισβάλλουν, μετά από μια νύχτα σφοδρών βομβαρδισμών, στην ανατολική Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο: το μοναδικό σημείο από το οποίο πέρναγε, ως τώρα, η ανθρωπιστική βοήθεια και το μοναδικό σημείο από το οποίο μπορούσαν να διαφύγουν οι άμαχοι.

Με το Ισραήλ να κάνει λόγο για «περιορισμένες επιχειρήσεις» σε στρατιωτικούς στόχους της Χαμάς, η διεθνής ανησυχία για μια νέα –μεγαλύτερη ακόμα- ανθρωπιστική κρίση –ιδιαίτερα εάν πραγματοποιηθούν οι απειλές για ευρύτερη στρατιωτική επιχείρηση, παρότι οι IDF ελέγχουν την πόλη- κορυφώνεται. Περισσότεροι από 100.000 Παλαιστίνιοι μετακινήθηκαν μετά τις προειδοποιήσεις των ισραηλινών αρχών, ενώ στο μοναδικό νοσοκομείο της Ράφα, οι γιατροί λένε ότι στον πανικό που ακολούθησε της εκκένωσης της περιοχής, εκλάπη ως και το πετρέλαιο για τις γεννήτριες από τις οποίες ηλεκτροδοτείται το νοσοκομείο.

Οι ΗΠΑ πάντως, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι αύριο θα ανοίξει το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ (από το οποίο περνούν τρόφιμα, νερό, φάρμακα, καύσιμα και άλλες προμήθειες για τα περίπου 2,3 εκατομμύρια των κατοίκων της Γάζας), έχουν ολοκληρώσει την κατασκευή του JLOTS. Πρόκειται για μια προσωρινή πλωτή εξέδρα που θα αγκυροβολήσει στη Γάζα και στην οποία οι Αμερικανοί θα ξεφορτώνουν την ανθρωπιστική βοήθεια που θα φτάνει από την Κύπρο με το (αμερικανικό) πλοίο Sagamore. Από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα, τουλάχιστον 27 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 9 παιδιά και 6 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους, μεταδίδει το CNN.

Η CIA στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία

Στο μεταξύ, σήμερα φτάνει στο Ισραήλ ο επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών CIA, Μπιλ Μπερνς, ο οποίος αναμένεται στη διάρκεια της μέρας να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου και άλλους ισραηλινούς αξιωματούχους. Στο «μενού» θα είναι η επίτευξη εκεχειρίας στην περιοχή.

Ο Μπερνς, άλλωστε, θα βρεθεί αύριο στο Κάιρο, όπου ήδη κατευθύνονται από σήμερα Ισραηλινοί διπλωμάτες για να συμμετάσχουν σε συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός και εκεχειρία με τη Χαμάς. Η CIA, όπως αφήνει να διαρρεύσει ο Λευκός Οίκος, θα έχει «συμβουλευτικό ρόλο» στις συνομιλίες αυτές, όμως είναι σαφές ότι ο επικεφαλής της υπηρεσίας θα πάει στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα με αποστολή τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Στις συνομιλίες θα συμμετάσχουν, εκτός από τους Ισραηλινούς, Αμερικανοί, Αιγύπτιοι και Καταριανοί διαπραγματευτές και διπλωμάτες, με τους τελευταίους να εκπροσωπούν τη Χαμάς.

Εκτιμάται πάντως ότι θα έχουν δύσκολο έργο, με δεδομένο το γεγονός ότι του βομβαρδισμού και της εισβολής στη Ράφα, προηγήθηκε ανακοίνωση του επικεφαλής της Χαμάς ότι αποδέχεται την εκεχειρία, μετά από εβδομάδες συνομιλιών με το Κατάρ και την Αίγυπτο, με το Ισραήλ να απαντά ότι η συμφωνία είναι «πολύ μακριά από τις απαιτήσεις» του και ότι θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα περίπλοκη, καθώς από αμερικανικές πηγές διαρρέεται ότι η Χαμάς ανακοίνωσε ότι δέχεται την εκεχειρία και την ίδια ώρα εξαπέλυσε επίθεση (κάνουν προφανώς λόγο για τις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Ράφα και είχαν ως συνέπεια τον θάνατο 4 Ισραηλινών στρατιωτών). Από την άλλη, ισραηλινοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η χερσαία εισβολή στη Ράφα είναι «μια πολύ περιορισμένη επιχείρηση», η οποία έχει στόχο, εκτός από το να πετύχει στρατιωτικούς σκοπούς, να αυξήσει την πίεση στην πλευρά της Χαμάς κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του Καϊρου. Όμως, ο αξιωματούχος της Χαμάς, Οσάμα Χαμντάν, μιλώντας από τη Βηρυτό όπου βρίσκεται, σήμερα, ουσιαστικά είπε ότι όσο συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του IDF στη Γάζα, δεν πρόκειται να επιτευχθεί συμφωνία.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η συνεχιζόμενη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα θα θέσει σε κίνδυνο τις πιθανότητες να εξασφαλιστεί συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων, καθώς η Χαμάς συναντάται με την αντιπροσωπεία του Ισραήλ στο Κάιρο. Και, ανεβάζοντας τους τόνους, υποστήριξε ότι η χθεσινή αντίδραση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και άλλων ηγετών δείχνει «ότι δεν ενδιαφέρεται για τις ζωές των κρατουμένων του που κρατούνται από την αντίσταση, οι οποίοι απειλούνται καθημερινά με θάνατο από τους πυραύλους του στρατού τους». Πρόσθεσε ότι η Χαμάς «αντιμετώπισε την πρόταση των διαμεσολαβητών με μεγάλη ευελιξία και έκανε υπολογισμένες παραχωρήσεις».

Πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση να δεχθεί μια εκεχειρία ασκούν και οι συγγενείς των ομήρων της Χαμάς, με την οργάνωσή τους, το Φόρουμ των Οικογενειών των Ομήρων και Αγνοουμένων, να απευθύνεται μάλιστα σε όλες τις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις, ζητώντας τους να ασκήσουν με τη σειρά τους πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση. Αυτό που ζητούν, είναι να γίνει δεκτή η συμφωνία hostages-for-ceasefire, η οποία προβλέπει ότι η Χαμάς θα παραδώσει όλους τους ομήρους, ζωντανούς και νεκρούς στο Ισραήλ και αυτό με τη σειρά του θα σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις…

protothema.gr