Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο βρετανός Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ χαρακτήριζε τους Συντηρητικούς ως «κόμμα του μέλλοντος», στο οποίο ο Βρετανικός λαός μπορεί να βασιστεί  και να εναποθέσει τις ελπίδες του για την οικονομία και την Εθνική ασφάλεια.

Ο Σούνακ δεν είχε διστάσει, επίσης, να χαρακτηρίσει τον εαυτό του ως τον «υποψήφιο της αλλαγής» πριν γίνει επικεφαλής των Συντηρητικών, σε μια προσπάθεια να διαφοροποιηθεί από την πολυετή διακυβέρνηση της παράταξης που εκπροσωπούσε. Αυτή ακριβώς την κυβερνητική εμπειρία φαίνεται να επικαλείται τώρα, προτάσσοντας και πάλι την ασφάλεια και τη σιγουριά απέναντι στους Εργατικούς, ενόψει των εκλογών στη Βρετανία.

Με τον επικεφαλής των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, όμως να προηγείται δημοσκοπικά και να ρυθμίζει σε ένα βαθμό το τοπίο, αρχίζουν να διαφαίνονται οι τομείς με βάση τους οποίους θα δοθεί η μεγάλη μάχη της κάλπης. Ποιοι είναι αυτοί ;

Οικονομία

Ο Σουνάκ υποσχέθηκε να αναπτύξει την οικονομία και να μειώσει στο μισό τον πληθωρισμό, κάτι που σχεδόν κατάφερε να πετύχει. Όμως, το αυξημένο κόστος ζωής έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τα λαϊκά στρώματα, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων. Σε αυτό το κοινό στοχεύουν περισσότερο οι Εργατικοί.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό αυτόν καθ’ αυτόν στη Βρετανία, ο Σούνακ πέτυχε καλά αποτελέσματα στη μάχη της καταπολέμησής του. Και ήταν ένα «στοίχημα» για τον ίδια, προκειμένου να αποδείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί τα οικονομικά.  Ωστόσο, οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας ήταν απογοητευτικές για εκείνον, αφού ο κόσμος «ψήφισε» εργατικούς για τα οικονομικά.

Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS)

Στον τομέα της υγείας, τα νέα για τον Σούνακ είναι εξίσου άσχημα. Ένα ταλαιπωρημένο προσωπικό, μεγάλες λίστες αναμονής, υποχρηματοδότηση και μια αποτυχημένη προσπάθεια διαχείρισης των απεργιών των νεότερων σε ηλικία γιατρών συνθέτουν το τοπίο γύρω από το σύστημα υγείας της Βρετανίας.

Εξίσου άσχημη κατάσταση διαμορφώνεται και στην υγειονομική περίθαλψη των αγροτών, των μητέρων και άλλων κοινωνικών ομάδων, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί στην κάλπη.

Μεταναστευτικό

Αν και ο Βρετανός Πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα Πέμπτη, πως κανείς από τους αιτούντες άσυλο δεν θα σταλεί σταλεί πίσω στη Ρουάντα (ένα σχέδιο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού που εξαγγέλθηκε επί Μπ. Τζόνσον και ο Ρ. Σούνακ θέλει να υλοποιήσει), το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται να διχάσει αρκετά. Οι Εργατικοί επ’ αυτού,  θεωρούν πως το σχέδιο «εκτοπισμού» των μεταναστών ήταν μια αποτυχία εξ αρχής. Μάλιστα, πιστεύουν πως ήταν και ένας από τους λόγους που οδήγησαν τον Σούνακ να προκυρήξει εκλογές, εκτιμώντας ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός δεν πιστεύει αρκετά σε αυτό το σχέδιο και επιλέγει να πετάξει την «καυτή πατάτα» στον επόμενο ένοικο της Ντάουνινγκ Στριτ, αφού είναι νόμος του κράτους.

Επί της αρχής, πάντως, Εργατικοί και Τόρις επιθυμούν τη μείωση των μεταναστευτικών ροών, με τον Στάρμερ να προτείνει τη δημιουργία μιας νέας διοίκησης συνοριακής ασφάλειας.

Στεγαστική κρίση

Αναφορικά με το στεγαστικό πρόβλημα, βασικοί παράγοντες στο δρόμο προς της εκλογές της 4Ης Ιουλίου, θα είναι: Η δυσκολία αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων από 1,5 εκ. δανειολήπτες, η αποτυχία του Ρίσι Σούνακ σε σχέση με το πρόγραμμα ανέγερσης 300.000 κατοικιών ετησίως μέχρι το 2025 αλλά και οι παράνομες εξώσεις ενοικιαστών από τα σπίτια που κατοικούσαν.

Επί του θέματος, ασκείται, βέβαια, μια κριτική στην αντιπολίτευση των Εργατικών, καθώς ο Κιρ Στάρμερ δεν έχει συμπεριλάβει το θέμα της αντιμετώπισης της στεγαστικής κρίσης στους 6 πυλώνες του προγράμματός του, αν και έχει πει πως η «φτηνή στέγη» είναι μέρος της πολιτικής του.

Παιδική μέριμνα

Την ίδια ώρα, η Βρετανία βιώνει κρίση και στον τομέα της παιδικής μέριμνας. Ως εκ τούτου, πολλά ζευγάρια επιλέγουν να τεκνοποιήσουν σε μεγαλύτερη ηλικία, αφού τα εισοδήματά τους δεν επαρκούν αλλά και τα πολύπαθα δημόσια σχολεία έχουν «ξεμείνει» από καθηγητές και… χρήματα.

Μάλιστα, ο Σούνακ δέχεται κριτική από στελέχη της παράταξής του, ότι δεν προβάλει αρκετά το ιστορικό των Τόρις, υπό τη διακυβέρνηση των οποίων αυξήθηκαν ραγδαία τα ποσοστά των εγγράμματων πολιτών στη Βρετανία.

Woke ατζέντα

Τελευταίο θέμα που αναμένεται να καθορίσει το προεκλογικό τοπίο είναι η αντιμετώπιση των κομμάτων απέναντι στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Αν και έρευνες στη Βρετανία έχουν δείξει ότι -τουλάχιστον- οι αναποφάσιστοι δεν «πείθονται» να ψηφίσουν κάποιον που προτάσσει τέτοιου είδους θέματα.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί, πως οι βουλευτές του Σούνακ δεν έχουν επιδείξει και την καλύτερη συμπεριφορά απέναντι σε αυτούς που εκπροσωπούν τη »woke» ατζέντα, γεγονός που ίσως επηρεάσει την ψήφο των πολιτών.

In.gr