Χιλιάδες Παριζιάνοι απόλαυσαν χθες, Κυριακή, ένα δωρεάν πικνίκ στα Ηλύσια Πεδία, καθήμενοι σε ένα τραπεζομάντηλο 216 μέτρων.

Για κάποιες ώρες, όπως ήταν και ο σκοπός του συγκεκριμένου event, η εμβληματική λεωφόρος που έχει γίνει προορισμός για χιλιάδες πλούσιους τουρίστες και εμπορικός κόμβος, «επέστρεψε» στους κατοίκους της γαλλικής πρωτεύουσας.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για ένα γιγαντιαίο δωρεάν πικνίκ που διοργάνωσε μια επιτροπή τοπικών εμπόρων και επιχειρήσεων που αγωνίζεται να σταματήσει την σταδιακή απώλεια της…ταυτότητας της λεωφόρου που είναι γνωστή ως «η πιο όμορφη λεωφόρος του κόσμου», επισημαίνει η Guardian σε δημοσίευμά της.

Από τους Παριζιάνους στους πλούσιους τουρίστες

Κάποτε τα Ηλύσια Πεδία ήταν ο αγαπημένος δρόμος για τις βόλτες των Παριζιάνων. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια τα Ηλύσια Πεδία εγκαταλείπονται σταθερά από τους ντόπιους, καθώς τα καταστήματα και οι κινηματογράφοι έχουν δώσει τη θέση τους σε πολυτελείς μπουτίκ και η λεωφόρος έχει γίνει προνόμιο των πλούσιων τουριστών.

«Είναι ένας τρόπος να πούμε στους Παριζιάνους: “Ελάτε πίσω στα Ηλύσια Πεδία”, για να τους δείξουμε ότι η λεωφόρος δεν είναι μόνο για ψώνια πολυτελείας», δήλωσε ο Marc-Antoine Jamet, επικεφαλής της 180μελούς επιτροπής των Ηλυσίων Πεδίων που οργάνωσε την εκδήλωση.

Περίπου 273.000 άτομα έκαναν αίτηση για να συμμετάσχουν στο «le grand pique-nique» (σ.σ. το μεγάλο πικνίκ), ενώ 4.400 επιλέχθηκαν για να καθίσουν με έως και έξι καλεσμένους σε ένα πελώριο τραπεζομάντηλο μήκους 216 μέτρων, ίσως το μεγαλύτερο τραπεζομάντηλο στον κόσμο.

Οκτώ συνεργαζόμενα εστιατόρια – μεταξύ των οποίων και η σεβαστή μπρασερί Fouquet’s, επί δεκαετίες στέκι των αστέρων του γαλλικού κινηματογράφου και της μουσικής – παρείχαν γεύματα, από ολόφρεσκες γαλλικές μπαγκέτες με ζαμπόν μέχρι σαλάτες caesar, crudités και macarons.

Πικνίκ στην πιο διάσημη λεωφόρο

«Χιλιάδες άνθρωποι να κάνουν πικνίκ σε μια από τις πιο γνωστές λεωφόρους του κόσμου, με θέα την Αψίδα του Θριάμβου – αυτό είναι μια πραγματική λαϊκή και γκουρμέ γιορτή», δήλωσε ο επίτιμος προσκεκλημένος της εκδήλωσης, ο πρώην σεφ του παλατιού των Ηλυσίων, Guillaume Gomez.

Οι συμμετέχοντες στο πικνίκ ήταν ενθουσιασμένοι. «Ο ουρανός είναι γαλάζιος, ο ήλιος έχει βγει, καθόμαστε στη μέση των Ηλυσίων Πεδίων. Είμαστε πολύ τυχεροί, έτσι δεν είναι;», δήλωσε ένας συμμετέχων.

Η επιτροπή έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η εμβληματική λεωφόρος έχει «χάσει τη λαμπρότητά της» τα τελευταία 30 χρόνια, πέφτοντας θύμα των μεταβαλλόμενων καταναλωτικών συνηθειών αλλά και κρίσεων όπως οι διαδηλώσεις των gilets jaunes (σ.σ. κίτρινα γιλέκα) και η πανδημία.

Έχουν περάσει, ωστόσο, πολλά χρόνια από τότε που «θα βρείτε ό,τι θέλετε στα Ηλύσια Πεδία», όπως τραγουδούσε ο γαλλοαμερικανός τραγουδιστής Joe Dassin στο διάσημο τραγούδι στα τέλη της δεκαετίας του 1960, όταν η λεωφόρος βρισκόταν στο απόγειο της δημοτικότητάς της.

«Τα Ηλύσια Πεδία χάνουν λίγο από την ψυχή τους»

Ο τελευταίος κινηματογράφος της λεωφόρου, ο UGC Normandie, που άνοιξε το 1937, θα κλείσει τον επόμενο μήνα, ο τρίτος κινηματογράφος που κλείνει τα τελευταία χρόνια εν μέσω μειωμένων πωλήσεων εισιτηρίων και αυτό που η UGC αποκάλεσε «σημαντική αλλαγή» στο δημογραφικό των επισκεπτών των Ηλυσίων Πεδίων.

Καθώς οι χώροι διασκέδασης και τα καταστήματα βιβλίων, δίσκων και ρούχων εξαφανίστηκαν, αντικαταστάθηκαν σταθερά από πολυτελή καταστήματα αθλητικών ειδών, για τα οποία μια διεύθυνση στη λεωφόρο διατηρεί σημαντική έλξη – ιδίως για τους τουρίστες.

Ο γαλλικός όμιλος πολυτελείας LVMH – ιδιοκτήτης των Louis Vuitton και Dior – πλήρωσε περισσότερα από 1 δισ. ευρώ για το κεντρικό κατάστημα που απέκτησε πρόσφατα στα Ηλύσια Πεδία, σύμφωνα με κτηματομεσίτες, ενώ έρευνες δείχνουν ότι το ένα τέταρτο όλων των επισκέψεων στη λεωφόρο είναι πλέον αφιερωμένο σε αγορές πολυτελών εμπορικών σημάτων.

Ο Ronan Guevel, ο οποίος ζει εκτός της λεωφόρου για περισσότερα από 20 χρόνια, δήλωσε στο ραδιόφωνο France Info: «Όταν ήμουν νέος, μας άρεσε να βγαίνουμε (στον κινηματογράφο) στα Champs. Πρέπει να υπήρχαν επτά ή οκτώ στη λεωφόρο. Τώρα φεύγει και ο τελευταίος», είπε με λύπη.

Ένας άλλος κινηματογράφος είχε πρόσφατα αντικατασταθεί από ένα κατάστημα αθλητικών ειδών Lacoste, είπε ο Guevel: «Τα καταστήματα και οι χώροι που χρησιμοποιούσαν οι Παριζιάνοι έχουν αντικατασταθεί από μάρκες που μπορείς να βρεις σχεδόν παντού. Τα Ηλύσια Πεδία χάνουν λίγο από την ψυχή τους».

Χάος με τις τιμές των ενοικίων

Με περισσότερους από 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους να περπατούν στη λεωφόρο κάθε μήνα, οι τιμές των ακινήτων έχουν εκτοξευθεί, αναγκάζοντας τα μικρότερα ανεξάρτητα και λιγότερο κερδοφόρα καταστήματα και χώρους να παραδώσουν τα κλειδιά τους μπροστά στα ενοίκια που έχουν αυξηθεί κατά 15% μόνο τον τελευταίο χρόνο.

«Η κερδοσκοπία των ακινήτων είναι το μεγάλο ζήτημα», δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος του Παρισιού Nicolas Bonnet-Oulaldj. «Η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο είναι απλώς πολύ υψηλή. Θα πρέπει να ζητήσουμε τη βοήθεια της κυβέρνησης για τη ρύθμιση και τη συγκράτηση των ενοικίων σε αυτό το τμήμα της πόλης».

Το δημαρχείο του Παρισιού επεξεργάζεται ένα σχέδιο ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ με στόχο να μετατρέψει έναν αστικό αυτοκινητόδρομο οκτώ λωρίδων σε έναν «εξαιρετικό κήπο», αλλά το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του φετινού καλοκαιριού.

Κάποιες μικρές βελτιώσεις στη λεωφόρο γίνονται επίσης πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ δίδεται και περισσότερο χώρος στους πεζούς.

Η ίδια η επιτροπή των Ηλυσίων Πεδίων πρόκειται να παρουσιάσει τη Δευτέρα, σήμερα μια έκθεση 1.800 σελίδων με 150 προτάσεις για την αναδιαμόρφωση της λεωφόρου, με στόχο να «καθοδηγήσει μια πιο ριζική και συνολική μεταμόρφωση» της γειτονιάς, δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής Marc-Antoine Jamet.

iefimerida.gr