Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε την Τρίτη ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, τονίζοντας πως η προοπτική της λύσης των δύο κρατών διατρέχει πλέον σοβαρό κίνδυνο να χαθεί οριστικά.

Μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης αφιερωμένης στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, ο κ. Γκουτέρες δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η πολιτική βούληση για την επίτευξη αυτού του στόχου μοιάζει πιο απομακρυσμένη από ποτέ». Κάλεσε, μάλιστα, τα κράτη μέλη να ξεπεράσουν τις δηλώσεις προθέσεων και να προχωρήσουν σε ουσιαστικά και απτά μέτρα για τη διάσωση της λύσης των δύο κρατών, προειδοποιώντας ότι «ο χρόνος εξαντλείται».

Ιδιαίτερη ανησυχία εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας για τη δραματική επιδείνωση της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας, όπου σχεδόν 2.000 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους μετά την κατάρρευση της κατάπαυσης του πυρός τον Μάρτιο. Καταδίκασε, επίσης, τη συνεχιζόμενη απαγόρευση εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή, χαρακτηρίζοντας την κρίση «πέρα από κάθε φαντασία».

«Με ανησυχούν έντονα δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων, που υπονοούν ότι η ανθρωπιστική βοήθεια χρησιμοποιείται ως διαπραγματευτικό μέσο για την επίτευξη στρατιωτικών στόχων», ανέφερε ο κ. Γκουτέρες. «Η βοήθεια δεν είναι διαπραγματεύσιμο χαρτί – δεν υπόκειται σε διαπραγμάτευση», υπογράμμισε.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, προειδοποίησε ότι η πρόκληση λιμού στους αμάχους θα συνιστούσε έγκλημα πολέμου. «Η χρήση της πείνας ως πολεμικής μεθόδου, όπως και κάθε μορφή συλλογικής τιμωρίας, απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο», σημείωσε, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει για να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση της ανθρωπιστικής καταστροφής.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ, το οποίο έχει διακόψει κάθε διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας από τις 2 Μαρτίου, δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει τη διανομή της, προτού η Χαμάς απελευθερώσει όλους τους ομήρους που κρατά.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου 2023 – γεγονός που αποτέλεσε την απαρχή του πολέμου – απήχθησαν συνολικά 251 άτομα. Από αυτούς, 58 παραμένουν αιχμάλωτοι, με τον ισραηλινό στρατό να έχει δηλώσει ότι 34 από αυτούς είναι νεκροί.

ΑΠΕ