Την ανάγκη να επανεξετάσει η Γερμανία το θεσμό της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη και επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει πλέον απλώς η απειλή πολέμου, αλλά πόλεμος σε πλήρη εξέλιξη». Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες στη Ρωσία για την αποδόμηση της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας, ενώ άσκησε αυστηρή κριτική στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη ρήξη της συμφωνίας με το Ιράν, που κατά την άποψή του συνέβαλε στην παρούσα αστάθεια στη Μέση Ανατολή.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση ZDF κατά την ετήσια θερινή του συνέντευξη, ο Γερμανός πρόεδρος τόνισε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και καθιστά αναγκαία τη λήψη γενναίων αποφάσεων από το Βερολίνο, τόσο στον τομέα της ασφάλειας όσο και στον σχεδιασμό του στρατεύματος.

«Πρέπει να εξάγουμε συμπεράσματα από την επιθετικότητα της Ρωσίας και να συζητήσουμε σοβαρά την επαναφορά της υποχρεωτικής στράτευσης», δήλωσε ο Σταϊνμάιερ, υπογραμμίζοντας ότι η Bundeswehr χρειάζεται ενίσχυση σε προσωπικό, κάτι που δεν μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με εθελοντική προσέλευση. Όπως είπε, η διαρκώς μεταβαλλόμενη κατάσταση ασφαλείας απαιτεί δομές ετοιμότητας, με ενεργή συμμετοχή των πολιτών στη συλλογική άμυνα.

Αναφερόμενος στη γεωπολιτική διάσταση της κρίσης, επεσήμανε ότι «η Ρωσία κατέστρεψε το πλαίσιο ασφάλειας στην Ευρώπη» και προειδοποίησε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει παγκόσμιες προεκτάσεις. Εξήρε τη σημασία της ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και χαρακτήρισε «επιτυχές» το αποτέλεσμα της πρόσφατης συνόδου κορυφής της Συμμαχίας, λέγοντας ότι η Ευρώπη έχει πλέον πλήρη επίγνωση ότι οφείλει να επενδύσει στην αποτροπή, όχι στην πρόκληση συγκρούσεων.

Ο Σταϊνμάιερ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κρίση στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας την ανάγκη για βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών στη Γάζα και καλώντας τη γερμανική κυβέρνηση να παρέμβει αποφασιστικά προς την κατεύθυνση αυτή, συνομιλώντας απευθείας με την ισραηλινή ηγεσία. «Το Ισραήλ είναι εταίρος και φίλος, αλλά δεν μπορούμε να αγνοούμε τις ανθρωπιστικές ευθύνες», σημείωσε.

Ερωτηθείς για την επίθεση του Ισραήλ σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, ο πρόεδρος της Γερμανίας υπογράμμισε τον αρνητικό ρόλο της πρώτης κυβέρνησης Τραμπ, η οποία το 2018 αποχώρησε μονομερώς από τη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Όπως είπε, η συμφωνία αυτή είχε απομακρύνει το Ιράν από την απόκτηση πυρηνικών όπλων, και η κατάρρευσή της επέτρεψε στην Τεχεράνη να ενισχύσει τις πυρηνικές της δυνατότητες.

«Όλοι τότε —Ευρωπαίοι, Αμερικανοί, Ρώσοι και Κινέζοι— συμφωνούσαν ότι το Ιράν δεν πρέπει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Σήμερα, η κατάσταση έχει δραματικά αλλάξει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

protothema.gr