Σε χαμηλά επίπεδα κινείται το ενδιαφέρον νέων ψηφοφόρων για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο ενόψει των Ευρωεκλογών του Μαΐου. Ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών, Δημήτρης Δημητρίου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως ο αριθμός των ψηφοφόρων στις ηλικίες 18-30 ετών είναι 136.137 από τους οποίους οι 43.500 δεν είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο.
 
Την τριμηνία Ιουλίου – Σεπτεμβρίου ενεγράφησαν περίπου 500 νέοι ψηφοφόροι. Από τις 3 του Οκτώβρη μέχρι σήμερα υπήρξε ενδιαφέρον για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο από περίπου 120 άτομα. Η τελευταία ημέρα εγγραφής στον εκλογικό κατάλογο για σκοπούς Ευρωεκλογών είναι η 2α Απριλίου 2019. Ο κ. Δημητρίου ανέφερε πως πρόθεση του Υπουργείου Εσωτερικών είναι να σταλούν επιστολές στους γεννηθέντες τις χρονιές 1998, 1999, 2000 και 2001. Ο αριθμός των μη εγγεγραμμένων ψηφοφόρων σε αυτές τις ηλικίες είναι γύρω στους 20.000.
 
Η Υπηρεσία Εκλογών πραγματοποίησε συνάντηση με τα κόμματα στα μέσα του Οκτώβρη και πως συζήτησαν κυρίως τα θέματα των εκλογικών κέντρων του εξωτερικού και της εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους. Ο κ. Δημητρίου επισήμανε πως δόθηκε περιθώριο μέχρι τις 16 Νοεμβρίου στα κόμματα να τοποθετηθούν στο θέμα των εκλογικών κέντρων του εξωτερικού. Εντός της εβδομάδας αναμένονται οι τοποθετήσεις των κομμάτων για να ληφθούν τελικές αποφάσεις ως προς το πού θα λειτουργήσουν εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό. Εισήγηση της Υπηρεσίας Εκλογών είναι να λειτουργήσουν σε Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο, όπου βρίσκεται ο κύριος όγκος των εκλογέων, καθώς και στις Βρυξέλλες για συμβολικούς λόγους, αφού είναι η έδρα της Ε.Ε. Ο κ. Δημητρίου είπε πως οι αποφάσεις για αυτό το ζήτημα θα πρέπει να οριστικοποιηθούν πριν το τέλος αυτού του μήνα, αφού η σχετική διαδικασία θα πρέπει να μπει σε εφαρμογή στις 3 Ιανουαρίου 2019. Θα πρέπει να ετοιμάσουμε οδηγίες, έντυπα, την ιστοσελίδα για όσους θέλουν να υποβάλουν τη δήλωσή τους ηλεκτρονικά για να μπορούν να ψηφίσουν στο εξωτερικό κ.λπ, σημείωσε.
 
 
Η ημερομηνία υποβολής των υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές καθορίστηκε προκαταρκτικά η 3η Μαΐου 2019, αλλά αναμένεται να οριστικοποιηθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα. Η προκήρυξη των Ευρωεκλογών αναμένεται να γίνει στα μέσα Απριλίου. 
 
80 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι ψηφοφόροι
 
Σε ό,τι αφορά τους Τουρκοκύπριους ψηφοφόρους, ο κ. Δημητρίου είπε πως περίπου 80 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι αυτόματα θα περιληφθούν στον εκλογικό κατάλογο για σκοπούς Ευρωεκλογών και μόνο, με βάση την πρόνοια της νομοθεσίας που αφορά όσους Τουρκοκύπριους έχουν ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και η διεύθυνσή τους είναι στις κατεχόμενες περιοχές. Ανέφερε ακόμη πως οι εγγεγραμμένοι Τουρκοκύπριοι ψηφοφόροι με διαμονή στις ελεύθερες περιοχές είναι 600-650. Σημείωσε ότι στις προηγούμενες Ευρωεκλογές ο αριθμός των Τουρκοκύπριων εκλογέων που διέμεναν στις κατεχόμενες περιοχές ήταν γύρω στους 59,000 από τους οποίους ψήφισε ποσοστό γύρω στο 3%.
 
Καταργείται η υποχρεωτική ψηφοφορία
 
Μια σειρά από τροποποιήσεις προνοεί νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος, και αφορά τις Ευρωεκλογές. Όπως εξήγησε ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών, η ουσιαστικότερη αφορά στην υποβολή των υποψηφιοτήτων, δηλαδή, υπάρχει πλέον η υποχρέωση να μεσολαβούν από την ημέρα υποβολής των υποψηφιοτήτων μέχρι και τις εκλογές τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, σε αντίθεση με επτά μέρες που ισχύει σήμερα. 
 
Προτείνεται κατάργηση της υποχρεωτικής ψηφοφορίας όπως για τις υπόλοιπες εκλογικές αναμετρήσεις.  
 
Άλλη τροποποίηση αφορά τους Τουρκοκύπριους εκλογείς. Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τους Τουρκοκύπριους, υπήρχε πρόνοια στη νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2014, αυτοί που διαμένουν στις κατεχόμενες περιοχές είχαν υποχρέωση κατά την ώρα προσέλευσής τους στις κάλπες να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση για το ποια είναι η διεύθυνση διαμονής τους στα κατεχόμενα.
 
Αυτή η πρόνοια προτείνεται να καταργηθεί. 
 
Πρόνοια που αφορά τους κοινοτικούς τους παρέχει το περιθώριο ενός μηνός για να διαγραφούν από τον εκλογικό κατάλογο, αντί 15 ημέρες με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Κι αυτό για να υπάρχει η ευχέρεια ενημέρωσης του κράτους καταγωγής τους ότι πλέον δεν είναι στον κατάλογο των ψηφοφόρων στην Κύπρο και θα μπορούσαν να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές στο δικό τους κράτος.
 
Πηγή: Ο Φιλελεύθερος