Τον προσεχή Δεκέμβριο ο Έλληνας Υπουργός Παιδείας καταθέτει νομοσχέδιο στη Βουλή των Ελλήνων για τη λειτουργία ενός ιδιωτικού πανεπιστημίου, κάτι που ανησυχεί την κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας.

Από τη στιγμή που τα ελληνικά κολέγια γίνουν πανεπιστήμια, Έλληνες φοιτητές που έρχονται τώρα για σπουδές στην Κύπρο, θα έχουν επιλογή να παραμείνουν στη χώρα τους.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Παύλος Μυλωνάς, τα μέλη της Επιτροπής είχαν συναντήσεις την προηγούμενη εβδομάδα με τον Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Θρησκευμάτων, Κυριάκο Πιερακάκη, την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Ελλάδας και με άλλους φορείς για εξεύρεση λύσεων.

Τα κύρια θέματα που αναδείχθηκαν κατά τις επαφές των Βουλευτών στην Ελλάδα, ήταν η διευκόλυνση μετεγγραφών για φοιτητές από την ίδια οικογένεια, οι οποίοι έχουν περάσει σε πανεπιστήμια σε διαφορετικές πόλεις, η διάθεση θέσεων ελληνικών πανεπιστημίων σε Κύπριους φοιτητές κατά τη δεύτερη κατανομή, η έκδοση ΑΜΚΑ για Κύπριους φοιτητές, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην Ελλάδα, η αναγνώριση του πιστοποιητικού απορίας του Υφυπουργείου Πρόνοιας στην Ελλάδα, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται με διευκολύνσεις οι Κύπριοι φοιτητές κατά τη διαμονή τους στη χώρα, όπως επίσης και το θέμα των στεγαστικών αναγκών των φοιτητών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι όλες οι συναντήσεις ήταν παραγωγικές και σημείωσε ότι δόθηκαν διαβεβαιώσεις από τον κ. Πιερακάκη ότι το θέμα των μετεγγραφών Κυπρίων φοιτητών, οι οποίοι αριθμούν περίπου 4.000, θα επιλυθεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Ο κ. Μυλωνάς είπε ότι υπάρχουν οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, καθώς τα παιδιά τους φοιτούν σε διαφορετικά πανεπιστήμια, αναφέροντας ότι πρόκειται για περίπου 67 περιπτώσεις. Προς επίλυση προωθείται και το θέμα της δεύτερης κατανομής θέσεων στα ελληνικά πανεπιστήμια, όπως είπε ο κ. Μυλωνάς, σύμφωνα με διαβεβαιώσεις του Έλληνα Υπουργού προς τους Κύπριους Βουλευτές.

Ερωτηθείς για θέματα που τέθηκαν στις συναντήσεις, τα οποία αφορούν τους φοιτητές από Ελλάδα στην Κύπρο, ο κ. Μυλωνάς εξήγησε ότι υπάρχουν 4.000 Κύπριοι φοιτητές στην Ελλάδα και 18.000 Έλληνες φοιτητές στην Κύπρο (οι μισοί εκ των οποίων φοιτούν εξ αποστάσεως) και ότι τα πανεπιστήμια παίρνουν κονδύλια για διάφορα ερευνητικά προγράμματα. «Τα δύο δημόσια πανεπιστήμια στην Κύπρο συνεργάζονται με οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, αλλά δεν υπάρχει καλή επικοινωνία μεταξύ των κυπριακών και ελλαδικών πανεπιστημίων», είπε.

«Αν δούμε την ανάγκη οι φοιτητές μας να επωφελούνται, και οι Κύπριοι στην Ελλάδα και οι Ελλαδίτες στην Κύπρο, θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο, ώστε τα πανεπιστήμια να συνεργαστούν και στα ευρωπαϊκά προγράμματα», πρόσθεσε ο κ. Μυλωνάς, υπογραμμίζοντας ότι «το κομμάτι αυτό είναι πολύ σημαντικό κατά την άποψή μας και ήταν αίτημα των πρυτανικών αρχών».

Ανέφερε, ακόμα, ότι ο Έλληνας Υπουργός θα καταθέσει τον Δεκέμβριο στη Βουλή των Ελλήνων νομοσχέδιο για τη λειτουργία ενός ιδιωτικού πανεπιστημίου το αμέσως επόμενο διάστημα. «Τα ιδιωτικά μας πανεπιστήμια, η Κύπρος ως φορέας και περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης, θα υποστεί μεγάλη ζημιά, αν δεν πάρουμε μέτρα και δε συνεννοηθούμε με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε αυτή η εξέλιξη να μην αναγκάσει Ελλαδίτες φοιτητές που θέλουν να φοιτήσουν ή φοιτούν στην Κύπρο, να μετακινηθούν στην Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Μυλωνάς. «Είναι ένα πολύ μεγάλο και λεπτό θέμα και θα πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες, ώστε να είμαστε Προμηθείς και όχι Επιμηθείς», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, θα στερήσει φοιτητές από την Κύπρο, είπε ότι «δεν πρέπει να το δούμε ανταγωνιστικά, αλλά ως συνέργεια και συνεργασία μεταξύ των πανεπιστημίων, ως ένας χώρος που μιλούμε την ίδια γλώσσα».