Στον σύγχρονο εταιρικό κόσμο, οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο τη σημασία της ευημερίας των εργαζομένων τους και εφαρμόζουν στρατηγικές για να την ενισχύσουν.

Η ευημερία σε έναν οργανισμό είναι πλέον μια ολιστική έννοια, που περιλαμβάνει τη σωματική, ψυχική και κοινωνική κατάσταση ενός εργαζομένου. Ξεπερνά την παραδοσιακή εστίαση στην υγεία και την ασφάλεια και εμβαθύνει σε τομείς όπως η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, η ψυχική υγεία, η διαφορετικότητα και η ένταξη.

Οι επιχειρήσεις αναπτύσσουν και υιοθετούν στρατηγικές ευημερίας, με στόχο να δημιουργήσουν ένα θετικό εργασιακό περιβάλλον, να βελτιώσουν την ικανοποίηση και ευημερία των εργαζομένων τους με αποτέλεσμα να απολαμβάνουν ψηλότερα ποσοστά δέσμευσης από αυτούς, οδηγώντας έτσι τις επιχειρήσεις σε αυξημένη κερδοφορία και ανάπτυξη.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του McKinsey Health Institute, η οποία διενεργήθηκε σε 15 χώρες, οι εργαζόμενοι που αισθάνονται ότι υποστηρίζονται από τους εργοδότες τους είναι πιθανό να παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα ευημερίας και ικανοποίησης από την εργασία τους. Επίσης, οι επιχειρήσεις που δίνουν προτεραιότητα στην ευημερία των εργαζομένων, έχουν πιο αφοσιωμένο και παραγωγικό εργατικό δυναμικό.

Επιπλέον, σχετική έρευνα για την υγεία και την ευημερία στην εργασία (Health and Wellbeing at work), που πραγματοποιήθηκε το 2022 από το CIPD (Chartered Institute of Personnel and Development) και στην οποία συμμετείχαν πέραν των 800 οργανισμών, παρέχει σε επαγγελματίες και εργοδότες συγκριτική αξιολόγηση δεδομένων σε σημαντικούς τομείς όπως η εξασφάλιση της ευημερίας και ψυχικής υγείας και η διαχείριση της απουσίας στην εργασία.

Επιτυχημένες στρατηγικές ευημερίας είναι μεταξύ άλλων α) οι ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας, όπως η εξ αποστάσεως εργασία και το ευέλικτο ωράριο, β) η υποστήριξη της ψυχικής υγείας μέσω προγραμμάτων βοήθειας εργαζομένων και ημερών ψυχικής υγείας, γ) η υποστήριξη σωματικής υγείας μέσω προγραμμάτων ευεξίας, συνδρομών σε γυμναστήριο και επιλογών υγιεινής διατροφής και δ) η δημιουργία θετικής Κουλτούρας στο χώρο εργασίας ενισχύοντας έτσι την αίσθηση της κοινότητας.

Η εφαρμογή στρατηγικών ευημερίας από τις επιχειρήσεις, είναι σίγουρα πρόκληση. Το κλειδί για μια επιτυχημένη στρατηγική είναι η επικοινωνία με το ανθρώπινο δυναμικό, με τα συμβαλλόμενα μέρη και την ανώτερη ηγεσία. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αξιολογήσουν τις
ανάγκες των εργαζομένων τους, ώστε να προσδιοριστούν οι πραγματικές ανάγκες της κάθε επιχείρησης και να δημιουργηθεί το πλάνο ευημερίας. Με στόχο την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και δέσμευσης θα πρέπει να κοινοποιηθεί η στρατηγική ευημερίας που έχει αναπτυχθεί στους εργαζομένους, περιγράφοντας τις παροχές που θα έχουν στη διάθεσή τους. Είναι σημαντικό οι εργαζόμενοι να εκμεταλλεύονται τους πόρους που τους διατίθενται και αυτό μπορεί να επιτευχθεί όταν τα προγράμματα ευημερίας που παρέχονται είναι εύκολα προσβάσιμα σε όλους καθώς επίσης και όταν παρέχονται κίνητρα για συμμετοχή στα προγράμματα.

Επιπλέον, είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις να διασφαλίζουν ότι οι πολιτικές ευημερίας που ακολουθούν περιλαμβάνουν όλους τους εργαζόμενους τους. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, πρέπει να παρέχεται ευελιξία στις πολιτικές ευημερίας που προσφέρονται, να προσφέρονται σειρές προγραμμάτων ούτως ώστε να καλύπτονται διαφορετικές ανάγκες των εργαζομένων και να γίνεται αποτελεσματική επικοινωνία των πολιτικών αυτών, προς όλους τους εργαζόμενους.

Η μέτρηση της αποτελεσματικότητας της στρατηγικής ευημερίας που ακολουθεί μια επιχείρηση, όπως μετρήσεις απουσιών, παραγωγικότητας κ.α., μπορεί να καθορίσει τι λειτουργεί και τι χρειάζεται βελτίωση, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα αναπροσαρμογής.

Στα πλαίσια αυτά, η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα, με κύριο στόχο να προσφέρει τη δυνατότητα στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις, ούτως ώστε να μπορέσουν να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν πλάνο ευημερίας στις επιχειρήσεις τους.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα εκπαιδευτικά προγράμματα, υπάρχουν στην ιστοσελίδα της ΟΕΒ www.oeb.org.cy.

Ανώτερη Λειτουργός Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού