Μακριά από λαϊκισμούς, φληναφήματα και αμφισημίες, που πλειστάκις συναντούμε στον σύγχρονο πολιτικό λόγο, ειδικά της εποχής μας, οφείλουμε να κάνουμε την παραδοχή ότι, χωρίς ισορροπία και χωρίς κοινό όφελος, ούτε οι τράπεζες, ούτε η οικονομία της χώρας, ούτε η καθημερινότητα των πολιτών μπορούν να έχουν την υγεία, τη σταθερότητα και την ποιότητα που όλοι επιθυμούμε να επιφέρουμε.

Φυσικά και οι τράπεζες αποτελούν σημαντικούς πυλώνες οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας και πρέπει να στηρίζονται. Άλλα όχι εις βάρος του κάθε πολίτη και του συνόλου της κυπριακής κοινωνίας. Φυσικά και οι τράπεζες αποτελούν ιδιωτικές οντότητες, που σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία έχουν ως θεμιτό στόχο το κέρδος. Αλλά όχι εις βάρος του κάθε πολίτη και του συνόλου της κυπριακής κοινωνίας.

Στη Δημοκρατική Παράταξη, αναγνωρίζουμε πως η διάσωση του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας και η μετέπειτα ανάπτυξή του οφείλεται κατά κύριο λόγο στις θυσίες που έκανε ο κυπριακός λαός. Η συνεισφορά μας, ως λαός, στη διάσωση των τραπεζών υπήρξε και σημαντική και αξιοπρόσεκτη, αλλά πρωτίστως σωτήρια.

Εύλογα και δικαιολογημένα, λοιπόν, ζητούμε από τους τραπεζικούς οργανισμούς να ανταποδώσουν όσα οφείλουν στους πολίτες, οι οποίοι πιέζονται από την ακρίβεια και την απότομη και αλματώδη αύξηση των δανειστικών επιτοκίων. Όμως, δεν είναι αυτός ο μοναδικός, ή καλύτερα ο κύριος, λόγος που επιβάλλεται οι τράπεζες να αλλάξουν άρδην την προσέγγιση τους.

Η σημερινή πολιτική των τραπεζών, αναπόφευκτα δημιουργεί κινδύνους αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Με τις προσεγγίσεις τους αποδυναμώνουν τον ανταγωνισμό, σε ζωτικούς ειδικά τομείς της οικονομίας, με ορατό κίνδυνο και ήδη αποδεδειγμένο αποτέλεσμα τη μείωση ή αδρανοποίηση των επενδύσεων.

Με την ανελαστική τους πολιτική, καθιστούν σχεδόν ανέφικτο για τη νέα γενιά να αποκτήσει στέγη. Για τις επιχειρήσεις της χώρας, ειδικά τις μικρομεσαίες που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, δημιουργούν συνθήκες οριακής βιωσιμότητας.

Για να αποφύγουμε τις δυσμενείς αυτές επιπλοκές για την οικονομία, για να στηρίξουμε τους πολίτες και να τους ξαλαφρώσουμε, προτείνουμε προς τις τράπεζες τέσσερις συγκεκριμένες αλλαγές, που ως πακέτο μπορούν να αντιστρέψουν την αρνητική εικόνα. Τέσσερις προτάσεις, που σέβονται και ακολουθούν τα διεθνή πρότυπα και τις βέλτιστες πρακτικές, χωρίς να επεμβαίνουν στη φιλελεύθερη και δημοκρατική λειτουργία της οικονομίας. Τέσσερις προτάσεις που δεν υπερβαίνουν τα αποδεκτά όρια και δεν δημιουργούν αρνητικά προηγούμενα, που οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα είχαν κάθε λόγο να αντιταχθούν.

Συγκεκριμένα, προτείνουμε τη μείωση των δανειστικών επιτοκίων. Προτείνουμε την αύξηση και ενθάρρυνση του ανταγωνισμού, μέσω έγκρισης αδειών εταιρειών Fintech. Προκρίνουμε την επιβράβευση συνετών δανειοληπτών, μέσω της απορρόφησης υπερκερδών εκ μέρους των τραπεζών. Επιτακτικά ζητούμε, δε, από τις τράπεζες, να αναθεωρήσουν τις υπερβολικά ψηλές χρεώσεις και επιβαρύνσεις, που χρεώνουν για τις υπηρεσίες τους.

Η μείωση δανειστικών επιτοκίων και εξισορρόπηση τους με τα καταθετικά, θα μειώσει δραστικά τον κίνδυνο αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα συμβάλει στην άμβλυνση του προβλήματος της ακρίβειας και του στεγαστικού. Παράλληλα, θα ωθήσει την αξιοποίηση κεφαλαίων, που σήμερα παραμένουν αδρανή στις τράπεζες. Η δραστηριοποίηση εταιρειών Fintech θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό, θα ενθαρρύνει τον ψηφιακό τρόπο λειτουργίας της οικονομίας, θα διαφοροποιήσει τα προσφερόμενα από τις τράπεζες προϊόντα και λύσεις, μειώνοντας το κόστος και ενισχύοντας την καινοτομία.

Η απορρόφηση μέρους της αύξησης επιτοκίων από τις τράπεζες, την οποία προτείνουμε, αφορά φυσικά μόνο συνετούς δανειολήπτες και εξυπηρετούμενα δάνεια.

Κρίνουμε ότι είναι ένα είδος επιβράβευσης, αλλά και κίνητρο, που είναι αναγκαίο. Η μείωση των χρεώσεων και επιβαρύνσεων των τραπεζών αποτελεί σημαντική βοήθεια για τη μεσαία τάξη, τους ηλικιωμένους και τη νέα γενιά, αφού το κόστος αυτό καθίσταται αποτρεπτικό για πολλούς. Αφ’ ης στιγμής, όμως, το ίδιο το κράτος ενθαρρύνει τις συναλλαγές του κοινού με το δημόσιο, δια μέσου των τραπεζών, αυτές οι χρεώσεις και επιβαρύνσεις πρέπει να αντανακλούν την ίση προσβασιμότητα για όλους.

Να επανέλθει το ισοζύγιο

Οι τέσσερις αυτές προτάσεις της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, που εμείς κρίνουμε και λογικές και νούσιμες, στόχο έχουν να επαναφέρουν το ισοζύγιο μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών, διατηρώντας τη δημοσιονομική σταθερότητα και ενισχύοντας την ανάπτυξη της οικονομίας.

Εξίσου σημαντικά, έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν την κοινωνική συνοχή και να επαναπροσδώσουν αξία στο περί δικαίου αίσθημα των πολιτών.

Εν κατακλείδι, είναι η ώρα της υπευθυνότητας για τους τραπεζικούς οργανισμούς. Είναι η ώρα της δικαιότερης κατανομής των βαρών στην οικονομία, και της ανταπόδοσης στους πολίτες για όσα προσέφεραν στην οικονομία της χώρας. Είναι ώρα ευθύνης για όλους.

Εκπρόσωπος Τύπου ΔΗΠΑ-Συνεργασία