Είχε καιρό, ενδεχομένως και χρόνια, να βάλουμε στην ίδια πρόταση τις λέξεις ΧΑΚ και ρεκόρ. Κατ’ ακρίβεια, είχε καιρό να ασχοληθούμε με το ίδιο το ΧΑΚ, αφού φαινόταν να μην ενδιαφέρεται κανένας με τον θεσμό, εκτός από τους επενδυτές.

Και ξαφνικά βλέπουμε από τις αρχές Μαϊου να καταγράφεται άνοδος τόσο στην πορεία των τιμών, όσο και στον τζίρο των συνεδριάσεων. Από 200-300 χιλιάδες όγκο συναλλαγών, βλέπουμε σήμερα να ξεπερνά το εκατομμύριο.

Στη συνεδρία της περασμένης Τετάρτης, το Χρηματιστήριο βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών, δίνοντας συνέχεια στην ανοδική πορεία που καταγράφει από τις αρχές του Μαΐου, στη διάρκεια της οποίας συσσώρευσε μεγάλα κέρδη, της τάξης του 12,6%. Την Τετάρτη, η αγορά κατέγραψε σημαντική αύξηση σε ποσοστό 1,63% και έκλεισε στις 162,96 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 22 Μαΐου του 2012. Άνοδο σε ποσοστό 1,64% σημείωσε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 99,07 μονάδες. Ο ημερήσιος τζίρος διατηρήθηκε πάνω από τα επίπεδα του ενός εκατ. ευρώ, καθώς ανήλθε στο €1.294.929.

Όπως φαίνεται, η εξήγηση για την άνοδο βρίσκεται στις τράπεζες και στα θετικά αποτελέσματα που αποτυπώνονται μέσα από την κερδοφορία τους και την παραχώρηση μερισμάτων. Άλλωστε, ανέκαθεν οι τράπεζες αποτελούσαν τη μερίδα του λέοντος στο κυπριακό χρηματιστήριο και κάθε κίνησή τους, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, επηρέαζε άμεσα και τον δείκτη τιμών.
Σήμερα, φαίνεται να συμβαίνει κάτι αντίστοιχο, με τις τιμές των μετοχών να ανταποκρίνονται στα αποτελέσματα των εταιρειών. Οι επενδυτές, θεσμικοί και ιδιώτες, τοποθετούνται στις μετοχές αυτές, βλέποντας περιθώρια κέρδους.

Ωστόσο, κάθε φορά που καταγράφεται άνοδος στις τιμές των μετοχών, οι μνήμες γυρίζουν στο 1999 και στη γνωστή φούσκα του Χρηματιστηρίου. Τότε που, βλέποντας την άνοδο των τιμών, αποφάσισαν όλοι να γίνουν επενδυτές, προσδοκώντας σε εύκολο κέρδος. Κάποιοι τα κατάφεραν, οι περισσότεροι όμως γνώρισαν την άσχημη πλευρά της χρηματαγοράς, αφού έχασαν περιουσίες που αποκτήθηκαν με κόπο και μόχθο. Γι’ αυτό και κάθε φορά χτυπά καμπανάκι μήπως επαναληφθούν τα φαινόμενα του ’99.

Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου ανέφερε ότι η άνοδος των τιμών δεν είναι εξωπραγματική και οφείλεται κατά κύριο λόγο στις τραπεζικές μετοχές. Καθησύχασε παράλληλα ότι τόσο το Χρηματιστήριο όσο και η Κεφαλαιαγορά έχουν στο μικροσκόπιο τους την αγορά και διαθέτουν τα εργαλεία ώστε να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα που ζήσαμε πριν από 25 χρόνια, σε μια αγορά που ήταν ανώριμη και εν πολλοίς ανοχύρωτη.

Και αφού το Χρηματιστήριο έφτασε για μια ακόμη φορά να συζητείται, καλό είναι να υπενθυμίσουμε ορισμένα στοιχειώδη. Το χρηματιστήριο δεν είναι τζόγος. Ούτε κερδίζουν όλοι. Αποτελεί ένα είδος επένδυσης, το οποίο περιέχει ένα ποσοστό ρίσκου και καλό θα ήταν προτού αποφασίσουμε να επενδύσουμε να συμβουλευτούμε τους ειδικούς. Και φυσικά, επενδύουμε βάσει των οικονομικών μας δυνατοτήτων. Ας ελπίσουμε ότι έχουμε μάθει από τα παθήματα μας και δεν θα επαναληφθούν τα ίδια λάθη.