Μέχρι τέλος του έτους ελπίζεται ότι θα υπάρξει απόφαση από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ουσιαστικά θα ανοίξει τον δρόμο για να τεθεί σε εφαρμογή, τον Ιανουάριο το 2023, το σχέδιο ενοίκιο έναντι δόσης, το γνωστό ως «mortgage to rent» και αφορά δάνεια που είναι τερματισμένα και δεν πρόκειται οι τράπεζες να εισπράξουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε ο «Φ», η ΚΕΔΙΠΕΣ θα μπορεί να προχωρά σε αγορά και διαχείριση ακινήτων από ευάλωτους δανειολήπτες και θα αγοράζει από την τράπεζα και τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων το 60% της αγοραίας αξίας της ενυπόθηκης εξασφάλισης που έχουν υποβάλει για το δανεισμό που παραχώρησαν. Η τράπεζα και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων θα διαγράφουν 40% της αγοραίας αξίας της εξασφάλισης, δεν θα υπάρχει το προβληματικό δάνειο στον ισολογισμό τους και το ακίνητο θα περνά στη δικαιοδοσία της ΚΕΔΙΠΕΣ. Ο δανειολήπτης θα εξακολουθεί να μένει στο σπίτι του και στα 5 χρόνια θα του δίνεται η δυνατότητα να το επαναγοράσει στην τρέχουσα τιμή της περιόδου. Το ενοίκιο θα καταβάλλεται από το κράτος και το ακίνητο θα ανήκει στην ΚΕΔΙΠΕΣ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο «Ενοίκιο έναντι δόσης»

Δικαιούχοι θα είναι όσα φυσικά πρόσωπα είχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια μέχρι 31/12/2021, με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία, η αγοραία αξία της οποίας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις €250 χιλ., ανεξάρτητα αν συμμετείχαν ή όχι σε κάποιο κυβερνητικό σχέδιο. Επίσης, δικαιούχοι θα είναι και οι μη βιώσιμοι δανειολήπτες των σχεδίων Εστία και Οικία. Οι κάτοικοι της κύριας κατοικίας πρέπει να είναι λήπτες παροχών/επιδομάτων τα οποία ακόμη βρίσκονται υπό επεξεργασία, αλλά ενδεικτικά, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, επίδομα βαριάς κινητικής αναπηρίας, επίδομα μονογονεϊκής οικογένειας, επίδομα συνταξιούχου με χαμηλά εισοδήματα, σύνταξη ανικανότητας, σύνταξη χηρείας, χορηγία σε τυφλούς, επίδομα τέκνου για πολύτεκνη ή πενταμελή οικογένεια με ετήσιο μεικτό οικογενειακό εισόδημα μέχρι €51.258. Το εισοδηματικό κριτήριο των €51.258 για το ετήσιο μεικτό οικογενειακό εισόδημα αυξάνεται κλιμακωτά κατά €5.126 για κάθε πρόσθετο παιδί πέραν των τεσσάρων.