Η εξασφαλισμένη ενεργειακή επάρκεια, οι συσσωρευμένες από το 2020 ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 16 δισ. ευρώ, η επιτάχυνση των δημοσίων επενδύσεων και η ισχυρή ώθηση από την ανάπτυξη του 6% για το 2022, θα παίξουν για την Ελλάδα τον ρόλο της “ασπίδας” στην ύφεση για το 2023 που είναι όλο και πιο κοντά για την υπόλοιπη Ευρωζώνη. 

Όπως φάνηκε χθες, από τις δηλώσεις των θεσμών μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, τα πράγματα δεν πάνε καλά για την Ευρωζώνη. Ο υψηλός πληθωρισμός, σε συνδυασμό και με τη συνεχιζόμενη αύξηση των επιτοκίων του Ευρώ, οδηγούν την Ευρωζώνη σε αρνητική ανάπτυξη από το 4ο τρίμηνο του χρόνου, ενώ για το 2023 η πρόβλεψη είναι στην καλύτερη περίπτωση οριακή ανάπτυξη στο 0,5% ή ύφεση. Πλέον, το ζητούμενο είναι πόσο “βαθιά” θα είναι η ύφεση για το εξάμηνο από τον Οκτώβριο μέχρι και το τέλος Μαρτίου. Ο επίτροπος, αρμόδιος για οικονομικά θέματα κ. Πάολο Τζεντιλόνι, τόνισε μάλιστα ότι θα πρέπει όλες οι χώρες της Ευρωζώνης να εργαστούν ομαδικά ώστε η αρνητική ανάπτυξη να είναι “ρηχή” και να διαρκέσει όσο το δυνατόν λιγότερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Barclays: Η ύφεση στην ευρωζώνη έχει ήδη ξεκινήσει

Όπως εμμέσως ομολόγησε και ο πρόεδρος του σώματος ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών κ. Πασκάλ Ντόναχιου, μέρος του προβλήματος που οδηγεί στη μεγάλη οικονομική επιβράδυνση είναι και τα εθνικά πακέτα στήριξης των κρατών μελών κατά των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης. Υπό προϋποθέσεις, όταν δηλαδή είναι “οριζόντια”, τα μέτρα αυτά αποτελούν “καύσιμο” για τη διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα. Για τον λόγο αυτό, αναμένεται τον επόμενο μήνα νέα συζήτηση σε επίπεδο Eurogroup για να επανεξεταστούν οι εθνικές πολιτικές στήριξης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης, για όσες χώρες έχουν στόχο να συνεχίσουν τέτοιες πολιτικές και μετά το πρώτο τρίμηνο του 2023. Ο στόχος είναι να γίνουν περισσότερο “στοχευμένες”, δηλαδή να περιοριστούν και σε ύψος, αλλά και στον αριθμό των δικαιούχων. 

Η Ελλάδα 

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να κλείσει το 2022 με ανάπτυξη σχεδόν διπλάσια από αυτήν που προέβλεπε στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης της άνοιξης (προέβλεπε για φέτος ρυθμό ανάπτυξης 3,1%), με μεγέθυνση του ΑΕΠ που μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 6%. Αντίθετα, σε μέσα επίπεδα, για την Ευρωζώνη η πρόβλεψη της άνοιξης για ανάπτυξη 2,7% για το 2022 αναθεωρείται πλέον στην καλύτερη περίπτωση στο 1,5%. Συνεπώς η Ελλάδα θα ξεκινήσει με καλύτερες προοπτικές το 2023 από την υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Με δεδομένη τη γενικότερη οικονομική επιβράδυνση, οι εξαγωγές και έως έναν βαθμό και η ιδιωτική κατανάλωση θα έχουν απώλειες τις οποίες αναμένεται να αντισταθμίσουν οι επενδύσεις. Τον επόμενο χρόνο, η Ελλάδα έχει να επωφεληθεί από επενδύσεις οι οποίες από το 2020 μέχρι και το τέλος της χρονιάς θα φτάσουν συνολικά τα 14 δισ. ευρώ. Οι επενδύσεις αυτές θα αρχίσουν πλέον να υλοποιούνται, αποδίδοντας στην οικονομία σε απασχόληση και νέα εισοδήματα. 

Επίσης, για τον επόμενο χρόνο, ρόλο θα παίξουν και οι επενδύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο έχει επίσης ένα απόθεμα επενδύσεων περίπου 12 δισ. ευρώ, οι οποίες θα αρχίσουν να υλοποιούνται. Σε αυτές θα πρέπει να προστεθούν και οι επενδύσεις οι οποίες θα γίνονται από το νέο ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021-2027, το οποίο πριν από το τέλος του 2022 θα αρχίσει να παρουσιάζει απορρόφηση πόρων. 

Την ίδια ώρα, ακόμη και οι μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης θα δουν μείωση των επενδύσεων, λόγω της αύξησης των επιτοκίων του ευρώ. 

Τα μέτρα στήριξης 

Στο κρίσιμο πεδίο των μέτρων στήριξης, η Ελλάδα για τον επόμενο χρόνο αντί για ειδικά μέτρα κατά των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης, έχει σχεδιάσει μόνιμα μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των εισοδημάτων, εκμεταλλευόμενη τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που έφερε η υψηλότερη ανάπτυξη. Ανάμεσά τους τα γνωστά μέτρα για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης των μειωμένων κατά 3% ασφαλιστικών εισφορών, των αυξήσεων στις συντάξεις, των μισθών μέρους των στελεχών των ΕΔ και των αμοιβών στους γιατρούς του ΕΣΥ. 

Σε ό,τι αφορά τα ειδικά μέτρα για την ενεργειακή κρίση, το μόνο που υπάρχει είναι η πρόβλεψη για 1 δισ. ευρώ που θα διατεθεί για την επιδότηση του ρεύματος από 2 δισ. ευρώ που θα διατεθούν φέτος.

Πηγή: Capital.gr