Ανησυχία προκαλεί η στάση και οι αποφάσεις των συντεχνιών των εργαζομένων της ΑΗΚ ανέφερε η Υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου, η οποία παρακολουθεί την κατάσταση με την ΡΑΕΚ, ώστε να αποφευχθούν οι οποιεσδήποτε περικοπές στην ηλεκτροδότηση. Πάντως, η ίδια σημείωσε ότι τα θέματα που παρουσιάζουν οι συντεχνίες «δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα».

Σε δηλώσεις της στο περιθώριο περιοδείας της σε βιομηχανίες της Λεμεσού, η κ. Πηλείδου κλήθηκε να τοποθετηθεί επί των αποφάσεων που εξήγγειλαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της ΑΗΚ, υποδεικνύοντας πως «πλέον δεν μιλάμε για απεργία αλλά ενδεχομένως για άρνηση εκτέλεσης καθηκόντων, που αφορούν συγκεκριμένα τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στη Δεκέλεια».

«Σε συντονισμό με την ΡΑΕΚ παρακολουθούμε το θέμα και εκτιμούμε ότι οποιεσδήποτε επιπτώσεις δεν θα είναι σοβαρές και πιθανόν να αποφευχθούν και γίνεται κάθε προσπάθεια για να αποφευχθούν οι οποιεσδήποτε περικοπές», ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Όπως είπε, για τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Δεκέλειας έχει ήδη πραγματοποιηθεί συνάντηση σε υψηλό επίπεδο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «όπου έχουν γίνει παρουσιάσεις ενός πολύ σοβαρού έργου που έχει εκτελέσει ειδική ομάδα εργασίας, που συμπεριλαμβάνει και στελέχη της ΑΗΚ και έχουμε μια θετική προσέγγιση και θετικά αποτελέσματα σε σχέση με την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μας δώσει κάποια παρέκκλιση». 

Πιστεύω, συνέχισε, δεν είναι της ώρας και ούτε εποικοδομητικό να έχουμε αυτού του είδους την αντίδραση, από τη στιγμή που έχουν δρομολογηθεί δράσεις για επίλυση του θέματος και υπενθύμισε ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες σε «πολύ χειρότερη θέση από ότι η Κύπρος», καθώς αυτή τη στιγμή καίνε λιγνίτη και άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας.

ΑΠΕ

Όσον αφορά τα θέματα ΑΠΕ δήλωσε ότι «έχει ήδη υποβληθεί από μέρους μας, προς τη ΡΑΕΚ, πλάνο για την ανάπτυξη της ΑΗΚ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

Σε σχέση με τα θέματα μείωσης της συμβατικής παραγωγής και τις θέσεις των συντεχνιών, η κ. Πηλείδου υπέδειξε ότι οι ανάγκες της Κύπρου είναι συγκεκριμένες, «άρα σίγουρα με την αύξηση των ΑΠΕ θα πρέπει να μειώνεται και η συμβατική παραγωγή».

«Δεν μίλησε κανένας για συγκεκριμένα ποσοστά ή βήματα, αλλά τα βήματα θα πρέπει να συμφωνηθούν με έναν σωστό στρατηγικό σχεδιασμό στο μέλλον», ανέφερε.