Σύγχρονος και λειτουργικός Δήμος έχει καταστεί ο Δήμος της Πόλης Χρυσοχούς, μέσα από τα σημαντικά έργα ουσιαστικής αναβάθμισης των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως ανέφερε σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια έργων του Δήμου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Όπως είπε, σε αυτό το πλαίσιο, εμπίπτει η κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς, «παρά τα όποια προσκόμματα που κάποιοι θέλησαν να προβάλουν. Ένα έργο που εκκρεμούσε για δεκαετίες. Όταν με αποφασιστικότητα η Κυβέρνηση θέλησε να το υλοποιήσει, κάποιοι καλά γνωστοί και μη εξαιρετέοι για να μην προχωρήσω περαιτέρω, θεώρησαν ότι ήταν ασύμφορο το έργο. Δεν ήταν κερδοφόρο. Δεν θα σχολιάσω περαιτέρω. Αυτό που έχει σημασία είναι πως μέσα από την αποφασιστικότητα μας ο δρόμος βρίσκεται υπό εκτέλεση».

 Η έναρξη των εργασιών κατασκευής της πρώτης φάσης του αυτοκινητόδρομου, συνολικού προϋπολογισμού 83 εκατομμυρίων ευρώ, αποδεικνύει ότι δεν παραμείναμε στις εξαγγελίες, πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Πρόεδρος κατέθεσε τον θεμέλιο λίθο του Δ. Πεζοδρόμου Πάφου

Λιμάνι Λατσιού

Ένα εξίσου σημαντικό έργο, όπως ανέφερε, είναι και η δρομολόγηση της επέκτασης του λιμανιού του Λατσιού, με κόστος πέραν των 45 εκατ., με τη δημιουργία 350 νέων θέσεων ελλιμενισμού και αγκυροβολίου, ακόμα για κρουαζιερόπλοια. «Ήδη, βρίσκεται εν εξελίξει ο διαγωνισμός για τους μελετητές του έργου και τα κατασκευαστικά έργα, και ευελπιστώ σύντομα μέσα από την ολοκλήρωση να προσφοροδοτηθεί και το έργο ώστε το συντομότερο να γίνει πραγματικότητα και οι νέες κατασκευαστικές εργασίες στο λιμάνι ως οι στόχοι και οι σκοποί μας», είπε περαιτέρω ο ΠτΔ.  

Σημείωσε επίσης την έναρξη, από τις 17 Ιανουαρίου, του νέου σημείου εξυπηρέτησης επιδομάτων πρόνοιας του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας στον Δήμο.

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέγραψε την υλοποίηση έργων συνολικού κόστους περίπου 10 εκατ. ευρώ, που αφορούν:

  •    Την κατασκευή Πολυδύναμου Κέντρου Τρίτης Ηλικίας στο Προδρόμι.
  •    Την αναβάθμιση του αλιευτικού καταφυγίου και τον εξωραϊσμό των αποθηκών της Αρχής Λιμένων Κύπρου στο Λατσί.
  •    Την επέκταση του Δημοτικού Σχολείου.
  •    Την κατασκευή του παραλιακού πεζόδρομου.
  •    Την κατασκευή δέκα κυματοθραυστών για προστασία από τη διάβρωση των παραλιών του Δήμου.
  •    Τη μελέτη για ανάδειξη και προστασία των αρχαιολογικών χώρων του Δήμου.

Εγκαίνια Πολυδύναμου Κέντρου «Η Ελεούσα του Κύκκου»

Εγκαίνια πεζόδρομου/ποδηλατόδρομου από την Πόλη Χρυσοχούς προς το Λατσί

Εγκαίνια έργου κατασκευής κυματοθραυστών στον Κόλπο Χρυσοχούς

 

 

 

Νοσοκομείο Πόλης Χρυσοχούς

Στάθηκε επίσης στη «στοχευμένη αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στο νοσοκομείο Πόλης Χρυσοχούς, με:

  • Την επαναλειτουργία, αυτή την εβδομάδα, του θαλάμου ασθενών δυναμικότητας 11 κλινών.
  • Τη στελέχωση του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, ως επίσης την ενίσχυση των υπηρεσιών της εξωνοσοκομειακής φροντίδας με περισσότερους ιατρικούς λειτουργούς.
  • Την επέκταση των ωρών λειτουργίας του Ακτινολογικού Τμήματος και του Χημείου.
  • Την ενίσχυση του Σταθμού Ασθενοφόρων με αποτέλεσμα την 24ωρη κάλυψη του διαμερίσματος».

Δρομολογήθηκε η υλοποίηση έργων

Πέραν των πιο πάνω «δρομολογήθηκε η υλοποίηση έργων, συνολικού ύψους πέραν των 7 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν:

  • Την ανάπλαση και αναζωογόνηση του  παραδοσιακού πυρήνα στο Δήμο Πόλης Χρυσοχούς.
  • Την ανάπλαση/  αναζωογόνηση του  παραδοσιακού πυρήνα στο Προδρόμι.
  • Τη μελέτη για την επέκταση στο λιμανάκι Λατσιού.

«Επιτρέψτε μου να αναφέρω πως τα αναπτυξιακά έργα της Κυβέρνησης επεκτάθηκαν σε όλο το διαμέρισμα της Χρυσοχούς, με την ολοκλήρωση ή τη δρομολόγηση 20 έργων στις κοινότητες του διαμερίσματος, με κόστος 17 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ, συνολικά, στους Δήμους και κοινότητες της επαρχίας Πάφου ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης 141 έργα  συνολικού κόστους πέραν των 339 εκατομμυρίων ευρώ», συμπλήρωσε. 

«Νιώθω ήσυχος»

«Παραδίδοντας τις επόμενες των ημερών τη διακυβέρνηση του τόπου, νιώθω ήσυχος γιατί μέσα από τις πολιτικές που υιοθετήσαμε αλλά και τα έργα που υλοποιήσαμε χάρη στη στενή συνεργασία με τις τοπικές Κυβερνήσεις, ενισχύσαμε τις οικονομικές, κοινωνικές, αγροτικές, πολιτιστικές και τουριστικές προοπτικές ανάπτυξης τόσο των πόλεων όσο και των δήμων και κοινοτήτων των ορεινών και ακριτικών περιοχών», ανέφερε καταληκτικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πολιτιστικό Κέντρο Πέγειας

Σε δεύτερο χαιρετισμό του, στα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου Πέγειας, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι το ύψος της δαπάνης για τη βελτίωση και ανακαίνιση του έργου ανέρχεται σε ένα εκατομμύριο 860 χιλιάδες ευρώ, ενώ βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης άλλα σημαντικά αιτήματα της τοπικής Αρχής, συνολικού προϋπολογισμού 6 εκατ. 500 χιλιάδων ευρώ.

Εγκαίνια Πολιτιστικού Κέντρου Πέγειας

Τα εν λόγω έργα αφορούν:

  • Τη βελτίωση της λεωφόρου «Μιχαλάκη Κυπριανού».
  • Την κατασκευή παραλιακού πεζόδρομου.
  • Τη μελέτη για την κατασκευή κυματοθραυστών στην περιοχή «Ασκού». 

Πολιτιστικό Χωριό Λέμπας

Ο ΠτΔ κατάθεσε και τον θεμέλιο λίθο του Πολιτιστικού Χωριού Λέμπας, έργο συνολικού προϋπολογισμού τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ, που, μεταξύ άλλων, προβλέπει την ανάπτυξη κτηριακών υποδομών που θα αποτελέσουν τον πυρήνα της Σχολής Καλών Τεχνών. Το σύμπλεγμα των αναβαθμισμένων υποδομών, θα διαθέτει επίσης πολυλειτουργικές εγκαταστάσεις, εργαστήρια, αίθουσες εκθέσεων, ως επίσης χώρους διαμονής και φιλοξενίας των καθηγητών, των φοιτητών και άλλων καλλιτεχνών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εισηγήθηκε προς το Κοινοτικό Συμβούλιο όπως το πολιτιστικό χωριό να αποκαλείται « Πολιτιστικό Χωριό Στας Παράσχου» Λέμπας, επισημαίνοντας ότι αυτό θα ήταν η ελάχιστη τιμή σε αυτόν που άφησε τη σφραγίδα του όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και διεθνώς.