Τη σημασία που έχει η μεταφορά στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης από την 1η Ιανουαρίου του 2023 ανέδειξε χθες η αρμόδια υφυπουργός Αναστασία Ανθούση, κατά την παρουσίαση στην Επιτροπή Οικονομικών του δικού της προϋπολογισμού για τον νέο χρόνο.  Όπως σημείωσε η υφυπουργός, στο εξής όλες οι υπηρεσίες για τη στήριξη των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων θα βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα μιας Αρχής, με σκοπό η προσέγγιση να είναι ολοκληρωμένη, ουσιαστική, άμεση και στοχευμένη προς όσους την έχουν πραγματική ανάγκη.

Η ίδια αναφέρθηκε χθες και στις στρατηγικές επιδιώξεις του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, τονίζοντας πως παραμένουν ο εκσυγχρονισμός της οργάνωσης, των μεθόδων και των αρχών εργασίας, καθώς και η αύξηση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των Τμημάτων και των Υπηρεσιών του, μέσω της απλοποίησης των διαδικασιών και της βελτίωσης της προσβασιμότητας των πολιτών, με τη βοήθεια του ψηφιακού μετασχηματισμού και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επίδομα μητρότητας και ανεργίας εξπρές ψήνει ο Κούσιος

Ανέφερε πως ο συνολικός προϋπολογισμός του υφυπουργείου για το 2023 (Τακτικές Δαπάνες και Αναπτυξιακές Δαπάνες) ανέρχεται σε περίπου €547.4 εκ., παρουσιάζοντας αύξηση ύψους €4.6 εκ. σε σύγκριση με τον αντίστοιχο προϋπολογισμό του 2022, ο οποίος είχε καθοριστεί στα €542.8 εκ. Σημειώνεται ότι, με τη μεταφορά του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες (από 1ηΙανουαρίου 2023), στον συνολικό προϋπολογισμό για το 2023 προστίθεται ποσό ύψους €49.8 εκ., παρουσιάζοντας αύξηση ύψους €2 εκ. σε σύγκριση με τον αντίστοιχο προϋπολογισμό του Τμήματος για το 2022 (€47.8 εκ.). Ως αποτέλεσμα της πιο πάνω μεταφοράς, το συνολικό ποσό του προϋπολογισμού για το 2023 ανέρχεται σε €597.3 εκ. Στα πιο πάνω προστίθεται ποσό €23 εκ. που προέρχεται από συγχρηματοδοτούμενα έργα, με διαχειριστική Αρχή τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης, και συνεπώς ο τελικός συνολικός προϋπολογισμός του Υφυπουργείου για το έτος 2023 (Τακτικές Δαπάνες, Αναπτυξιακές Δαπάνες και συγχρηματοδοτούμενα έργα), ανέρχεται σε €620.5 εκ. Με ορίζοντα τριετίας (2023-2025), ο προϋπολογισμός του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας υπολογίζεται να ανέλθει μέχρι το 2025 σε περίπου €631.5 εκ., με την πρόσθετη αύξηση να ανέρχεται σε άλλα €11 εκ.

Συγκριτικά, ανέφερε η κ. Ανθούση, το 2022 ο προϋπολογισμός ανήλθε στα €550 εκ. και η μέχρι στιγμής απορρόφηση βρίσκεται στο 74%. Από πλευράς Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας έχουν απορροφηθεί περίπου €334 εκ. (ποσοστό 76%) και από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας €70.5 εκ. (ποσοστό 70%), ενώ το ποσοστό υλοποίησης των έργων που συγχρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους βρίσκεται στο 45%, με ποσό €2.7 εκ.