Η Goldman Sachs διατηρεί την άποψή της ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης θα είναι αδύναμη κατά τους χειμερινούς μήνες δεδομένης της ενεργειακής κρίσης, αλλά δεν βλέπει πλέον τεχνική ύφεση. Αυτό αντανακλά την πιο ανθεκτική δυναμική ανάπτυξης στα τέλη του περασμένου έτους, την απότομη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου και το άνοιγμα της Κίνας. Πάντως η ανάπτυξη θα διαφέρει σημαντικά μεταξύ των χωρών με τις Γερμανία και Ιταλία να δυσκολεύονται το περισσότερο, ενώ στο ραντάρ των επενδυτών θα βρεθούν και οι πολιτικές που θα ακολουθήσουν οι κυβερνήσεις σε διάφορα μέτωπα, με τις εκλογές σε Ελλάδα και Ισπανία να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Πιο αναλυτικά, η αδυναμία της ανάπτυξης τον χειμώνα αντανακλά την ήπια αναπτυξιακή δυναμική (που δείχνει ένα ελαφρώς αρνητικό τέταρτο τρίμηνο), τον υψηλό πληθωρισμό (που επιβαρύνει τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών και τις καταναλωτικές δαπάνες) και τις αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες.

Ωστόσο, οι προοπτικές της οικονομικής δραστηριότητας έχουν βελτιωθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες κάτι που σημαίνει ότι η ευρωζώνη τελικά θα αποφύγει την ύφεση:  

Πρώτον, τα οικονομικά στοιχεία παρέμειναν εκπληκτικά ανθεκτικά — ειδικά τα δεδομένα της βιομηχανίας. Δεύτερον, οι τιμές του φυσικού αερίου συνέχισαν να πέφτουν απότομα – επιστρέφοντας στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου 2021- και η Goldman μείωσε τις προβλέψεις της για την τιμή του φυσικού αερίου για το καλοκαίρι του 2023 από 180 σε 100 ευρώ. Έτσι, βλέπει τώρα μια ταχύτερη επιβράδυνση του πληθωρισμού, ο οποίος θα υποχωρήσει σε περίπου 3,25% έως το τέλος του 2023 (από 4,5% που προέβλεπε πριν). Τρίτον, η Κίνα ανοίγει ξανά νωρίτερα από το αναμενόμενο και η Goldman εκτιμά πως θα σημειώσει ανάπτυξη της τάξης του 5,2% φέτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΚΤ: Η Ευρωζώνη θα έχει πολύ ισχυρή αύξηση μισθών

Ως αποτέλεσμα, η αμερικάνικη τράπεζα αναβαθμίζει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη, κυρίως για τη ζώνη του ευρώ. Η εκτίμησή της για το τέταρτο τρίμηνο του 2022 παραμένει ελαφρώς αρνητική στο -0,2%, δεδομένων των αδύναμων οικονομικών στοιχείων του Οκτωβρίου, αλλά πλέον πιστεύει ότι η ευρωζώνη θα επιστρέψει σε ανάπτυξη το 2023. Έτσι εκτιμά πως θα σημειώσει ανάπτυξη +0,1% το α’ τρίμηνο (έναντι -0,4% πριν), +0,1% το δεύτερο τρίμηνο (έναντι-0,1%), +0,2% το τρίτο τρίμηνο (αμετάβλητο) και +0,4% το τέταρτο τρίμηνο (έναντι +0,3%), υποδηλώνοντας ανάπτυξη +0,6% για το σύνολο του 2023. Επομένως, αναμένει μία περίοδο αδυναμίας της ανάπτυξης και όχι ύφεσης τους χειμερινούς μήνες, αν και η πιθανότητα τεχνικής ύφεσης παραμένει αυξημένη στο 40%.

Πάντως, όπως επισημαίνει η G.S., η ανάπτυξη θα διαφέρει σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών. Η ανάπτυξη στη Γερμανία και την Ιταλία θα είναι ασθενέστερη από ότι στη Γαλλία και την Ισπανία. Ο πιο σημαντικός λόγος είναι ότι η Γερμανία και η Ιταλία εξαρτώνται περισσότερο από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, ενώ η Γαλλία και η Ισπανία έχουν πιο διαφοροποιημένες πηγές ενέργειας και είναι σχετικά πιο “επικεντρωμένες” στον τομέα των υπηρεσιών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την Ισπανία, η οποία έχει ακόμα περιθώρια να ανακάμψει από την κρίση του κορονοϊού. Ως αποτέλεσμα, βλέπει τη Γερμανία και την Ιταλία στο χείλος της ύφεσης, αλλά αναμένει συνεχή ανάπτυξη στη Γαλλία και την Ισπανία.

Στο ραντάρ οι εκλογές σε Ελλάδα

Ενώ όλα τα κράτη μέλη θα παλέψουν με τη συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση το 2023, οι προκλήσεις πολιτικής διαφέρουν στη ζώνη του ευρώ. Η Γερμανία αντιμετωπίζει το πιο δύσκολο έργο για τον επαναπροσανατολισμό του ενεργειακού της μείγματος και τη διαφοροποίηση της εμπορικής της εξάρτησης από την Κίνα. Η Goldman βλέπει πολλά πιθανά γεγονότα που θα μπορούσαν να εστιάσουν την προσοχή των επενδυτών στις δύσκολες δημοσιονομικές προοπτικές της Γαλλίας, όπως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Η Ιταλία βρίσκεται σε δύσκολο δημοσιονομικό μονοπάτι, δεδομένου του πολύ υψηλού δημόσιου χρέους, της αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων και της επιβράδυνσης της ανάπτυξης.

Τέλος, καθώς το 2022 προέκυψαν τρία ξαφνικά πολιτικά ρίσκα, (ιταλικές εκλογές, γαλλικές εκλογές και δύο πολιτικές αλλαγές στη Βρετανία) στο ραντάρ της Goldman αλλά και των επενδυτών θα βρεθούν οι ελληνικές και ισπανικές εκλογές, καθώς και οι προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου, το οποίο πιθανότατα θα αποκατασταθεί το 2024 μετά την αναστολή κατά τη διάρκεια της Covid-19.

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε πως σε πρόσφατη έκθεσή της η Goldman είχε επισημάνει πως τόσο η Ελλάδα όσο και η Ισπανία φαίνονται σε θέση να εφαρμόσουν δημοσιονομική στήριξη που να κατευθύνεται σε επενδύσεις που θα μπορούσαν να φτάσουν περίπου το 3% του ΑΕΠ το 2023. Στην Ελλάδα, η παρούσα κυβέρνηση, με τη δέσμευσή της για το Ταμείο Ανάκαμψης, κατέχει σημαντικό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Στην Ισπανία, τα δύο κόμματα που ηγούνται στις δημοσκοπήσεις (PSOE και PP) μοιράζονται παρόμοια υποστήριξη για τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Μικρή αύξηση της ανεργίας, πτώση του πληθωρισμού

Οι αγορές εργασίας παρέμειναν ανθεκτικές και η αμερικάνικη τράπεζα βλέπει μόνο μια μικρή αύξηση του ποσοστού ανεργίας σε ολόκληρη την περιοχή κατά τους χειμερινούς μήνες. Δεδομένων των ισχυρών δεικτών αύξησης των μισθών, των πρόσφατων συνδικαλιστικών διακανονισμών και των επιπτώσεων από τον υψηλό πληθωρισμό, αναμένει ότι η αύξηση των μισθών σε ολόκληρη την περιοχή θα επιταχυνθεί σημαντικά από 3,6% το τρίτο τρίμηνο του 2022 σε σχεδόν 5% το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, η Goldman εκτιμά πως έχει ήδη κορυφωθεί, μετά την απότομη πτώση στις τιμές της ενέργειας, και αναμένει ότι στη ζώνης του ευρώ θα κλείσει το έτος γύρω στο 3,25% (έναντι 4½% πριν). 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευρωζώνη: Σε υψηλό πέντε μηνών ο σύνθετος δείκτης PMI

Επίμονα επιθετική η ΕΚΤ – Στο 3,25% το τελικό επιτόκιο

Δεδομένης της πιο ανθεκτικής δραστηριότητας, του επίμονου πληθωρισμού και των επιθετικών σχολίων των αξιωματούχων της ΕΚΤ, η G.S αναμένει ότι η κεντρική τράπεζα θα κινηθεί σημαντικά πιο επιθετικά τους επόμενους μήνες. Πιστεύει ότι οι αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης είναι πολύ πιθανές τόσο τον Φεβρουάριο όσο και τον Μάρτιο, πριν επιβραδυνθούν στις 25 μονάδες βάσης για ένα τελικό επιτόκιο της τάξης του 3,25% τον Μάιο. Οι πιο ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης ενισχύουν την άποψή της ότι η ΕΚΤ είναι απίθανο να προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων αμέσως μετά, με την πρώτη μείωση να μην είναι πιθανή πριν από το δ’ τρίμηνο του 2024, δύο τρίμηνα μετά την Fed.

Τέλος, η ΕΚΤ θα ξεκινήσει με το QT στα τέλη του α τριμήνου, συρρικνώνοντας τις θέσεις της στο πρόγραμμα APP κατά 15 δισ. ευρώ το μήνα από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο. Πιστεύει ότι είναι πιο φυσικό για το Διοικητικό Συμβούλιο να εγκαταλείψει το guidance για το QT για τους επόμενους μήνες και να αφήσει τις θέσεις στο APP να εξαντληθούν οργανικά. Αναμένει από το Διοικητικό Συμβούλιο να σταματήσει πλήρως τις επανεπενδύσεις μετά τον Ιούνιο, γεγονός που συνεπάγεται μια μείωση του APP σχεδόν 180 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2023.

Πηγή: Capital.gr