Δύσκολα φαίνεται πως θα αποφευχθούν η σύγκρουση για το θέμα της ΑΤΑ και η εργατική αναταραχή, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος εξακολουθεί να βρίσκεται σε επαφή με όλα τα μέρη, ενόψει της αυριανής κοινής συνάντησης που θα έχει για το ζήτημα.

Το απόγευμα της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί νέα πανσυνδικαλιστική σύσκεψη για εξέταση της κατάστασης, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα να συγκλίνουν πως θα υπάρξει απόφαση για λήψη καθολικών απεργιακών μέτρων, καθώς το ενδεχόμενο αδιέξοδου στη διαπραγμάτευση είναι το επικρατέστερο.

Παρά το διαφαινόμενο αδιέξοδο, όμως, ο κ. Κούσιος συνεχίζει τις προσπάθειες για εξεύρεση κοινού εδάφους. Στο πλαίσιο αυτό, είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία και συνάντηση με τις ηγεσίες της ΣΕΚ και της ΔΕΟΚ. Ο υπουργός μίλησε τηλεφωνικά και με την γ.γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους, χωρίς, όμως, να καταστεί εφικτό να διευθετηθεί ραντεβού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το παλεύει για αποτροπή αδιεξόδου ο Κούσιος

Οι θέσεις, πάντως, τόσο των συντεχνιών όσο και των εργοδοτών για το ζήτημα συνεχίζουν να παραμένουν εκ διαμέτρου αντίθετες, με το ΚΕΒΕ και την ΟΕΒ να επιμένουν σε κατάργηση της ΑΤΑ και αντικατάστασή της με άλλο μηχανισμό και με τις συντεχνίες να ζητούν πλήρη  επαναφορά της και απόδοσή της στο 100% της αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και όχι στο 50%, όπως προνοεί η μεταβατική συμφωνία του 2017.

Ως εκ τούτου και εφόσον ο υπουργός δεν βρει έδαφος για κατάθεση μεσολαβητικής πρότασης, έστω για σταδιακή αποκατάσταση της ΑΤΑ, όπως προκρίνει το συνδικαλιστικό κίνημα, τότε οι απεργιακές κινητοποιήσεις θεωρούνται δεδομένες. Δεν αποκλείεται, όμως, η εξαγγελία αύριο από τις οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, ΠΑΣΥΚΙ, ΕΤΥΚ, ΠΟΑΣΟ, ΕΣΚ, ΣΑΚ, ΣΑΚΣ και ΣΥΚΣ κινητοποιήσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να εκτονώσουν το αρνητικό κλίμα και να οδηγήσουν σε νέες διαπραγματεύσεις, αν και ο χρόνος, λόγω και των επικείμενων εκλογών, είναι περιορισμένος. Σε περίπτωση, πάντως, αδιέξοδου θεωρείται δεδομένη η απόδοση της ΑΤΑ στο 50% της αύξησης του ΔΤΚ και η καταβολή αυξήσεων της τάξης του 4,36% σε όσους επωφελούνται του θεσμού, καθώς η μεταβατική συμφωνία ισχύει μέχρι την επίτευξη νέας. Σε μια τέτοια εξέλιξη η διαχείριση του ζητήματος θα γίνει από την επόμενη κυβέρνηση. Αυτό θα διευκολύνει και την παρούσα, που αν και δεν θέλει να προκαταβάλει τον εν εξελίξει διάλογο, στον οποίο όπως διευκρίνισε ο κ. Κούσιος δεν τίθεται θέμα κατάργησης της ΑΤΑ, δεν θέλει και να φανεί ανακόλουθη της απόφασής της να μην εξετάζει μη προϋπολογιζόμενα αιτήματα μέχρι και τις εκλογές, αφού απόφαση για αλλαγή της καταβολής της ΑΤΑ θα σήμαινε ακριβώς την έγκριση μη προϋπολογιζόμενων αιτημάτων.

Αδάμος Αδάμου