Ετοιμότητα για διάλογο εξέφρασαν οι εργοδοτικές οργανώσεις, τονίζοντας πως ο θεσμός της ΑΤΑ είναι λανθασμένος τρόπος επικαιροποίησης των μισθών και ότι είναι αδύνατο να συνεχιστεί η πεπατημένη στα πρότυπα που διαμόρφωναν οι πατέρες των εργασιακών σχέσεων την δεκαετία του 1940.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι όλα κύλησαν ομαλά κατά τη χθεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων χωρίς οποιεσδήποτε ακρότητες, αναφέροντας, ωστόσο, ότι «ταλαιπωρήθηκε η οικονομία και σε κάποιες περιπτώσεις ήταν ιδιαίτερα δύσκολη η διαχείριση της τρίωρης απεργίας».

Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα των κινητοποιήσεων, ο κ. Αντωνίου είπε ότι «μόλις υπάρξει νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συγκροτηθεί σε Σώμα η νέα Κυβέρνηση να καθίσουμε ως εταίροι, όπως κάναμε πάντα στα δύσκολα, να αναζητήσουμε λύσεις που να είναι κοινά αποδεκτές, τόσο από τους συνδικαλιστές όσο και από τους εργοδότες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το ψήφισμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων για ΑΤΑ

«Είναι αδύνατο να συνεχίσουμε στην πεπατημένη σε ό,τι αφορά την κάλυψη των πληθωριστικών πιέσεων επί των μισθών στα πρότυπα που διαμόρφωναν οι πατέρες των εργασιακών σχέσεων την δεκαετία του ΄40», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «είναι αδύνατο να συνεχίσουμε σε εκείνο το πρότυπο, σε μια οικονομία ανοικτή, εκτεθειμένη στον αδυσώπητο παγκόσμιο ανταγωνισμό, στον οποίο η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του κάθε πολίτη και εργαζόμενου στηρίζεται πάνω στο πόσο ανταγωνιστική είναι η οικονομία».

Ο ΓΔ της ΟΕΒ είπε ακόμη ότι οι πρακτικές οι οποίες πλήττουν την ανταγωνιστικότητα πρέπει να προσαρμοστούν στα εντελώς διαφορετικά πλέον δεδομένα σε σύγκριση πάντα με το τι ήταν οι διάφοροι θεσμοί των αυτόματων αυξήσεων που καθιερώθηκαν από την δεκαετία του 1940 του προηγούμενου αιώνα».

Αναφέρθηκε σε «ιερά τέρατα των εργασιακών σχέσεων του τόπου», όπως ήταν οι Ανδρέας Ζιαρτίδης, Παύλος Δίγκλης, Μιχαλάκης Ιωάννου, Μιχαλάκης Ζιβανάρης, Πέτρος Οικονομίδης, Ανδρέας Πίττας, οι οποίοι είχαν τεράστια προσφορά, αλλά οι εποχές είναι εντελώς διαφορετικές πλέον, όπως είπε, «και πρέπει να δούμε πως ετοιμάζουμε την οικονομία μας για τα επόμενα 20 χρόνια».

 Ο κ. Αντωνίου εξέφρασε την ετοιμότητα των εργοδοτικών οργανώσεων να ακούσουν τις συντεχνίες «αλλά και οι συντεχνίες να μας ακούσουν εμάς, έτσι ώστε να υπάρχουν και καλά αμειβόμενοι, ορθά και δίκαια, αλλά με τρόπο που να δημιουργεί κίνητρο για βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων».

Επιπλέον, ανέφερε ότι «η ΑΤΑ είναι μεν αναπλήρωση της αγοραστικής δύναμης των μισθών, η οποία όμως γίνεται με μισθολογική αύξηση και με χρήματα τα οποία πρέπει να εξασφαλίσει μια επιχείρηση για να καταβάλει στους εργαζόμενους».

ΚΕΒΕ

Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής είπε ότι «το θέμα της ΑΤΑ πρέπει να επιλυθεί μέσα από διαπραγματεύσεις και όχι με δυναμικά μέτρα και αντιδράσεις», προσθέτοντας ότι τα κρίσιμα θέματα πρέπει να λύνονται μέσα από διάλογο και συναίνεση.

«Το ΚΕΒΕ συνεχίζει να πιστεύει ότι ο θεσμός της ΑΤΑ είναι λανθασμένος τρόπος επικαιροποίησης των μισθών γιατί χρησιμοποιεί ένα εντελώς λανθασμένο δείκτη που δεν στηρίζεται στην πραγματική διεύρυνση, αύξησης, βελτίωσης της οικονομικής θέσης της χώρας ή μιας επιχείρησης», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσιακκής είπε ότι η συμφωνία για την ΑΤΑ που έληξε λέει ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί ώστε να επιτευχθεί νέα ρύθμιση απόδοσης της ΑΤΑ στην βάση της φιλοσοφίας της, προσθέτοντας ότι «αυτό κατά την άποψη μας δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκη – όπως κακώς ερμηνεύεται από τις συντεχνίες – ότι είναι αύξηση της ΑΤΑ ούτως ώστε να φθάσει στο 100% απόδοσης της».

Ανέφερε ότι «νέα ρύθμιση απόδοσης της ΑΤΑ μπορεί να σημαίνει και ρύθμιση προς τα κάτω» και πρόσθεσε πως «από την στιγμή που εμείς θεωρούμε ότι είναι λάθος αυτός ο θεσμός δεν μπορούμε να συζητούμε περαιτέρω αύξηση της ΑΤΑ και ούτως ώστε να επανέλθει στο 100%».

Ο κ. Τσιακκής είπε ότι «σεβόμενοι τις συμφωνίες και τις υπογραφές μας καλέσαμε τις επιχειρήσεις που καταβάλουν ΑΤΑ να καταβάλουν το 50% για όσο καιρό δεν υπάρχει συμφωνία», προσθέτοντας ότι «θέλουμε να πάμε στον διάλογο για να ξεκινήσουμε μια συζήτηση να δούμε πως ρυθμίζουμε οριστικά αυτό το θέμα, κρατώντας την θέση μας ότι δεν είναι σωστός αυτός ο μηχανισμός και πρέπει να βρούμε ένα άλλο πιο σωστό μηχανισμό».