Ο υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, δρομολογεί την ανέγερση ιδιόκτητων κρατικών κτηρίων, με σκοπό να λειτουργούν αποτελεσματικότερα οι κρατικές υπηρεσίες, να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες και παράλληλα να απαλλαγεί το Δημόσιο από τη γάγγραινα του ενοικίου. Ο υπουργός Μεταφορών ανέφερε στον «Φ», πως ήδη δρομολογήθηκαν διαδικασίες για το όλο εγχείρημα, με ορίζοντα πενταετίας. 

Σε πρώτο στάδιο αναμένεται να ανεγερθούν κτήρια στα οποία θα στεγαστούν υπηρεσίες οι οποίες τώρα στεγάζονται σε ακατάλληλα κτήρια. Στις πρώτες προτεραιότητες αναμένεται να είναι η ανέγερση κτηρίου όπου θα στεγαστούν οι υπηρεσίες του Αρχηγείου Αστυνομίας ή και τμήματα του Σώματος. Παράλληλα, προωθείται η στέγαση του Κρατικού Χημείου. Ήδη, όπως ανέφερε ο υπουργός, εντοπίστηκε γη πλησίον του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, όπου προγραμματίζεται η ανέγερση του κτηρίου. Θα ακολουθήσουν και άλλα κτήρια, αναλόγως των αναγκών αλλά και της οικονομικής δυνατότητας του κράτους. Το υπουργείο Εργασίας, του οποίου το κτήριο αντιμετωπίζει προβλήματα, μετακομίζει από την οδό Βύρωνος στο κτήριο «Μετροπόλιταν» επί της Σπύρου Κυπριανού (πρώην Σάντα Ρόζα) στο κέντρο της Λευκωσίας.

Η τελευταία οργανωμένη προσπάθεια ανέγερσης κυβερνητικών κτηρίων είχε αναληφθεί πριν από περίπου δέκα χρόνια και προέβλεπε ανέγερση κυβερνητικών γραφείων στον χώρο της Διεθνούς Κρατικής Έκθεσης, αλλά το εγχείρημα ματαιώθηκε ύστερα από αντιδράσεις του Δήμου Έγκωμης αλλά και κατοίκων της περιοχής.

Τα κτήρια θα είχαν εμβαδόν 67.286τ.μ. και σε αυτά προγραμματιζόταν να μεταφερθούν 1.543 υπάλληλοι και τα γραφεία θα μπορούσαν να δεχθούν περίπου 1.825 επισκέπτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Στην Έκθεση θα μεταστεγάζονταν το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας (Κεντρικά Γραφεία), το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας (Επαρχιακό Γραφείο Λευκωσίας – Κερύνειας), το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως (Επαρχιακό Γραφείο Λευκωσίας), η Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας, το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων (Κεντρικά Γραφεία και Επαρχιακό Γραφείο Λευκωσίας) και το υπουργείο Μεταφορών και Έργων. 

Έκτοτε, ανηγέρθησαν μεμονωμένα ιδιόκτητα κτήρια του δημοσίου σε διάφορα σημεία. Πέραν των κτηρίων του Κτηματολογίου που δρομολογήθηκαν ήδη, προωθήθηκε και η ανέγερση τριών υπουργείων στον χώρο της Αρχιγραμματείας.

Την ανάγκη ανέγερσης ιδιόκτητων κτηρίων, προκειμένου να μην καταβάλλονται ετησίως αρκετά εκατομμύρια ευρώ για ενοικίαση ιδιωτικών κτηρίων, είχε τονίσει κατ’ επανάληψη και ο Γενικός Ελεγκτής.

Μάλιστα, κατόπιν έρευνας, ο Γενικός Ελεγκτής είχε διαπιστώσει, πως για περίοδο μερικών ετών το Δημόσιο κατέβαλε ενοίκια ύψους €185 εκατ. Εξάλλου, σε σχετική έκθεσή του υπεδείκνυε, πως κτήρια στο Δημόσιο νοικιάζουν 380 ιδιοκτήτες. Τα τελευταία χρόνια το Δημόσιο καταβάλλει ετησίως περίπου €20 εκατ. για ενοίκια, κάτι το οποίο ισοδυναμεί με ανέγερση κτηρίων εμβαδού περίπου 15.000τ.μ. 

Το κράτος νοικιάζει κτήρια από το 1977 και εντεύθεν, κάτι το οποίο καταδεικνύει και την εξάρτηση του από ιδιώτες ιδιοκτήτες. 

Εξάλλου, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο είχε υποβληθεί στο το Υπουργικό Συμβούλιο ημερ. 30/4/2014, ο αριθμός των ενοικιαζόμενων κτηρίων (προς το Δημόσιο) ανερχόταν σε 671, αν και κατά διαστήματα παρατηρούνταν αυξομειώσεις στους αριθμούς.  

Όπως είχε υποδείξει ο Γενικός Ελεγκτής, η Δημόσια Υπηρεσία, σε πολύ μεγάλο ποσοστό (53%) στεγάζεται σε ενοικιαζόμενα κτήρια.

Από πλευράς του, το ΕΤΕΚ είχε εγείρει κατά καιρούς το θέμα υποδεικνύοντας, πως «αυτό που φαίνεται ότι απουσιάζει είναι ένας συνολικός και μακρόπνοος σχεδιασμός, που θα λαμβάνει υπόψιν και θα ιεραρχεί τις στεγαστικές ανάγκες, τη διαθέσιμη κατάλληλη κρατική γη και τις αντοχές των δημόσιων οικονομικών». Το ΕΤΕΚ είχε ταχθεί, επίσης, υπέρ της χαρτογράφησης όλων των αναγκών του κράτους και της εκπόνησης 10ετους προγραμματισμού/ πλάνου, αναλόγως και των δυνατοτήτων που υπάρχουν, για σκοπούς ικανοποίησης των στεγαστικών αναγκών της κεντρικής κυβέρνησης. Σύμφωνα πάντα με την προσέγγιση του ΕΤΕΚ, το πλάνο αυτό θα παρακολουθείται και θα επικαιροποιείται, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, σε τακτική βάση.