Σχέδιο επιχορήγησης διακοπών σε χαμηλοσυνταξιούχους για ορεινές περιοχές της Κύπρο και τον Πύργο Τυλληρίας, ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνήλθε υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σε δηλώσεις του μετά το Υπουργικό, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Παναγιώτου είπε πως το σώμα ενέκρινε σήμερα πρόταση του Υπουργείου Εργασίας για την επιχορήγηση των διακοπών των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα για τα ορεινά θέρετρα και για τον Πύργο Τυλληρίας.

Όπως είπε, το σχέδιο επιχορήγησης θα είναι σε εφαρμογή από τις 16 Ιουνίου και θα εκδοθεί ανακοίνωση με όλες τις σχετικές πληροφορίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι συνταξιούχοι «θέλουν» τις επιχορηγημένες διακοπές τους

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα το οποίο λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια και το οποίο είναι για τους συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα και τις οικογένειες τους πάρα πολύ σημαντικό για να μπορούν να ανταποκριθούν στις δυσκολίες και τις προκλήσεις της καθημερινότητας και του αυξημένου κόστους ζωής», είπε και διευκρίνισε πως αφορά την ορεινή Κύπρο και τον Πύργο Τυλληρίας.

Το Σχέδιο θα λειτουργήσει για την περίοδο από 16/6/2023 μέχρι 31/7/2023 και από 1/9/2023 μέχρι 31/10/2023 ή μέχρι εξαντλήσεως του σχετικού κονδυλίου βάσει του οποίου θα επιχορηγείται πλήρως 4ήμερη διαμονή (3 νύχτες), από Παρασκευή ως Δευτέρα και από Τρίτη έως Παρασκευή, με πλήρη διατροφή, για συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα, για διακοπές σε θέρετρα των ορεινών περιοχών και του Πύργου Τιλλιρίας.

Δικαιούχοι του Σχεδίου είναι οι μόνιμα διαμένοντες στο νησί:

(1)       δικαιούχοι του Σχεδίου Ενίσχυσης Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα (χαμηλοσυνταξιούχοι που λαμβάνουν τη μικρή επιταγή),

(2)       χαμηλοσυνταξιούχοι που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος,

(3)       συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα μέχρι €15.500 για μονήρεις και,

(4)       συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα μέχρι €20.000 για οικογένειες

            καθώς και σε εξαρτώμενά τους πρόσωπα, όπως αυτά καθορίζονται στο Σχέδιο Ενίσχυσης Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα.

Η δαπάνη για υλοποίηση του Σχεδίου για τη συμμετοχή 5.200 περίπου προσώπων εκτιμάται στις οκτακόσιες χιλιάδες ευρώ (€800.000).

Στόχος του Σχεδίου είναι, αφενός η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους χαμηλοσυνταξιούχους  αλλά, επίσης, και η στήριξη των ορεινών θερέτρων του τόπου μας, τα οποία με τη λειτουργία τους προσφέρουν σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας σε περιοχές εκτός των αστικών κέντρων, ενισχύουν το τουριστικό προϊόν της Κύπρου κατά τους χειμερινούς μήνες βοηθώντας με αυτό τον τρόπο στην επέκταση της τουριστικής περιόδου και με τη λειτουργία τους στηρίζουν σε σημαντικό βαθμό τις κοινότητες εντός των οποίων δραστηριοποιούνται.

Όσον αφορά στη διαδικασία υποβολής αίτησης, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα ενημερώσει τους δικαιούχους αναλυτικά, μόλις οριστικοποιηθούν οι διαδικασίες αναφορικά με την εφαρμογή του Σχεδίου.