Επιστροφές ΦΠΑ ύψους €2,2 εκατ. αναμένεται να λάβουν 86 ιεροί ναοί στην Κύπρο, στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπάρχει μεταξύ της Εκκλησίας και του κράτους για φορολογικά θέματα. Ως γνωστόν, από το 2016 η Εκκλησία της Κύπρου απαλλάσσεται από την καταβολή ΦΠΑ για την ανέγερση και τη συντήρηση των ναών και των ακινήτων που βρίσκονται στον περίβολο του ναού και χρησιμοποιείται για την επιτέλεση του θρησκευτικού τους έργου.
 
Η απαλλαγή γίνεται με την παραχώρηση κατά χάριν κρατικής χορηγίας έναντι του καταβληθέντος ΦΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως η ίδια συμφωνία εφαρμόζεται και για τις Εκκλησίες των Μαρωνιτών, των Αρμενίων και των Λατίνων της Κύπρου, του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, για τη Ρωσική Εκκλησία Αγίου Νικολάου και για το Πατριαρχείο Αντιόχειας.
 
 
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, συνολικά 80 αιτήματα ύψους €1,7 εκατ. εκκρεμούν στο Τμήμα Φορολογίας από ιερούς ναούς που ανήκουν στην Εκκλησία της Κύπρου. Από τα πιο μεγάλα ποσά που θα επιστραφούν αφορούν δαπάνες πέραν των €408 χιλ., οι οποίες έγιναν για την ανέγερση του Καθεδρικού Ναού Αποστόλου Βαρνάβα. Αίτημα για την επιστροφή €122 χιλ. έχει υποβληθεί από την Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου στην Πάφου, μετά  τις επιδιορθώσεις που έγιναν στη Μονή.
 
 
Επίσης αναμένεται και επιστροφή ποσού €64 χιλ. για διάφορες εργασίες που έγιναν στην Παναγία τη Χρυσαλινιώτισσα. Τα υπόλοιπα αιτήματα των ναών που ανήκουν στην εκκλησία της Κύπρου, αφορούν μικρότερα ποσά. Παράλληλά εκκρεμούν αιτήματα €375.940 που αφορούν τις άλλες εκκλησίες.
 
Για την ανακαίνιση της ναού και των κτηρίων της Αρχιεπισκοπής των Μαρωνιτών θα επιστραφούν €175.303 και για την κατασκευή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας θα επιστραφεί ποσό €177 χιλ. Επίσης θα δοθεί πίσω στην Αρμένικη Εκκλησία ποσό €23,634 για διάφορες εργασίες που έγιναν. Εξάλλου, ΦΠΑ επιστρέφεται και σε άλλους οργανισμούς. Η ΕΛΔΥΚ αναμένεται να λάβει πίσω ποσό €167 χιλ.