Σε ένα δικό του κόσμο ζει ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (ΚΟΤ). Και αυτό, παρόλο που άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για κατάργηση του και μετεξέλιξη του από τις 2 Ιανουαρίου του 2019 σε Υφυπουργείο Τουρισμό, προσλαμβάνει κόσμο και δίνει προαγωγές.
 
Πριν από μερικές μήνες ο ΚΟΤ προχώρησε σε εξετάσεις για την πρόσληψη τουριστικών λειτουργών, οι οποίες σύμφωνα με καταγγελίες που λάβαμε, δεν είναι διαφανείς οι διαδικασίες που ακολουθούνται για τις συγκεκριμένες προσλήψεις. Όλες αυτές οι προσλήψεις και οι προαγωγές, δεσμεύουν τον νέο υφυπουργό Τουρισμού, ο οποίος θα διοριστεί τις επόμενες ημέρες.
 
Στο παρελθόν, όταν ο «Φ» άσκησε κριτική στον ΚΟΤ, για τις προαγωγές και τις προσλήψεις που μοιράζει, εξέδωσε μια μακροσκελή ανακοίνωση, με την οποία προσπαθούσε να πείσει πως είναι αναγκαίες οι συγκεκριμένες θέσεις. Τότε, είχε αναφέρει πως, «η νέα κατάσταση πραγμάτων, δηλαδή οι διευρυμένες αρμοδιότητες του υφυπουργείου, η πλειάδα επιπρόσθετων νομοθεσιών που θα πρέπει να χειρίζεται, όπως, μεταξύ άλλων, θέματα μεγάλων αναπτυξιακών έργων (μαρινών, καζίνο, γκολφ κ.ά.) που σήμερα αποτελούν ευθύνη και απασχολούν ικανό αριθμό προσωπικού άλλων κρατικών φορέων, αλλά και η υλοποίηση της Νέας Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό αναμφίβολα προϋποθέτουν μεγάλες πρόσθετες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό». Μάλιστα, είχε υποστηρίξει πως «οι θέσεις που τέθηκαν δεν είναι νέες αλλά αποτελούν κενές θέσεις και θέσεις προαγωγών του ΚΟΤ εντεταγμένες στην υφιστάμενη δομή του, που τα τελευταία χρόνια, λόγω και του παγώματος προσλήψεων και προαγωγών, δεν έχουν πληρωθεί».
 
Το κερασάκι στην τούρτα προστέθηκε πριν από μερικές ημέρες, όταν το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε ένα γενναιόδωρο σχέδιο, το οποίο παρέχει αποζημιώσεις μέχρι και €100 χιλ. Ουσιαστικά το σχέδιο του ΚΟΤ είναι το ίδιο με αυτό που δόθηκε στους εργαζόμενους της Αρχής Λιμένων, όταν έγινε ιδιωτικοποίηση των εμπορικών δραστηριοτήτων του λιμανιού Λεμεσού. Με το σχέδιο του ΚΟΤ, θα δουν την πόρτα της εξόδου τέσσερις στους δέκα εργαζομένους ΚΟΤ. Σύμφωνα με το σχέδιο εθελούσιας εξόδου που καταρτίστηκε για τον Οργανισμό και θα τρέξει από τις 2 Ιανουαρίου, δικαιούχοι του σχεδίου εθελούσιας πρόωρης αποχώρησης είναι όλοι οι υπάλληλοι (μόνιμο και ωρομίσθιο προσωπικό) του οι οποίοι θα έχουν κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων του σχεδίου πέντε τουλάχιστον χρόνια υπηρεσία στον οργανισμό και έχουν τουλάχιστον 19 μήνες υπηρεσίας μέχρι την ημερομηνία υποχρεωτικής αφυπηρέτησης. Ως μέγιστο ποσό αποζημίωσης καθορίζονται οι €100.000 (αφορολόγητες) και ως μέγιστο ποσοστό ατόμων που θα δύναται να αποχωρήσουν το 40%. Επίσης δίνεται δικαίωμα στον ΚΟΤ να απορρίψει αίτηση για λόγους διασφάλισης της ομαλής λειτουργίας του.
 
Τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά. Εφόσον ο υφυπουργός Τουρισμού δεν έχει ακόμη διοριστεί και δεν έχει ετοιμάσει τις νέες διευθύνσεις που θα διέπουν τον οργανισμό, γιατί να τρέξει σχέδιο εθελούσιας εξόδου; Γιατί να μην αφήσουν τον ίδιο τον υφυπουργό να τρέξει τις διαδικασίες όπως νομίζει εκείνος πως είναι σωστό; Πώς γίνεται από τη μια να έχουμε προσλήψεις και προαγωγές και από την άλλη να λέμε στον κόσμο να φύγει; Μήπως θα ήταν καλύτερα ο ΚΟΤ να αναμένει τη δημιουργία της νέας δομής του υφυπουργείου και μετά να έταζε στους εργαζόμενους πλουσιοπάροχες αποζημίωσεις; Πάντως κάποια μέλη του υφιστάμενου Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού,  όπως φάνηκε στην πράξη έκοβαν και έραβαν αγνοώντας μάλιστα και τις υποδείξεις του υπουργείου Εμπορίου στο οποίο υπάγονται.
 
Ας ελπίσουμε έστω και τώρα, να γίνουν δεύτερες σκέψεις. Να αφήσουν το υφυπουργείο να λειτουργήσει, να διαπιστωθούν οι ανάγκες και μετά να δοθεί το σχέδιο στους εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν κάθε δικαίωμα να επιλέξουν εάν θα μείνουν ή εάν θα αποχωρήσουν από την υπηρεσία.