Airbnb in Cyprus
Πηγή: Airbnb, 2018
Όμως η οικονομία του διαμοιρασμού διαμονής προσφέρει αδιαμφισβήτα πολύπλευρα οφέλη τόσο στο τουριστικό όσο και στο εγχώριο κοινό της Κύπρου. Η οικονομική κρίση από το 2008 και μετά αποτέλεσε βαρύ πλήγμα για την αγορά των ακινήτων με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός ακινήτων να παραμένουν ανεκμετάλευτα για μεγάλο χρονικό διάστημα επιβαρύνοντας οικονομικά τους ιδιοκτήτες και τις τράπεζες. Μέσω πλατφόρμων όπως το Airbnb, το Homeaway και το Booking, δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να μισθώνουν τα ακίνητα τους για σύντομα χρονικά διαστήματα, αποκομίζοντας εισοδήματα που διαφορετικά θα στερούνταν και ταυτόχρονα λειτουργούν θετικά για το σύνολο της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας. Το μεγάλο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Κύπρο αποτελεί μείζον πρόβλημα στην αγορά των ακινήτων και οι ιδιοκτήτες μπορουν να επωφεληθούν από την ενοικίαση τους, πληρώνοντας έτσι τις υποχρεώσεις τους στην τράπεζα. Επίσης, πληθώρα κοινωνικών ομάδων από καθαριστές μέχρι οδηγούς ταξί απασχολούνται στις υπηρεσίες που προκύπτουν από την βραχυπρόθεσμη ενοικίαση ακινήτων, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.
Παράλληλα, περιοχές που δεν γνώριζαν μεγάλη ανάπτυξη, είτε σε κεντρικές τοποθεσίες είτε σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, ανανεώνονται, γνωρίζουν ανάπτυξη ενω ταυτόχρονα ενισχύεται η τοπική τους οικονομία καθώς οι ενοικιαστές διαμοιράζουν τα θετικά οικονομικά οφέλη σε μέρη που υπο άλλες συνθήκες δεν επωφελούνταν απο την τουριστική βιομηχανία. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι οι τουρίστες που χρησιμοποιούν βραχυπρόθεσμης ενοικίασης καταλύματα δεν θα επέλεγαν ουτως η άλλως να διαμείνουν σε ξενοδοχεία ή πακέτα διακοπών ‘’all inclusive’’ με αποτέλεσμα να τονώνουν την τοπική αγορά επιλέγοντας χώρους εστίασης και διασκέδασης, παραλίες και κέντρα ψυχαγωγίας. Η νέα μορφή ενοικίασης κατοικιών αποτελεί εναν εναλλακτικό τρόπο διαμονής που συμβάλλει στην αύξηση του αριθμού των τουριστών καθώς σύμφωνα με έρευνες, τουρίστες που διαθέτουν συγκεκριμένο budget για τις διακοπές τους, επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν βραχυχρόνιας μίσθωσης ακίνητα και να επισκεφθούν περιοχές που χωρίς την δυνατότητα αυτή δεν θα επέλεγαν τον συγκεκριμένο προορισμό.
Ωστόσο θα πρέπει να δοθεί προσοχή στην περίπτωση που τεθούν υπό εφαρμογή αυστηροί κανονισμοί που περιορίζουν τις δραστηριότητες των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων, όπως αυτηροί περιορισμοί στις ενοικιάσεις, καθώς είναι βέβαιο πως η αγορά ακινήτων θα διαταραχθεί και οι τιμές των ακινήτων θα επηρεαστούν αρνητικά.
Ως αποτέλεσμα η ζήτηση για ακίνητα θα μειωθεί, διαμερίσματα και κατοικίες θα παραμένουν κενές ή θα ενοικιάζονται για πολύ χαμηλά ποσά. Προκειμένου να επωφελούνται τόσο οι ενοικιαστές, οι τουρίστες, οι ξενοδόχοι και το κράτος είναι απαραίτητο να θεσπιστεί το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο που θα εξισορροπεί τα αντιτιθέμενα συμφέροντα και όχι να ικανοποιεί μονόπλευρα καταστάσεις. Αδιαμφισβήτητο αποτελεί όμως το γεγονός ότι οι ενοικιαστές οφείλουν να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στα ακίνητα που όπως επίσης και να αποδίδουν τις φορολογικές υποχρεώσεις στο κράτος (πχ 9% VAT ανα διαμονή) – όπως αντίστοιχα ενεργούν οι ξενοδόχοι.
Κλείνοντας αφενός οι ενοικιαστές οφείλουν να ενεργούν σύμφωνα με τη νομοθεσία και να αποδίδουν τους φόρους αφετέρου το κράτος να προωθεί και να ενθαρρύνει τις καινοτόμες πρακτικές ενοικίασης ακινήτων. Οι νέοι τρόποι ενοικίασης ακινήτων αποτελούν πλέον κομμάτι του σύγχρονου τρόπου λειτουργίας της αγοράς, προσφέρουν εντυπωσιακά οφέλη στον τουρισμό και η θέσπιση ενος υγειούς νομικού πλαισίου μπορεί να επωφελήσει όλα τα συμβαλλόμενα μέρη της αγοράς.
Βάσια Κοτλίδα, Analyst, Portfolio Underwriting, Delfi Partners, Cyprus