Δεκαέξι «όχι» εισέπραξαν από το υπουργείο Οικονομικών τα κόμματα της αντιπολίτευσης επί των αλλαγών που προτείνουν στο νομοσχέδιο και στους κανονισμούς που αφορούν τη δημιουργία του Ταμείου Υδρογονανθράκων.
 
Όπως αναμενόταν, το αρμόδιο υπουργείο ακολούθησε την ίδια πρακτική που τήρησε πριν από μερικούς μήνες, απορρίπτοντας σχεδόν όλες τις εισηγήσεις που έκαναν την περασμένη Δευτέρα βουλευτές της αντιπολίτευσης. Το υπουργείο Οικονομικών δεν συμφωνεί με την εισήγηση των Οικολόγων, με την οποία ο υπουργός θα εκδίδει οδηγίες και να προσδιορίζει τις απαιτήσεις της Κυβέρνησης όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη επίδοση του Ταμείου.
 
 
Σύμφωνα με το υπουργείο, η εν λόγω πρόνοια αποτελεί απευθείας υιοθέτηση του άρθρου από τους εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Τονίζει επίσης πως η έκδοση οδηγιών αποτελεί αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας. Παράλληλα διαφωνεί με την αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών από το Υπουργικό Συμβούλιο, για τους όρους διορισμού εξωτερικών διαχειριστών επενδύσεων. Το υπουργείο υποδεικνύει πως αυτό είναι αρμοδιότητα της Κυβέρνησης, τονίζοντας πως για να τεθούν σε ισχύ οι κανονισμοί απαιτείται η έγκριση από τη Βουλή. Τονίζει, επίσης, πως ο νομικός σύμβουλος του Ταμείου θα είναι ο Γενικός Εισαγγελέας. Η Κυβέρνηση απέρριψε επίσης πρόταση που προνοούσε όπως μέρος των εσόδων καταλήγουν στις ΑΠΕ. 
 
 
«Όχι» έλαβε και η ΕΔΕΚ η οποία πρότεινε αύξηση του ποσοστού κάλυψης του δημόσιου χρέους. Επίσης το υπουργείο απέρριψε εισήγηση της Άννας Θεολόγου για έλεγχο του Ταμείου από τον Γενικό Ελεγκτή, υποστηρίζοντας πως είναι άνευ ουσίας. Κατά την Κυβέρνηση το Ταμείο δεν θα διενεργεί οποιεσδήποτε δαπάνες για τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων. Αρνητικό είναι το υπουργείο και για τροποποίηση του νόμου για να μην τίθεται θέμα συμφερόντων, υποστηρίζοντας πως η πρόνοια που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο επιδιώκει να ρυθμίσει τις περιπτώσεις που η σύγκρουση συμφερόντων ανακύπτει μετά τον διορισμό. Επίσης διαφωνεί με την εισήγηση τα έσοδα του Ταμείου να διατεθούν για κάλυψη του κενού που παρουσιάζει το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. 
 
Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι αυτό θα είναι κάτω του 80% μέχρι το 2022, ενώ τα έσοδα από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, θα εισρεύσουν στο Ταμείο μετά το έτος αυτό. Ως εκ τούτου, ποσοστό πέραν του 75% θα αποταμιεύεται για σκοπούς αποθεματικού και δεν θα χρησιμοποιείται για τη μείωση του δημόσιου χρέους, αναφέρει. Το υπουργείο απέρριψε και τις προτάσεις της Συμμαχίας Πολιτών. Έγιναν αποδεκτές έξι τροπολογίες που αφορούν λεκτικές αλλαγές.