Το πόρισμα για την κατάρρευση του Συνεργατισμού δημοσιεύτηκε την περασμένη Τετάρτη. Το βασικό ερώτημα που κλήθηκε να απαντήσει η Ερευνητική Επιτροπή είναι το ποιος ή ποιοι τελικά ευθύνονται για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Σύμφωνα με το πόρισμα, η τελική κατάρρευση δεν μπορεί να αναζητείται στα όσα συνέβησαν πριν το 2013 (γιατί κρίθηκε βιώσιμος προκειμένου να γίνει η ανακεφαλαιοποίησή του), αλλά οφείλεται σε λάθη, παραλείψεις, απραξία, ανικανότητα, εγκληματική ενέργεια και ίσως και παράνομες πρακτικές τα οποία διαπράχθηκαν από όσους ανέλαβαν να χειριστούν τις υποθέσεις του Συνεργατισμού από την ανακεφαλαιοποίηση και εντεύθεν. 

Ο βασικός πρωταγωνιστής της κατάρρευσης του Συνεργατισμού, σύμφωνα με την Ερευνητική Επιτροπή, είναι ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης. Κατηγορείται για τη μη ορθή επιλογή των ατόμων που θα διαχειρίζονταν τον Συνεργατικό Πιστωτικό Τομέα (ΣΠΤ), που βάσει τόσο των προσόντων όσο κυρίως και της τραπεζικής τους εμπειρίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον οργανισμό στο να αποφύγει την άτακτη πώλησή του. Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει το πόρισμα, «δεν είναι τυχαίο ότι δύο από τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη ήταν του στενού φιλικού του περιβάλλοντος». Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών κατηγορείται για την επιμονή του για τη δωρεάν παραχώρηση μετοχών, αλλά και για την αδιαφορία που επέδειξε για την πορεία μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων (ΜΕΧ). 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ερευνητική: Βαρύτατες ευθύνες σε Χάρη για κατάρρευση ΣΚΤ

Τα κύρια θέματα/ζητήματα/προβλήματα για τα οποία επιρρίπτονται ευθύνες στον υπουργό Οικονομικών είναι:

Υλοποίηση στρατηγικής

1. Σύμφωνα με το πόρισμα, το πιο αρνητικό σημείο είναι ότι ο βασικός μέτοχος (κράτος) δεν κατανόησε και δεν υλοποίησε τις προτροπές και κατευθυντήριες γραμμές των Ευρωπαϊκών και Εποπτικών Αρχών αναφορικά με την άμεση αλλαγή τόσο του τρόπου διοίκησης του Συνεργατισμού όσο και της πιο αποτελεσματικής διαχείρισής του που θα οδηγούσε στην εξεύρεση στρατηγικών επενδυτών και έτσι θα μείωνε δραστικά την επιβάρυνση του Κύπριου φορολογούμενου πολίτη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Συνεργατισμός: Κούρεμα καταθέσεων στο τραπέζι

Μελετώντας όλες τις ετήσιες εκθέσεις για μια πενταετία της Μονάδας Διαχείρισης, η Ερευνητική Επιτροπή δεν εντόπισε σε καμία έκθεση μια ουσιαστική και εκτεταμένη αναφορά στις αδυναμίες και προβλήματα στην εταιρική διακυβέρνηση της ΣΚΤ. Όπως καταγράφει το πόρισμα, σε επανειλημμένες ερωτήσεις των μελών της Ερευνητικής Επιτροπής επί του πιο πάνω θέματος, ο προϊστάμενος της Μονάδας προέβαλλε συνεχώς τη δικαιολογία ότι το θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης ήταν εκτός της αρμοδιότητας της Μονάδας και του υπουργείου Οικονομικών. «Επεδίωκε μάλιστα να αποδώσει ολόκληρη την ευθύνη στις εποπτικές Αρχές», αναφέρεται χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η Ερευνητική Επιτροπή δεν συμμερίζεται τις θέσεις του υπουργού Οικονομικών και του προϊστάμενου της Μονάδας Διαχείρισης για διάφορους λόγους, καθώς στη συμφωνία Πλαισίου Συνεργασίας περιέχονται όροι που διέπουν τη σχέση μεταξύ της ΣΚΤ και της Μονάδας Διαχείρισης (υπουργείο Οικονομικών) που αφορούν, μεταξύ άλλων, θέματα εταιρικής διακυβέρνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Συνεργατισμός: Κούρεμα καταθέσεων στο τραπέζι

Διαχείριση κινδύνων

2. Όπως τονίζει η Ερευνητική Επιτροπή, οι επιδόσεις της ΣΚΤ στον εν λόγω τομέα θα έπρεπε να αξιολογούνται από τη Μονάδα Διαχείρισης και να ενημερώνεται, πάνω σε τακτική βάση, ο υπουργός Οικονομικών. «Η εν λόγω πολιτική δεν φαίνεται να μεταφραζόταν και σε ανάλογο έμπρακτο ενδιαφέρον για την πορεία των ΜΕΧ στη ΣΚΤ», αναφέρει το πόρισμα. «Με βάση τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή της, η Ερευνητική Επιτροπή διαπιστώνει πλήρη αποστασιοποίηση του υπουργείου Οικονομικών από τα δύο βασικότατα θέματα που κυριαρχούσαν στην εγκριθείσα από το υπουργείο και τις εποπτικές Αρχές στρατηγική της ΣΚΤ, δηλαδή την αναβάθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης και την αποτελεσματική διαχείριση των ΜΕΧ. Η έκδηλη απουσία ουσιαστικού ενδιαφέροντος από τον μέτοχο συνέβαλε στην παρατεταμένη παρουσία των σοβαρών αδυναμιών στην εταιρική διακυβέρνηση και ως αποτέλεσμα τη φτωχή διαχείριση των ΜΕΧ» (σελ. 246). Επιπρόσθετα, αναφέρεται ότι «η εν λόγω απραξία οδήγησε στην τελική κατάρρευση του Συνεργατισμού».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι φορολογούμενοι πλήρωσαν την Jaguar

Μάλιστα, σύμφωνα με το πόρισμα, «πολύ χαρακτηριστική περιγραφή της παθητικής στάσης του υπουργού Οικονομικών επί του ζωτικότατου θέματος της εταιρικής διακυβέρνησης στη ΣΚΤ παρουσιάζεται στην κατάθεση της Διοικητού της Κεντρικής ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ημερ. 4/11/2018». Η κ. Γιωρκάτζη ανέφερε ότι η ΚΤ επεσήμανε «μια και δύο φορές, ίσως και περισσότερες, την αδυναμία των μελών του διοικητικού οργάνου» και η απάντηση του υπουργού ήταν, «παραιτήστε τους εσείς».

Αποκρατικοποίηση

3. Ένα μεγάλο μέρος του πορίσματος αναλώνεται στην προσήλωση του υπουργού Οικονομικών στη δωρεάν παραχώρηση μετοχών. «Μας εκπλήττει το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών αγνόησε παντελώς τις ενστάσεις οι οποίες προέρχονταν όχι μόνο από τους Ευρωπαίους επόπτες αλλά και από σημαντικά θεσμικά όργανα της Κυπριακής Πολιτείας, του Γενικού Εισαγγελέα, του Γενικού Ελεγκτή, του Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων», τονίζει η Ερευνητική.

Όταν η Διοικητής ερωτήθηκε από την Επιτροπή να δώσει τη δική της εξήγηση για την επίμονη προσπάθεια παραχώρησης δωρεάν μετοχών παρά τις ενστάσεις όλων των πιο πάνω, απάντησε σε δύο περιπτώσεις μονολεκτικά: «Εκλογές». Συμπλήρωσε λέγοντας μάλιστα ότι η απόφαση λήφθηκε με πολιτικά και όχι οικονομικά κριτήρια (σ. 585).

Η επιμονή στην πορεία που αρχικά χαράχθηκε από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών (για τη δωρεάν παραχώρηση του 25% των μετοχών) είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο την απώλεια χρόνου πολύτιμου για όσα έπρεπε να είχαν γίνει μέχρι το 2017 και μετά μέχρι το 2020, αλλά κυρίως προκάλεσε την απώλεια κάθε ελπίδας από πλευράς ιδιαίτερα των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών ότι ο Συνεργατισμός θα μπορούσε να υπερπηδήσει τα προβλήματα τα οποία αντιμετώπιζε (σελ. 734).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Απειλούσαν ακόμα και τους επόπτες με επιστολές

Επίσης, η Ερευνητική αναφέρει ότι ο κ. Χατζηγιάννης κατέστησε σαφές ότι τόσο ο ίδιος όσο και το Συμβούλιο δεν έλαβαν θέση πάνω στον τρόπο διάθεσης των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας γιατί η διαχείρισή τους ήταν αποκλειστικό δικαίωμα του ιδιοκτήτη και όχι της τράπεζας.

Σε ένα άλλο σημείο η Ερευνητική υπογραμμίζει ότι ο υπουργός παραπλανούσε τη Βουλή και το Υπουργικό Συμβούλιο. «Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών κατ’ επανάληψη ισχυριζόταν ότι είχε την έγκριση του Ευρωπαϊκού Γραφείου Ανταγωνισμού, επεδίωξε την εκ των υστέρων έγκριση των ενεργειών του από την εν λόγω υπηρεσία», αναφέρει το πόρισμα. Σε ένα άλλο σημείο τονίζει ότι «ο υπουργός Οικονομικών προσπαθεί να ωραιοποιήσει τα πράγματα και ενώπιον της Βουλής έχοντας αυτή τη χρονική στιγμή πλήρη επίγνωση των ποικιλόμορφων αντιδράσεων τις οποίες και αποκρύβει».

Ελλιπής εποπτεία

4. Με σκοπό τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και της διαχείρισης οικονομικών κρίσεων συστάθηκε και τέθηκε σε ισχύ από 25/1/2017 «Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της ΚΤΚ, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, του Εφόρου Ασφαλίσεων και του υπουργείου Οικονομικών». Στο πλαίσιο του Μνημονίου δημιουργήθηκε Επιτροπή Διασφάλισης Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας.

Σύμφωνα με την Ερευνητική Επιτροπή, η μελέτη των πρακτικών της εν λόγω Επιτροπής ιδιαίτερα την περίοδο Ιουνίου 2017 και καλοκαίρι 2018 αποκαλύπτει υποβάθμιση του ρόλου που έπρεπε ν’ αναλάβει όταν μάλιστα η πορεία του Συνεργατισμού απειλούσε τη χρηματοοικονομική σταθερότητα. «Ο υπουργός Οικονομικών δεν παρευρέθηκε σε καμία συνεδρία της Επιτροπής ακόμη και όταν η Διοικητής της Κεντρικής προειδοποιούσε από τον Ιούνιο του 2017 για την επερχόμενη κρίση στον Συνεργατισμό. Το υπουργείο Οικονομικών έπρεπε να ήταν ο τελικός ρυθμιστής των προβλημάτων μέσα από σειρά εξουσιών που του παρέχονταν αλλά και υποχρεώσεων που του ανατίθεντο», αναφέρει το πόρισμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συνεργατισμός: Ικανότατοι στο πλιάτσικο

Συμφωνία με Altamira

5. Σύμφωνα με την Ερευνητική Επιτροπή, ο υπουργός Οικονομικών γνώριζε για τα όσα λάμβαναν χώρα γύρω από τη διαπραγμάτευση με την Altamira μέσω του κ. Διονυσίου. «Είχε όμως γίνει και δέκτης των ανησυχιών του κ. Ταουσιάνη, ο οποίος μάλιστα υπέβαλε παραίτηση ένεκα κυρίως των διαφωνιών του για τα θέματα της Altamira. Το fairness opinion με το οποίο δικαιολόγησε την απόφασή του για υποστήριξη της πρότασης συνεργασίας με την Altamira δεν τον απαλλάσσει των ευθυνών του», τονίζει το πόρισμα.

Ελεγκτική Υπηρεσία 

6. Σε σχέση με τον έλεγχο του Συνεργατισμού από την Ελεγκτική Υπηρεσία, η Ερευνητική Επιτροπή επισημαίνει την προσπάθεια από μέρους πολιτικών κομμάτων και του υπουργού Οικονομικών όπως αφαιρέσουν από την αρμοδιότητα του Γενικού Ελεγκτή τη δυνατότητα ελέγχου της ΣΚΤ. «Έμμεση, αλλά ισχυρή επιβεβαίωση των πιο πάνω παρουσιάζεται σε γραπτό σημείωμα του κ. Δ. Διονυσίου (διευθυντή της Μονάδας Διαχείρισης) προς τον υπουργό Οικονομικών. Στο σημείωμα συστήνεται όπως ζητηθεί από μέλη της Επιτροπείας της ΣΚΤ, τα οποία συνδέονταν και μπορούσαν να ασκήσουν επιρροή σε κόμματα, να επιδιώξουν να επηρεάσουν τα κόμματά τους ως προς την τοποθέτησή τους για τις αρμοδιότητες του Γενικού Ελεγκτή της Κυπριακής Δημοκρατίας να ελέγχει τη ΣΚΤ», αναφέρει κατά λέξει το πόρισμα.

Στο σκοτάδι ο Πρόεδρος

7. Για ελλιπή ενημέρωση της Κυβέρνησης από τον κ. Γεωργιάδη κάνει λόγο η Ερευνητική. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το πόρισμα, «ο υπουργός Οικονομικών δεν κρατούσε ενήμερο ούτε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ούτε το Υπουργικό Συμβούλιο για τα χρονίζοντα προβλήματα, τα οποία ο ίδιος καλώς εγνώριζε μέσα από την ενημέρωση που ιδιαίτερα είχε από τις εποπτικές Αρχές». Μάλιστα, αναφέρεται ότι δεν εντοπίζονται πρακτικά του Υπουργικού Συμβουλίου, τα οποία ν’ αποκαλύπτουν μια τέτοια ενημέρωση ακόμη και όταν ο Συνεργατισμός διερχόταν μέσα από σοβαρές κρίσεις. «Άφηνε την κατάσταση να τη χειρίζεται ο ίδιος κατά την απόλυτον αυτού κρίσιν», αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

Αυξήσεις μισθών

8. Σύμφωνα με την επιστολή του υπουργείου Οικονομικών ημερ. 15/4/2014, οι ετήσιες απολαβές του πρόεδρου της Επιτροπείας της τράπεζας αυξήθηκαν από €45.000 σε €50.000, και του αντιπροέδρου της Επιτροπείας της τράπεζας από €35.000 σε €38.000 ανεξαρτήτως του αριθμού των Επιτροπών στις οποίες λαμβάναν μέρος. Με την επιστολή του υπουργού Οικονομικών ημερ. 3/5/2016, η ετήσια αντιμισθία του προέδρου της Επιτροπείας της τράπεζας αυξήθηκε από €50.000 σε €75.000 και του αντιπροέδρου της Επιτροπείας της τράπεζας από €38.000 σε €55.000, ανεξαρτήτως του αριθμού των Επιτροπών στις οποίες λαμβάναν μέρος. Αυξήθηκε επιπρόσθετα η βασική αντιμισθία των μη εκτελεστικών μελών από €15.000 σε €25.000, καθώς και η αντιμισθία ανά Επιτροπή. Κι όλα αυτά, σημειώνεται, παρά τη δέσμευση της ΣΚΤ ότι το κόστος του μισθολογίου στην τράπεζα έπρεπε να περιοριστεί.

Προσχεδιασμένο το «έγκλημα»;

Σε πολλά σημεία του πορίσματος η Ερευνητική Επιτροπή αφήνει να εννοηθεί ότι ήταν προσχεδιασμένο το «έγκλημα». Ότι δηλαδή ο υπουργός Οικονομικών είχε κατά νου αυτή την κατάληξη του Συνεργατισμού. «Πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε ιδιαίτερο σχολιασμό των αντιφατικών θέσεων του κ. Γεωργιάδη όσον αφορά την αντίληψή του για το πώς έπρεπε να γίνει η αποκρατικοποίηση. Σε επανειλημμένες δηλώσεις του πριν διαφανεί η λανθασμένη προσπάθειά του για δωρεάν παραχώρηση μετοχών δήλωνε ότι η ΣΚΤ έπρεπε να διατηρηθεί ως έχει και ο Συνεργατισμός να επιστρέψει στους πολίτες στη βάση μάλιστα των αρχών του Συνεργατισμού.

Όταν ένεκα των λανθασμένων χειρισμών του αυτό απότυχε, δείχνει ενθουσιασμένος διότι η αποκρατικοποίηση επιτεύχθηκε με την πώληση της Τράπεζας και την εξαφάνισή της», αναφέρει επί λέξει το πόρισμα.
«Πρέπει να θυμίσουμε κάτι το οποίο ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, ότι η πώληση ήταν ένας πολύ καλός τρόπος αποκρατικοποίησης. Μήπως αυτό τον ενδιέφερε από την αρχή, παρά τις περί του αντιθέτου επανειλημμένες αρχικά δηλώσεις του ότι ο Συνεργατισμός έπρεπε να επιστρέψει εκεί όπου ανήκε;», αναφέρει αυτούσια σχετικό απόσπασμα του πορίσματος.

Πιθανές ποινικές και αστικές ευθύνες για δύο

Πιθανές ποινικές και αστικές ευθύνες εντόπισε η Ερευνητική Επιτροπή, ενώ το πόρισμα καίει δύο κυρίως στελέχη της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας: τον γενικό διευθυντή Νικόλα Χατζηγιάννη και τον διευθυντή της Υπηρεσίας των ΜΕΧ Βαρνάβα Κουρουνά. Επίσης, για ένα τρίτο στέλεχος (Γιάννο Σταυρινίδη) γίνεται λόγος για τις δαπάνες που έγιναν σε διαφημιστικές εκστρατείες την ώρα που κατέρρεε η τράπεζα. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ερευνητική: Ο Χ’Γιάννης πολύ κατώτερος των περιστάσεων

Το πόρισμα κατακεραυνώνει τον Νικόλα Χατζηγιάννη. Χαρακτηριστική η αναφορά ότι «ο κ. Χατζηγιάννης ενεργούσε και λάμβανε αποφάσεις εν αγνοία της Επιτροπείας της τράπεζας τις οποίες μάλιστα φρόντιζε να επιβάλλει εκ των υστέρων», παραπέμποντας στην υπόθεση της Altamira. Σύμφωνα με την Ερευνητική, ο κ. Χατζηγιάννης ούτω ενεργώντας παραβίασε κατ’ επανάληψη τους όρους της συμφωνίας εργοδότησής του με τη ΣΚΤ, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο κ. Χατζηγιάννης δυνατόν να έχει αστικές ευθύνες οι οποίες πηγάζουν από τις πιο πάνω παραβιάσεις της συμφωνίας του με τη ΣΚΤ. Το πόρισμα καταγράφει ότι ο κ. Χατζηγιάννης ενδεχόμενα ευθύνεται και για τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων τα οποία δυνατόν ν’ αποκαλυφθούν ύστερα από μια σε βάθος εξέταση από τις αστυνομικές Αρχές. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το κομματικό συμφέρον λειτούργησε εις βάρος της ΣΚΤ

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο διευθυντής της Υπηρεσίας της τράπεζας για τα MEX, κ. Κουρουνάς, έγινε ο γενικός διευθυντής της Altamira Κύπρου. Σύμφωνα με τον κ. Navaro, ο διορισμός του κ. Κουρουνά στη θέση του γενικού διευθυντή της Altamira Κύπρου έγινε διότι ήταν το καλύτερο άτομο το οποίο θα μπορούσε να λάβει αυτή τη θέση και ο μοναδικός υποψήφιος. Η Ερευνητική Επιτροπή θέτει το ερώτημα: Πώς κατέληξε σ’ αυτό το συμπέρασμα, χωρίς η θέση να έχει προκηρυχθεί και να συναντήσει κι άλλους υποψηφίους; (σελ. 423).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Συνεργατισμός: Διαχρονικές ευθύνες σε κυβερνήσεις και Εφόρους

Χαρακτηριστικά το πόρισμα αναφέρει επί λέξει: «Εύλογα προκύπτουν ερωτηματικά ως προς τη γνώση και τον ρόλο του κ. Κουρουνά παρά τη μη συμμετοχή του σε λήψη αποφάσεων της Εκτελεστικής Επιτροπής για υλοποίηση της συμφωνίας με την Altamira. Οι συνεχείς αναφορές ότι το τμήμα Διαχείρισης των ΜΕΧ, που ο ίδιος ηγείτο, είχε φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων του, ως επίσης οι αναφορές του ιδίου περί έλλειψης ενδιαφέροντος από άλλες εταιρείες διαχείρισης ΜΕΧ ενώ γνώριζε ότι η τράπεζα δεν ζήτησε και ούτε έλαβε προσφορές από άλλες εταιρείες και η θετική και επίμονη στάση του υπέρ της διαπραγμάτευσης με την Altamira, ενώ γνώριζε ότι σε ενδεχόμενη συμφωνία θα μεταφερόταν στην ηγετική πυραμίδα της Altamira, καταδεικνύουν το ύποπτο παρασκήνιο υλοποίησης της συμφωνίας με την Altamira». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΚΤ: Πρόσωπα στα οποία επιρρίπτει ευθύνες το πόρισμα

Ένα άλλο ερώτημα που θέτει: «Πώς ο αποτυχημένος διευθυντής της εν λόγω υπηρεσίας ήταν ικανός τώρα ν’ αναλάβει την πολύ σημαντική και απαιτητική θέση του γενικού διευθυντή της Altamira Κύπρου; Δύο σημεία θα πρέπει εδώ να υπομνήσουμε. Πρώτον, ότι κατά το 2017 οι επιδόσεις της υπηρεσίας της οποίας προΐστατο ο κ. Κουρουνάς ήταν πτωχότατες ώστε να προκαλούν τις αυστηρές παρατηρήσεις των εποπτών. Δεύτερον, ότι ήταν ένθερμος υποστηρικτής της ιδέας για διαπραγμάτευση με την Altamira (σελ.733)».

Η Ερευνητική Επιτροπή σημειώνει επίσης τις απουσίες του κ. Κουρουνά από σημαντικές συζητήσεις της Επιτροπής ΜΕΧ (με μόνο μια εξαίρεση) από τις 20/11/2017 μέχρι 22/8/2018, όταν έπαυσε να λειτουργεί η Επιτροπή.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Όλοι πλην ΔΗΣΥ ζητούν παραίτηση Χάρη για Συνεργατισμό

Η Ερευνητική Επιτροπή αναφέρεται και στον τελευταίο πρόεδρο της Επιτροπείας Γιώργο Χατζηνικόλα. «Μας προκάλεσαν πολύ δυσάρεστη εντύπωση οι αντιδράσεις των ιθυνόντων της ΣΚΤ όταν τους γνωστοποιήθηκαν τα αποτελέσματα του επιτόπιου ελέγχου τον Μάρτιο του 2018. Εκπλήττει πραγματικά η επιστολή του κ. Χατζηνικόλα προς τις εποπτικές Αρχές με την οποία προειδοποιεί ότι η Τράπεζα επιφυλάσσει τα νομικά δικαιώματά της σε σχέση με τ’ αποτελέσματα του επιτόπιου ελέγχου. Η προειδοποίηση μοιάζει σαν απειλή», αναφέρεται χαρακτηριστικά.