Έντονη ανησυχία προκαλεί η αισθητή μείωση στις εγγραφές νέων εταιρειών στην Κύπρο αφού σύμφωνα με τα όσα ανάφερε στο Insider o πρόεδρος του Cyprus Fiduciary Association (CFA) Χρίστος Μιχαήλ, οι ενδείξεις είναι ανησυχητικές και αυτή την στιγμή δρομολογείται, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, μια άτακτη φυγή εγγεγραμμένων εταιρειών από την Κύπρο.
Αυτή η φυγή, όπως επεσήμανε, θα έχει αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις για την κυπριακή οικονομία. Ο κ. Μιχαήλ ανάφερε πως αυτή την στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα και η μεγαλύτερη απειλή είναι πως κινδυνεύει η βάση του International Business στην Κύπρο.
Όπως σημείωσε, στα πλαίσια των πρόσφατων Οδηγιών της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου αλλά και από διεθνείς αλλαγές που παρατηρούνται όσον αφορά τις προσπάθειες καταπολέμησης του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και της φοροδιαφυγής, υπάρχουν ισχυρές και αφόρητες πιέσεις για κλείσιμο τραπεζικών λογαριασμών που οδηγούν με τη σειρά τους σε κλείσιμο/φυγή εταιρειών που στην πλειοψηφία τους δεν είναι shell companies.
Όπως εξήγησε, ορθώς κλείνουν οι συγκεκριμένες εταιρείες (Shell companies) όμως πλέον έχουμε περάσει στο άλλο άκρο όπου η αυστηρότητα στην εφαρμογή των κανονισμών για καταπολέμηση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και η στρατηγική μείωσης ρίσκου των τραπεζών (de-risking) ουσιαστικά ισοπεδώνει και άλλες εταιρείες οι οποίες λειτουργούν νόμιμα με αποτέλεσμα την εκδίωξη τους χωρίς σοβαρούς λόγους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: KPMG: Πωλήσεις πολλών ακινήτων πέραν του 1 εκατ.
Ο κ. Μιχαήλ υπέδειξε πως οι ίδιες οι τράπεζες μέσα στα πλαίσια της εφαρμογής της Οδηγίας της Κεντρικής Τράπεζας έχουν θορυβηθεί και κλείνουν τόσο το καλό όσο και το κακό χαρτοφυλάκιο αφού δεν θέλουν οποιοδήποτε ρίσκο που αφορά τις διεθνείς και όχι μόνο Shell companies. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όπως υπέδειξε, να αλλάζει με γοργούς ρυθμούς και χωρίς στρατηγική και προγραμματισμό το μοντέλο παροχής υπηρεσιών στην Κύπρο με άμεσο κίνδυνο για την οικονομία, αφού θα πληγούν τόσο τα φορολογικά έσοδα του κράτους όσο και η απασχόληση.
Να αναφέρουμε πως σε ετήσια βάση υπήρξε μείωση στις αιτήσεις για εγγραφή νέων εταιρειών στην Κύπρο της τάξεως του 23%. Ειδικότερα, οι αιτήσεις στο τέλος Μαρτίου του 2019 ήταν στις 1.105 συγκριτικά με 1.436 τον Μάρτιο του 2018. Είναι ο έβδομος συνεχόμενος μήνας που παρατηρείται μείωση στον αριθμό των αιτήσεων εγγραφής εταιρειών κάτι που ξεκίνησε από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε πως μεταξύ του 2014 με 2018 οι αιτήσεις παρουσίαζαν συνεχή αυξητική τάση.