Με διαγραφή απειλούνται 60 χιλιάδες εταιρείες οι οποίες εμφανίζονται αδρανείς στα μητρώα των κρατικών υπηρεσιών. Πρόκειται για ανενεργές εταιρείες για πολλά χρόνια με εξαφανισμένους διευθυντές και γραμματείς, ενώ οι πλείστες των περιπτώσεων αφορούν παλαιές υποθέσεις ή εταιρείες που συστάθηκαν για κάποιον λόγο και από τότε έμειναν ανενεργές. Κατά πλειοψηφία οι εταιρείες είχαν ξένους μετόχους, οι οποίοι εξαφανίστηκαν και δεν έδωσαν έκτοτε σημεία ζωής.
 
Ο Έφορος Εταιρειών έχει ζητήσει από το Τμήμα Φορολογίας να δώσει το πράσινο φως για διαγραφή των εν λόγω εταιρειών εφόσον έχουν τακτοποιημένες τις οφειλές τους. Το Τμήμα Φορολογίας, όμως, έχει διαπιστώσει ότι αρκετές από αυτές τις εταιρείες έχουν διάφορες εκκρεμότητες, όπως η μη υποβολή Δηλώσεων Εισοδήματος ή/και Δηλώσεων ΦΠΑ, οφειλές άμεσης ή/και έμμεσης φορολογίας, με αποτέλεσμα το Τμήμα να αδυνατεί να δώσει τη συγκατάθεσή του στην ολοκλήρωση της διαδικασίας για τη διαγραφή τους. Έτσι, ο Έφορος Φορολογίας Γιάννης Τσαγκάρης με εγκύκλιό του προς τους διάφορους παρόχους υπηρεσιών (δικηγόρους και λογιστές) ζήτησε όπως επαναξιολογήσουν τα στοιχεία των πελατών τους.  
 
 
Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, οι λογιστές καλούνταν να υποβάλουν τις μη υποβληθείσες δηλώσεις για λογαριασμό των πελατών για εκείνα τα φορολογικά έτη ή/και περιόδους που ήταν εφικτό. Επίσης, αν οι εταιρείες είναι αδρανείς ή έχει χαθεί η επικοινωνία με τους πελάτες τους, να το δηλώσουν καταβάλλοντας σχετικά έντυπα. Μάλιστα, έπρεπε να συμπεριληφθούν και εταιρείες για τις οποίες έχουν υποβάλει την παραίτησή τους ως διευθυντής/γραμματέας στον Έφορο Εταιρειών. 
 
Μιλώντας στον «Φ» ο Βοηθός Έφορος Φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης ανέφερε ότι το Τμήμα Φορολογίας έλαβε περίπου 10 χιλ. απαντήσεις από τους επαγγελματίες των υπηρεσιών. «Αυτή τη στιγμή οι λειτουργοί του Φόρου επεξεργάζονται τα στοιχεία και θα αποφασίσουν κατά πόσο θα δώσουν το πράσινο φως προς τον Έφορο Εταιρειών για διαγραφή των εταιρειών άροντας την ένσταση ή εάν θα επιδιώξουν να εισπράξουν τα οφειλόμενα», δήλωσε ο κ. Μαρκίδης. 
 
Σύμφωνα με τον Βοηθό Έφορο, ο λόγος που απέστειλε το Τμήμα την εγκύκλιο ήταν διπλός. «Αφενός για να επικαιροποιήσουν οι εταιρείες το φορολογικό τους μητρώο και κατά δεύτερο την εκκαθάριση του μητρώου εταιρειών», ανέφερε ο κ. Μαρκίδης.
 
 
Ερωτηθείς σχετικά με τα κριτήρια που θα συνηγορήσουν ως προς τη διαγραφή εταιρειών, ο κ. Μαρκίδης απάντησε ότι αυτά θα είναι ποικίλα. «Η διαγραφή ή όχι των αδρανών εταιρειών θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Η πιθανότητα ανάκτησης, αν η εταιρεία έχει προϊστορία, το ύψος των οφειλών θα είναι κάποια από τα κριτήρια που θα θέσει το Τμήμα Φορολογίας προκειμένου να αποφασίσει την άρση της ένστασης ή όχι», επισήμανε ο Βοηθός Έφορος. 
 
Διευκρινίζεται ότι με την υποβολή των πιο πάνω εντύπων το Τμήμα Φορολογίας δεν θα δώσει άμεσα τη συγκατάθεσή του για διαγραφή των εν λόγω εταιρειών από το Μητρώο του Εφόρου Εταιρειών. Για όσες εταιρείες, μετά από αξιολόγηση των στοιχείων που θα υποβληθούν, αποφασιστεί να δοθεί η συγκατάθεση του Τμήματος για διαγραφή από το μητρώο του Εφόρου Εταιρειών, θα ενημερωθούν κατάλληλα οι ενδιαφερόμενοι.