Ως εύκολο θύμα χαρακτηρίζει την Κύπρο ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου σε συνέντευξή του στους Irish Times και θυμάται τα όσα διαδραματίστηκαν κατά το 2013 όταν ανέλαβε την τράπεζα. Μιλάει επίσης για τις κινήσεις που έγιναν για αύξηση κεφαλαίου και χαρακτηρίζει τον Χάρη Γεωργιάδη ως καλό ακροατή.
 
Ο Τζον Χούριγκαν θυμάται τα γεγονότα που τον έφεραν στην Κύπρο για να αναλάβει την Τράπεζα Κύπρου στα τέλη του 2013. “Ήταν πολύ δύσκολες στιγμές για να πετύχω ή για την ακρίβεια να θέλω να είμαι εκεί” ενώ η σύζυγος και τα τέσσερα παιδιά του ήταν στο Δουβλίνο σχολιάζει.
 
Στη συνέντευξη του αναλύει την πορεία της καριέρας του από τότε που ήταν ένας λογιστής και τις θέσεις που ανέλαβε σε μεγάλες τράπεζες όπως η  Royal Bank of Scotland (RBS) και η ABN Amro στην Ολλανδία. Με την επιστροφή του όμως στην RBS βρέθηκε ενώπιον ενός σκανδάλου, που αν και δεν είχε εμπλοκή, έγινε αποδιοπομπαίος τράγος και παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2013.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τζον Χούρικαν: Η Κύπρος έχει περισσότερες τράπεζες απ’ ό,τι χρειάζεται
 
Μετά από μερικούς μήνες χαλάρωσης και διακοπές με την οικογένεια του, έλαβε πρόταση από την Κύπρο για τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή στην Τράπεζα Κύπρου τον Σεπτέμβριο του 2013. Αρχικά αρνήθηκε, ωστόσο αργότερα δέχθηκε να συναντηθεί με το ΔΣ της τράπεζας. Αν και πολλοί τον συμβούλεψαν ότι δεν θα μπορέσει ποτέ να φτιάξει την τράπεζα, δέχθηκε την πρόταση. “Είχα δει χειρότερα στο παρελθόν, οπότε είχα μια διαφορετική οπτική των πραγμάτων από άλλους και πίστεψα ότι μπορώ να κάνω την διαφορά”.
 
“Εύκολο θύμα”
 
O τρόπος που χειρίστηκαν την Κύπρο οι ξένες αρχές ήταν πολύ φτωχός, πίστευε ο Χούριγκαν εκείνο τον καιρό. “Νομίζω ότι, σαν μικρή χώρα, ήταν το εύκολο θύμα” ανάφερε για τα capital controls και πρόσθεσε πως “Ήταν εύκολο να φταίξει για τα λεγόμενα ρωσικά χρήματα η Κύπρος και πολύ εύκολο να γίνουν πολλά πράγματα”.
 
Το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου είναι παρόμοιο με αυτό της Ιρλανδίας, και το ευρώ βοήθησε να έχουν οι πολίτες πρόσβαση στο φτηνό χρήμα, οδηγώντας σε πιο ψηλές τιμές προσφέροντας δάνεια.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χούριγκαν: H αριστερά της Λεμεσού διαδίδει φήμες
 
“Όλοι έγιναν developers. Ο χασάπης είχε τρία διαμερίσματα και ο αγρότης έκανε τη γωνιά της φάρμας διαμερίσματα και ξενοδοχεία. Κτίστηκαν γήπεδα γκολφ που ποτέ δεν θα απέδιδαν” σχολιάζει.
 
Σε αντίθεση όμως με τις ιρλανδικές τράπεζες, οι Κύπριοι δανειστές ήταν συνηθισμένοι να διαχειρίζονται ψηλά επιτόκια. Το έναυσμα της κρίσης ήταν η μεγάλη έκθεση των τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα. Η Κύπρος αποφάσισε ότι χρειάζονταν αλλαγές στο τραπεζικό και οικονομικό τομέα για να υπάρξει ανάκαμψη.
 
Ο ακροατής Χάρης Γεωργιάδης
 
“Είχαν την ευλογία να έχουν – όπως μπορώ να περιγράψω – ένα πολύ καλό ακροατή για Υπουργό Οικονομικών” λέει ο Τζον Χούργικαν για τον Χάρη Γεωργιάδη. “Ήταν επικεντρωμένος στο να κάνει το σωστό και να ισορροπήσει τα δημοσιονομικά της χώρας. Σύντομα επέστρεψαν σε ένα πλεονασματικό προϋπολογισμό και αποκατέστησαν την εμπιστοσύνη στις διεθνής αγορές”.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι προκλήσεις του νέου CEO της Τράπεζας Κύπρου
 
Η επένδυση του Wilbur Ross ήταν από τις κινήσεις κλειδί για να αυξηθεί το μετοχικό κεφάλαιο. “Οι περισσότεροι στην Κύπρο τώρα μιλάνε για μια καλή κίνηση για αύξηση του κεφαλαίου και ανακεφαλαίωσης της τράπεζας, που έφερε αυτοπεποίθηση” αναφέρει.