Τα τελευταία έξι χρόνια, δεν υπάρχει αριθμούς που να προκαλεί περισσότερο τρόμο στους “ταύρους” της αγοράς χρυσού από τα 1.350 δολάρια ανά ουγγιά.
Με την εξαίρεση λίγων απότομων ανοδικών κινήσεων, το πολύτιμο μέταλλο πασχίζει να ξεπεράσει αυτό το επίπεδο από τότε που ξεκίνησε την πορεία του προς τα 1.900 δολάρια μεταξύ του 2011 και του 2013.
Η αντίσταση είναι μάταιη
Ο χρυσός δεν διασπά το όριο των 1.350 δολ. ανά ουγγιά εδώ και έξι χρόνια. Μπορεί τελικά τα λουριά να λύθηκαν
Αυτό είναι σημαντικό, επειδή ένα περιουσιακό στοιχείο που έχει λίγους θεμελιώδεις παράγοντες να καθοδηγούν την απόδοσή του (εκτός από την αρνητική του συσχέτιση με το δολάριο) είναι ασυνήθιστα ευαίσθητο στο ψυχολογικό άμπρα κατάμπρα που κάποιες φορές κάνει την τεχνική ανάλυση να δουλεύει.
Χιλιάδες επενδυτές πιστεύουν ότι τα $1.350 ανά ουγγιά είναι ένα “επίπεδο αντίστασης” που ο χρυσός θα δυσκολευτεί να διασπάσει. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό να προχωρούν σε μεγάλες ρευστοποιήσεις καθώς η τιμή θα προσεγγίζει αυτό το επίπεδο και να αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουν τα πράγματα εάν τους μπερδέψει με αποφασιστική κίνηση προς τα πάνω.
Φαίνεται ότι τώρα είμαστε σε αυτό το σημείο. Μετά από μια στιγμιαία υπέρβαση των 1.350 δολαρίων την Τρίτη, η τιμή spot του χρυσού σημείωσε αποφασιστική άνοδο το απόγευμα της Τετάρτης για να φτάσει έως και τα $1.394 νωρίς στις συναλλαγές της Ασίας την Πέμπτη. Αυτό είναι το πιο υψηλό επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2013.
Το ερώτημα είναι αν πρόκειται για μια ακόμη προσωρινή απότομη άνοδο.
Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι τα καλύτερα βρίσκονται ήδη πίσω μας. Οι επενδυτές τείνουν να συρρέουν στο κίτρινο μέταλλο όταν οι προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη υποβαθμίζονται απότομα. Εάν σκεφτεί κανείς τα ράλι των κρατικών ομολόγων που λειτούργησαν ως ασφαλή επενδυτικά καταφύγια την περασμένη δεκαετία, η μέση απότομη άνοδος για τον χρυσό ήταν 7,2%. Αυτή τη φορά, έχουμε ήδη να κάνουμε με μια αύξηση κατά 8%.
Μου λείπεις ήδη
Τα κέρδη του χρυσού κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα δείχνουν ήδη ικανοποιητικά σε σχέση με τις επιδόσεις του σε προηγούμενα ράλι ομολόγων
Ταυτόχρονα, υπάρχουν ενδείξεις μιας πιο δραματικής επανεκτίμησης των οικονομικών προοπτικών από ό, τι είδαμε στα προηγούμενα κέρδη του χρυσού πάνω από τα 1.350 δολάρια τον Ιούλιο του 2016 και τον Μάρτιο του 2014.
Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για περικοπές επιτοκίων ήδη από τον επόμενο μήνα σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed την Τετάρτη -σχεδόν σίγουρα ο κύριος λόγος για τον οποίο ο χρυσός φαίνεται τόσο ζωηρός. Εάν η Fed μειώσει τα επιτόκια τον Ιούλιο, η μείωση πιθανώς θα είναι κατά μισή ποσοστιαία μονάδα παρά κατά 0,25%, δήλωσε στο Bloomberg ο Robert Mead, συν-επικεφαλής της διαχείρισης χαρτοφυλακίου Ασίας-Ειρηνικού στην Pimco
Εάν η Fed προβεί σε σημαντική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, προκειμένου να τονώσει μια οικονομία που δοκιμάζεται υπό το βάρος των εμπορικών δασμών, μπορεί να δείτε μια αξιοσημείωτη αποδυνάμωση του δολαρίου. Αυτό, με τη σειρά του, πιθανότατα θα λειτουργήσει θετικά για τον χρυσό.
Η επιδείνωση της οικονομικής εικόνας στην Ευρώπη αναμένεται επίσης να παρέχει στήριξη. Ο χρυσός δεν παράγει απόδοση, αλλά αυτό δεν είναι το μειονέκτημα που ήταν κάποτε σε έναν κόσμο όπου τα κρατικά χρέη στη Γερμανία, τη Σουηδία, την Ολλανδία, την Ελβετία, τη Δανία, την Αυστρία και την Ιαπωνία -και ίσως σύντομα και στη Γαλλία- παρέχουν αρνητικές αποδόσεις.
Τα funds δεν δείχνουν μέχρι στιγμής να έχουν πειστεί. Οι διαχειριστές κεφαλαίων, μια ομάδα που ήταν αυστηρά bullish για τις προοπτικές των προθεσμιακών συμβολαίων του χρυσού και των options στο μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, είχαν καθαρές θέσεις short για 24 εβδομάδες από το προηγούμενο έτος και εξακολουθούσαν να αναμένουν πτώση των τιμών μόλις τον περασμένο μήνα. Αν και η τοποθέτηση εκτοξεύτηκε σε καθαρή θέση long 156.718 συμβολαίων την τελευταία εβδομάδα, τα δεδομένα αυτά υπόκεινται σε έντονες ανατροπές όταν οι κινήσεις του υποκείμενου περιουσιακού στοιχείου δίνουν στους επενδυτές την ευκαιρία να αποκομίσουν κέρδη.
Ακόμη κι έτσι, σε έναν κόσμο όπου η αβεβαιότητα δείχνει να κλιμακώνεται κάθε φορά που ο Αμερικανός Πρόεδρος ποστάρει κάτι στο Twitter, δεν προκαλεί έκπληξη που ένα μέταλλο που τείνει να κερδίζει από το χάος, έχει επιτέλους τη δική του στιγμή κάτω από τον ήλιο. Το επίπεδο των 1.350 δολαρίων ανά ουγγιά ήταν το “ταβάνι” της τιμής του χρυσού για σχεδόν μια εξαετία. Θα μπορούσε κάλλιστα να μετατραπεί σε “πάτωμα” στο μέλλον.
Του David Flicking
Πηγή: Bloomberg