Προ μερικών ημερών όλοι όσοι ασχολούμαστε με το οικονομικό και επιχειρηματικό ρεπορτάζ μεταφέραμε την είδηση για εξαγορά της κυπριακής Point Nine από τον ιαπωνικό τραπεζικό κολοσσό Mitsubishi. Προφανώς μία ιδιαίτερα θετική είδηση για το κυπριακό επιχειρείν, ωστόσο, όταν ρωτηθήκαμε τι ακριβώς κάνει η Point Nine και τι είναι οι υπηρεσίες «μετασυναλλακτικής επεξεργασίας και αναφοράς», παραδεχόμαστε πως πιαστήκαμε αδιάβαστοι. Γι’ αυτό και αποφασίσαμε να ζητήσουμε από τον συνιδρυτή της Point Nine -πλέον MUFG Investor Services FinTech Limited, Παύλο Χριστοφόρου να μας εξηγήσει τις υπηρεσίες που προσφέρει η συγκεκριμένη κυπριακή Fintech εταιρεία, πως προέκυψε η συμφωνία με ένα Tier 1 τραπεζικό κολοσσό και ποια η επόμενη μέρα για την κυπριακή εταιρεία. 
 
Οι ρίζες της εταιρείας πάνε πίσω στο 2002 όταν ο Παύλος Χριστοφόρου και ο Ιωάννης Μάτσης (σ.σ. νυν CEO της Ελληνικής Τράπεζας) διέκριναν τη δυναμική που θα είχε στο μέλλον το διαδίκτυο και η παροχή υπηρεσιών εξ’ αποστάσεως και επιδίωξαν να βρουν ένα συγκεκριμένο τομέα που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένος και να δημιουργήσουν ένα εξειδικευμένο προϊόν. 
 
 
Ο ένας ως Chief Technology Officer σε κινεζική εταιρεία διαδικτύου κι ο άλλος ως ανώτερο στέλεχος της Mizuho Bank τότε, εντόπισαν το σημείο επικέντρωσης τους και το εργαλείο που έπρεπε να αναπτύξουν. Θα ήταν επικεντρωμένο στη διευκόλυνση υλοποίησης επενδυτικών πράξεων και στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων. 
«Η εταιρεία ξεκίνησε ως start up από ένα υπόγειο στο Λονδίνο και επειδή ήμασταν και οι δύο λίγο “geeks”, χρειάστηκε αρκετό διάστημα για να είναι έτοιμο το προϊόν», παραδέχεται ο Π. Χριστοφόρου. Καθοριστικός τότε ήταν και ο ρόλος διαφόρων λογισμικών που είχαν αναπτυχθεί, όπως ήταν το λειτουργικό σύστημα Linux και η γλώσσα προγραμματισμού Python. «Οι πρώτοι συνεργάτες της εταιρείας ήταν μέσω της Python και παρόλο που συνεργαζόμασταν, μόνο μετά από αρκετούς μήνες γνωριστήκαμε από κοντά», θυμάται ο συνιδρυτής της εταιρείας. 
 
Αργά και σταθερά
 
Επειδή όλοι οι εμπλεκόμενοι ήταν περισσότερο στην πλευρά της «παραγωγής» παρά των πωλήσεων, χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια για να βρουν τον πρώτο τους πελάτη, ο οποίος όμως ήταν αρκετά μεγάλος σε μέγεθος. Στη συνέχεια η εταιρεία μεγάλωνε σταδιακά. Η μεγάλη αλλαγή, όπως εξηγεί ο κ. Χριστοφόρου, προέκυψε με την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, αφού εκεί αντιλήφθηκαν πως η μεγάλη ζήτηση αφορούσε σε απαιτούμενες υπηρεσίες μετά τη διενέργεια μίας συναλλαγής (post trade processing). «Ειδικά μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers η ανάγκη των επενδυτών και των διαχειριστών επενδύσεων για μία πλήρη και έγκαιρη απεικόνιση των περιουσιακών τους στοιχείων έγινε σημαντικότερη από ποτέ άλλοτε», εξηγεί ο κ. Χριστοφόρου. Εντόπισαν πως όλοι οι πελάτες τους δαπανούσαν μεγάλα ποσά στο διαδικαστικό μέρος των συναλλαγών που διεξήγαγαν. Για παράδειγμα, στην αγορά των παραγώγων τα νομικά συμβόλαια ήταν πολύ περίπλοκα και ουσιαστικά επρόκειτο για διμερείς συμφωνίες. Η Point Nine ανέπτυξε το Circle, ένα εργαλείο που προσφέρει μία συνολική αυτοματοποιημένη λύση σε όσους κάνουν χρηματοοικονομικές πράξεις. «Υπάρχουν πολλά συστήματα, πολλοί οργανισμοί και πολλές διαφορετικές διεργασίες ανά το παγκόσμιο, οπόταν η εταιρεία έφερε όλα αυτά τα δεδομένα κάτω από το ίδιο λογισμικό». Πρόκειται για δεδομένα που βοηθούν στη λήψη αποφάσεων, με επιβεβαιωτικά στοιχεία ότι μία συναλλαγή έχει ολοκληρωθεί, με διαδικασίες διεκπεραίωσης και επιβεβαίωσης ότι τα στοιχεία μίας συναλλαγής έχουν καταλήξει εκεί που πρέπει. Παράλληλα, το Circle προσφέρει και σε βάθος ανάλυση. Για παράδειγμα, της αξίας των περιουσιακών στοιχείων, των συναλλαγών που θα πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα, της κατάστασης ρευστότητας του κάθε πελάτη και ούτω καθ’ εξής. «Για να προσφέρουμε αυτές τις υπηρεσίες χρειάζεται να ενσωματώσουμε όλες τις πληροφορίες που μπορεί να υπάρχουν ώστε να προσφέρουμε μία πλήρη και σωστή εικόνα στους πελάτες μας». Και αυτήν την ανάγκη την είχε διακρίνει από την εμπειρία του στον τομέα ο Γιάννης (σ.σ. Μάτσης), εξηγεί ο κ. Χριστοφόρου.
 
Η μεταφορά στην Κύπρο 
 
Γύρω στο 2009 περίπου, η έδρα της εταιρείας μεταφέρθηκε στην Κύπρο και συγκεκριμένα στη Λεμεσό. «Μπορεί να μην είναι Λονδίνο αλλά υπάρχει μία μικρή εξειδικευμένη δεξαμενή ανθρώπινου δυναμικού με τους καλύτερους του τομέα. Στο Λονδίνο ήταν δύσκολο να ανταγωνιστούμε τις τράπεζες στο θέμα των μισθολογικών παροχών», όπως σημειώνει. Άλλωστε, οι αντίστοιχες υπηρεσίες που προσφέρουν οι μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού ήταν πάντα και ο βασικός ανταγωνιστής της εταιρείας, ωστόσο, η συγκεκριμένη αγορά ήταν τεράστια. 
 
Πάντως, όπως παραδέχεται, στο θέμα των πωλήσεων και του μάρκετινγκ η εταιρείας είχε μία αδυναμία. «Όπως σας είπα ήμασταν όλοι λίγο “geeks” και επικεντρωνόμασταν στην παραγωγή και την ανάπτυξη του προϊόντος παρά στην πώληση του και στην εξεύρεση πελατών». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, στην αρχή ήταν λίγο αφελείς σε σχέση με το πλάνο ανάπτυξης της εταιρείας. Ωστόσο, η εταιρεία κατάφερε να αποκτήσει σημαντικό πελατολόγιο με τη διάδοση των υπηρεσιών της από στόμα σε στόμα. «Εδώ και 16 χρόνια ποτέ δεν χάσαμε πελάτη για λόγους ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών», σχολιάζει με σιγουριά ο Π. Χριστοφόρου. 
 
Το τελευταίο διάστημα, ο τομέας της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο. Λόγω της μείωσης των επενδυτικών αποδόσεων, υπάρχει πίεση και στα τέλη που χρεώνουν οι διαχειριστές επενδυτικών ταμείων. Ως αποτέλεσμα, προσπαθούν και οι ίδιοι να μειώσουν το δικό τους λειτουργικό κόστος, ειδικά οι μεγαλύτεροι διαχειριστές στον κόσμο. Αυτές οι εξελίξεις, όπως εξηγεί ο συνιδρυτής της Point Nine, συνέπεσαν με την περίοδο που η ιαπωνική Mitsubishi, ουσιαστικά η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο, με εξαίρεση τις κινέζικες, επιχείρησε να εμπλακεί στον τομέα της διαχείρισης επενδύσεων σε διεθνές επίπεδο. «Αντί να δημιουργήσουν τις δικές τους τεχνολογικές ομάδες και να αναπτύξουν ένα νέο προϊόν, ήρθαν σε επαφή μαζί μας και στελέχη του ομίλου ανάμεσα τους και ο CEO του τομέα επενδυτικών υπηρεσιών και custody, βρέθηκαν στην Κύπρο και ξεκίνησε μία αρχική συνεργασία για ένα χρόνο. Μετά από αυτό όταν είδαν πόσο καλές ήταν οι υπηρεσίες μας και ο τρόπος που ήταν δομημένη η εταιρεία, μας έκαναν προσφορά για εξαγορά». Για τον ίδιο, το πλέον σημαντικό είναι που ένας τόσο μεγάλος οργανισμός αποφάσισε να επενδύσει και να αποκτήσει μία κυπριακή εταιρεία. «Θωρώ πως ήταν μία καλή κίνηση γιατί απέκτησαν μία έτοιμη επιχείρηση στον τομέα που ήθελαν ενώ η εναλλακτική τους θα ήταν να τη δημιουργήσουν από την αρχή».
 
Δυσκολίες και ανάδειξη 
 
Όπως παραδέχεται ο κ. Χριστοφόρου, την υλοποίηση της συμφωνίας δυσκόλεψε αρκετά το γεγονός πως η Point Nine ήταν κυπριακή εταιρεία. «Δυστυχώς η Κύπρος έχει κακό όνομα στο εξωτερικό λόγω διαφόρων γεγονότων που προηγήθηκαν και έπληξαν τη φήμη της χώρας». Οι έλεγχοι που διενήργησε ο ιαπωνικός Όμιλος ήταν εξονυχιστικοί προτού λάβει την τελική του απόφαση. «Ο ρόλος του Γιάννη και πάλι ήταν καθοριστικός στο συγκεκριμένο θέμα αφού έθεσε διαδικασίες και ελέγχους εντός της εταιρείας, σαν να ήταν μία τράπεζα, κι αυτό φαίνεται ότι λήφθηκε σοβαρά υπόψη από τους νέους ιδιοκτήτες».
 
Για τον Παύλο Χριστοφόρου, το σημαντικότερο που πέτυχαν ήταν το να φέρουν τη Mitsubishi Bank στην Κύπρο. Όπως εξηγεί, οι αρχικές σκέψεις ήταν να εξαγοραστεί μεν η εταιρεία αλλά να μην μετονομαστεί σε MUFG. «Τελικά τους πείσαμε και πλέον έχουμε στην Κύπρο μία εταιρεία που ανήκει σε μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο. Μία tier 1 τράπεζα». Αναντίλεκτα πρόκειται για μία πολύ καλή εξέλιξη για την Κύπρο αφού σήμερα ούτε Tier 2 τράπεζες δεν υπάρχουν στην Κύπρο. Η εξέλιξη αναμένεται να βοηθήσει και τον τομέα των επενδυτικών ταμείων.
 
Νέοι ορίζοντες
 
Κληθείς να σχολιάσει ποια τα αισθήματα του σήμερα που η εταιρεία που συν-δημιούργησε έχει αλλάξει χέρια και πολύ περισσότερο που θα εξυπηρετεί μόνο ένα πελάτη, την Mitsubishi UFJ Trust and Banking Corporation, ο κ. Χριστοφόρου σημειώνει πως από την στιγμή που οι πωλήσεις ήταν το αδύνατο τους σημείο, πάντα έψαχναν για ένα μεγάλο πελάτη που θα τους άνοιγε νέες πόρτες. «Πλέον, ανήκοντας σε ένα τόσο μεγάλο Όμιλο, διανοίγονται μεγάλες ευκαιρίες. Ήδη έχουν αναπτυχθεί νέα προϊόντα, έχουν γίνει συναλλαγές που στο παρελθόν δεν γίνονταν και θα προχωρήσουμε σύντομα με προσλήψεις. Όπως μας είπε και ο CEO του Ομίλου, “έχουμε έργα για την εταιρεία που αρκούν για δύο ζωές”», σημειώνει χαρακτηριστικά. 
 
Πλέον το στοίχημα για την MUFG Investor Services FinTech Limited είναι να μπορέσει να αναπτύξει τις εργασίες της σε πολύ μεγαλύτερο επίπεδο. Σήμερα η εταιρεία εργοδοτεί 18 άτομα στην Κύπρο και 12 στο εξωτερικό και κυρίως στη Λευκορωσία κι αυτήν την περίοδο προχωρά σε νέες προσλήψεις ενώ σύντομα θα δημιουργήσει ομάδα και στο Τόκυο. 
 
Εκτός deal το regulatory
 
 Αξίζει να σημειωθεί πως οι εργασίες που αφορούν θέματα κανονιστικής συμμόρφωσης της Point Nine, δεν αποκτήθηκαν από τη Mitsubishi. «Μετά την εξαγορά δημιουργήσαμε την Point Nine Data Trust η οποία εξυπηρετεί πέραν των 50 πελατών και στο παρόν στάδιο έχει έξι άτομα προσωπικό. Ο διαχωρισμός των εργασιών σε σχέση με θέματα συμμόρφωσης, ήταν κάτι σημαντικό και για εμάς και κάτι που επιδιώκαμε. Οι υπηρεσίες σε θέματα συμμόρφωσης είναι ένας τομέας που εξελίχθηκε μέσα από το Circle και εξελίσσεται πολύ θετικά υπό τον Ανδρέα Ρούσσο. Θεωρούμε πως κι αυτή η εταιρεία θα μεγαλώσει σημαντικά το επόμενο διάστημα», σημείωσε ο κ. Χριστοφόρου για να προσθέσει πως οι συνέργειες μεταξύ των δύο εταιρειών αλλά και του ιαπωνικού Ομίλου είναι δεδομένες. 
 
Ενδεικτικό της καλής πορείας στην οποία βρίσκονται οι υπηρεσίες σε σχέση με θέματα κανονιστικής συμμόρφωσης, είναι το γεγονός πως σε κάποια στιγμή είχε εμπλοκή στις αναφορές, που απαιτούνται από το EMIR, της τάξης του 5-10% των συναλλαγών παγκοσμίως σε παράγωγα. «Μιλάμε για περίπου 60 εκατ. συναλλαγές τον μήνα».  
 
Υπάρχει προοπτική
 
Ο κ. Χριστοφόρου σημειώνει πως υπάρχει σημαντική εξέλιξη του τομέα του Fintech στην Κύπρο και ειδικά στη Λεμεσό. «Eιδικά μέσω του τομέα των funds που αναπτύσσεται τώρα, υπάρχουν σημαντικές προοπτικές. Ελπίζω να υπάρξουν κι άλλες νέες εταιρείες στον τομέα για να ξεφύγουμε λίγο από τα συνηθισμένα,. Χρειάζεται μεν χρόνος αλλά υπάρχουν προοπτικές σε διεθνές επίπεδο». Όπως εξηγεί, ακόμα και ο ανταγωνισμός λειτουργεί θετικά στον συγκεκριμένο τομέα. 
Η άποψη του επενδυτή
 
Σχετικά με τη συμφωνία, επικοινωνήσαμε και τον John Σεργίδη, τον Κύπριο CEO της MUFG Investor Services μέσω της οποία η Mitsubishi εξαγόρασε την Point Nine. Τα μεγέθη και οι αριθμοί του ιαπωνικού Ομίλου είναι πραγματικά τεράστια: περιουσιακά στοιχεία $2.7 τρις, 350 χρόνια τραπεζικής ιστορίας, 90 χρόνια εμπειρίας σε υπηρεσίες custody. Όσον αφορά την MUFG Investor Services συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Σεργίδη προσφέρει υπηρεσίες σε 2,075 επενδυτικά ταμεία και υπό τη διαχείριση της περιλαμβάνονται περιουσιακά στοιχεία πέραν των $579 δις. 
 
Εξηγώντας τους λόγους που προχώρησαν στην εξαγορά της Point Nine σημείωσε πως η εταιρεία είναι ηγέτης σε λύσεις μέσω του cloud, στη δημιουργία πλατφόρμων δεδομένων ενώ το επίπεδο της σε θέματα αυτοματισμών και τεχνητής νοημοσύνης. Και αυτά συμπληρώνουν τις υπηρεσίες που ήδη παρέχουν τέλεια. «Η βιομηχανία μεγαλώνει και εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς κι αυτές οι ικανότητες είναι καθοριστικής σημασίας για ένα οργανισμό που θέλει να είναι μπροστά διατηρώντας ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», σημειώνει ο κ. Σεργίδης. 
 
Εξηγεί πως τα πλεονεκτήματα που δημιουργούνται με την εξαγορά για τους πελάτες τους είναι τεράστια. «Το πλεονέκτημα της συνεργασίας με μία εταιρεία που επενδύει σ’ αυτόν τον τομέα είναι η δημιουργία αμοιβαία ωφέλιμης σχέσης για εμάς, τους τεχνολογικούς μας συνέταιρους και τους πελάτες μας». Αντιμετωπίζουμε πλέον μαζί τα τεχνολογικά εμπόδια και μετατρεπόμαστε σε συνεργάτη των πελατών μας αντί απλώς να είμαστε ένας παροχέας υπηρεσιών, σημειώνει. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που μπορούμε να προσφέρουμε άμεσα στους πελάτες μας εξειδικευμένες λύσεις για επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων και τεχνολογίες αιχμής όπως open source technologies, cloud processing and infrastructure codification.
 
Για την Point Nine ο John Σεργίδης σχολιάζει πως αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτοδημιούργητης εταιρείας που παρέχει φανταστικές υπηρεσίες. «Έχουν κατορθώσει να εργοδοτήσουν ταλαντούχο προσωπικό και να μεγαλώσουν την επιχείρηση τοπικά. Με βάση την αποδεδειγμένη επιτυχία αυτής της σχέσης, υπάρχει περαιτέρω προοπτική για να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο υπό τη διεύθυνση της Point Nine και ως MUFG ανυπομονούμε να δούμε το συγκεκριμένο ταξίδι να συνεχίζεται».