Τα κουκιά τους μετρούν οι ξενοδόχοι και οι συντεχνίες μετά την κατάληξή τους σε συμφωνία αναφορικά με την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης που έληξε τον περασμένο Δεκέμβριο. Η επόμενη μέρα φέρνει τις δύο πλευρές σε συνελεύσεις προκειμένου να αποδεχτούν ή όχι τη μεσολαβητική πρόταση της υπουργού Εργασίας.

Οι δύο πλευρές καταμετρούν αυτά που κέρδισαν και αυτά που έχασαν. Μισθολογικές αυξήσεις, αποκατάσταση των εισφορών στο ταμείο προνοίας, κατοχύρωση κατώτατου μισθού για επαγγέλματα με χαμηλές κλίμακες, ενσωμάτωση της μονάδας στους βασικούς μισθούς και προστασία της 5νθήμερης βδομάδας εργασίας με 38 ώρες εργασίας, προβλέπει μεταξύ άλλων η μεσολαβητική πρόταση της υπουργού εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στα ξενοδοχεία. 

Οι δύο πλευρές θα αναμένουν τις επόμενες μέρες την επίσημη πρόταση της Υπουργού. Λεπτομέρειες δεν έχουν δοθεί προς τα έξω, καθώς η υπουργός δεσμεύτηκε η ίδια να γράψει την πρόταση και να τους την στείλει όταν ετοιμαστεί. Το όλο ζήτημα είναι το τι θα μπει στο διάταγμα για τον κατώτατο μισθό. Οι πληροφορίες θέλουν να προσανατολίζεται η υπουργός σε θέσπιση κατώτατου μισθού για 20 θέσεις εργασίας σε κουζίνα, ρεσεψιόν, μπαρ, συντήρηση και καθαριότητα. 

Τι κέρδισαν οι δύο πλευρές

Κερδισμένοι δηλώνουν τόσο οι ξενοδόχοι όσο και οι συντεχνίες. Η συμφωνία έχει κατορθώσει να αποτελέσει μία οδό που επωφελεί και τις δύο πλευρές. Αυτή τη στιγμή βλέπουν τα συν και την πλην της συμφωνίας και θα προσπαθήσουν να προβάλλουν τα θετικά της συμφωνίας ώστε να υιοθετηθεί από τα συλλογικά τους όργανα.  

● Οι συντεχνίες πέτυχαν νομική κατοχύρωση και προστασία των βασικών όρων απασχόλησης για κάποιες συγκεκριμένες θέσεις εργασίας και ιδιαίτερα χαμηλόμισθες. Παράλληλα, κατοχυρώθηκε το 38ωρο και η πενθήμερη εργασία. Αποκαταστάθηκαν οι μισθοί και πέτυχαν αυξήσεις για μια τετραετία. Όπως υποστηρίζουν αποκαταστάθηκε η τάξη καθώς επρόκειτο για έναν κλάδο που είχε σταθερά ανοδική πορεία. Αποκαταστάθηκε επίσης ο θεσμός του ταμείου προνοίας. Οι συντεχνίες πέτυχαν αύξηση στη συνεισφορά του εργοδότη. 

Σημαντικό θεωρούν ότι ανοίγει ο δρόμος για νομική κατοχύρωση προνοιών και άλλων συμβάσεων.

Τα πλην της συμφωνίας είναι πιο περιορισμένα για τους εργαζομένους κι αυτό διότι έχουν πετύχει αυξήσεις. Ίσως να είναι στα «κατά» της συμφωνίας το ότι δεν έχουν πετύχει όλες τις διεκδικήσεις τους. Για παράδειγμα είχαν απαιτήσει μισθολογικές αυξήσεις ύψους 4% και αναμένουν την πρόταση της υπουργού προκειμένου να δουν τι έχει κλειδώσει.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Αποκαθίσταται η τάξη υπέρ των εργαζομένων στα ξενοδοχεία»

● Οι ξενοδόχοι πέτυχαν την κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού της μονάδας. Οι εργοδότες αντιμετώπιζαν δυσκολίες στον υπολογισμό της μισθοδοσίας του κάθε υπαλλήλου με επιπρόσθετο λειτουργικό κόστος. Ο εργαζόμενος δεν ήξερε παλαιότερα τι έπαιρνε καθώς ο υπολογισμός της μονάδας κυμαινόταν ανάλογα με τα κέρδη του ξενοδοχείου. Πλέον οι εργαζόμενοι θα ξέρουν τι παίρνουν. Τα πάντα θα υπολογίζονται στο σύνολο του μισθού.

Το δεύτερο κέρδος είναι η εικόνα του κλάδου. Θέλουν να δείξουν ότι οι μισθοί δεν έχουν πέσει και πλέον έχει κατοχυρωθεί ο κατώτατος μισθός που περίπου ανέρχεται στα €870.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τους στρίμωξε η Ζέτα στην ξενοδοχειακή βιομηχανία

Το πλέον σημαντικό για τους ξενοδόχους είναι ότι κερδήθηκε η εργατική ειρήνη για τέσσερα χρόνια. Είναι σημαντικό για τους εργοδότες να μην υπάρξουν απεργιακές κινητοποιήσεις και να μπορούν να κάνουν μακροχρόνιο προγραμματισμό. 
Στα πλην της συμφωνίας είναι η αύξηση του εργατικού κόστους. Ωστόσο, οι ξενοδόχοι αναγνωρίζουν ότι έπρεπε να παραχωρήσουν τις επιστροφές στους μισθούς που αποκόπηκαν από την κρίση. Επομένως, επεδίωξαν να περιορίσουν τις μεγάλες αυξήσεις. 

Μαραθώνιος αγώνας

Εμφανώς εξαντλημένοι ήταν χθες οι ξενοδόχοι και οι συνδικαλιστές μετά την 24ώρη διαπραγμάτευση που είχαν με την Υπουργό. Αυτό που τόνισαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στα του ξενοδοχειακού κλάδου ήταν οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις που έγιναν τη Δευτέρα και Τρίτη. Η μεσολαβητική πρόταση της κ. Αιμιλιανίδου διαμορφώθηκε κατά τις διαπραγματεύσεις που ολοκληρώθηκαν χθες τα ξημερώματα έπειτα από σχεδόν 24 ώρες. 

Η υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε επωφελή τη συμφωνία και για τα δύο μέρη, ευχαριστώντας τους εμπλεκόμενους διότι, όπως ανέφερε, με καλή θέληση έφτασαν σε αυτό το αποτέλεσμα. 

Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου, σημείωσε πως έχει επιτευχθεί ένας ιστορικός συμβιβασμός με κερδοζημίες για την κάθε πλευρά, οι οποίες όμως αποτελούν αμιγές κέρδος για την ξενοδοχειακή βιομηχανία ως οικονομική δραστηριότητα. 

Όπως είπε, στρεβλώσεις και προβληματικά πεδία της συλλογικής σύμβασης τυγχάνουν διαχείρισης και εκσυγχρονισμού και ανοίγουμε τις πόρτες για είσοδο νέου αίματος στην ίσως πιο σημαντική βιομηχανία του τόπου.
Από την πλευρά του, ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας χαρακτήρισε δύσκολη την όλη διαπραγμάτευση, προσθέτοντας πως «είναι σημαντικό το ότι πετύχαμε έναν από τους βασικούς στόχους που ήταν η νομοθετική προστασία βασικών όρων της σύμβασης και κυρίως για τους νεοεισερχόμενους μέσα από την κατοχύρωση συγκεκριμένων θέσεων εργασίας».

Ο κ. Μάτσας επεσήμανε παράλληλα ότι μέσα από αυτή την προσπάθεια διατηρείται η εργατική ειρήνη, αναδεικνύεται και ο ρόλος του κοινωνικού διαλόγου και της σημασίας που μπορεί να διαδραματίσουν οι κοινωνικοί εταίροι.

Ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, είπε ότι «παρόλη τη σκληρή διαπραγμάτευση και παρόλο που θεωρώ ότι θα ήταν δίκαιο να είχαμε καλύτερο αποτέλεσμα για τους εργαζόμενους του τομέα, που έχουν υποστεί φοβερές θυσίες σε μια βιομηχανία που δεν έχει κτυπηθεί από την κρίση, έχουμε πετύχει πολύ σημαντικά πράγματα που αλλάζουν ριζικά τα εργασιακά δεδομένα στη βιομηχανία».