Σχεδόν καθημερινό φαινόμενο ήταν το τελευταίο διάστημα τα δυσφημιστικά δημοσιεύματα στον εγχώριο και διεθνή Τύπο σε σχέση με την παροχή κυπριακού διαβατηρίου σε άτομα αμφιβόλου κύρους ή και με διεθνή εντάλματα σύλληψης να εκκρεμούν εναντίον τους. Από την Αμερική, την Ασία και την Ευρώπη τα «κατορθώματά» μας κάνουν τον γύρο του κόσμου.  

Η χώρα όχι μόνο έχει διασυρθεί ανεπανόρθωτα με τις αρνητικές επιπτώσεις της παροχής διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε προβληματικές περιπτώσεις ατόμων, αλλά το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα που ομολογουμένως βοήθησε τα μέγιστα στην ανάκαμψη της οικονομίας τίθεται εν αμφιβόλω από την ίδια την Κομισιόν. 

Η θέση της Κομισιόν

Αυτό άλλωστε αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς και από εκπρόσωπο της Κομισιόν, ο οποίος μίλησε στον «Φ» πριν από λίγες ημέρες. Μάλιστα η ίδια πηγή έδωσε και το στίγμα για το τι θα ακολουθήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Η Επιτροπή έχει δημιουργήσει μία ομάδα ειδικών που προέρχονται από διάφορα κράτη μέλη, ώστε να βελτιώσει τη διαφάνεια, τη διακυβέρνηση και την ασφάλεια αυτών των σχεδίων. Απώτερος στόχος είναι η ανάπτυξη κοινών κανόνων ασφάλειας για προγράμματα πολιτογράφησης επενδυτών μέχρι το τέλος του 2019», σχολίασε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν. Είναι επομένως ξεκάθαρο πως η Κομισιόν ήταν και είναι εις γνώση της η κατάσταση που επικρατεί όχι μόνον στην Κύπρο, αλλά και στη Μάλτα, που να σημειωθεί είναι οι μοναδικές χώρες εντός της ΕΕ, οι οποίες προσφέρουν προγράμματα πολιτογράφησης στη βάση επενδυτικού σχεδίου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Εξαίρετοι» το 95% της Δημόσιας Υπηρεσίας

26 ανακλήσεις διαβατηρίων

Από τα δημοσιεύματα του διεθνούς διασυρμού της Κυπριακής Δημοκρατίας ξεχώρισαν τα σοβαρά και εξόφθαλμα λάθη, όπως είναι η παροχή διαβατηρίου σε μέλη του αυταρχικού καθεστώτος της Καμπότζης, (κάποια εκ των οποίων να σημειωθεί βρίσκονται στη μαύρη λίστα της Κυβέρνησης των ΗΠΑ). Τα δημοσιεύματα δεν περιορίστηκαν μόνο στην Καμποτία, αλλά και στον σεΐχη της Σαουδικής Αραβίας Abdul-rahman Khalid Salen bin Mahfouz, με την εμπλοκή του ονόματος του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε αυτή την εβδομάδα όπου ο «Π» αποκάλυψε πως και ο Μαλαισιανός καταζητούμενος με διεθνές ένταλμα σύλληψης, Jho Taek Low, έλαβε και αυτός το κυπριακό διαβατήριο. Αποτέλεσμα τούτου η Κύπρος να διασυρθεί διεθνώς για τρίτη φορά μέσα σε ένα μήνα και να αναγκαστεί η Κυβέρνηση να λάβει στοχευμένα και πιο αυστηρά μέτρα ελέγχου. Μεταξύ των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση είναι η ανάκληση 26 διαβατηρίων «επενδυτών», τα οποία έχουν δοθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία στη βάση του επενδυτικού προγράμματος. Οι ανακλήσεις διαβατηρίων αφορούν πέντε Κινέζους, έναν Μαλαισιανό, δυο Κενυάτες, οκτώ άτομα από την Καμπότζη, έναν Ιρανό και εννέα Ρώσους. Επιπλέον, ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ανέφερε πως 2.000 φάκελοι θα ελεγχθούν εσωτερικά με βάση το διεθνές σύστημα δεδομένων και πληροφοριών που υπάρχει στο υπουργείο Εσωτερικών. Είναι επομένως αντιληπτό πως οι περιπτώσεις για τις οποίες θα ανακληθούν διαβατήρια ίσως αυξηθούν το επόμενο διάστημα εάν αναλογιστεί κανείς πως τα δεδομένα για τις 26 περιπτώσεις είχαν διαφοροποιηθεί εκ των υστέρων. Το ερώτημα επομένως είναι πόσες τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τέλος στις «χρυσές δουλειές» με πολιτογραφήσεις

Τα εκ των υστέρων μέτρα που έλαβε το Υπουργικό 

Στον απόηχο των αποκαλύψεων ιδιαίτερα με την τελευταία περίπτωση της παροχής κυπριακού διαβατηρίου στον καταζητούμενο από την Interpol, Low Taek Jho το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη λήψη εφτά μέτρων. Τα μέτρα ανακοίνωσε ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού την περασμένη Τετάρτη. Ο υπουργός Εσωτερικών επανάλαβε τη βούληση της κυβέρνησης για αυστηρή τήρηση των κριτηρίων και των όρων που διέπουν το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα, αλλά και της διεξαγωγής ενισχυμένων ελέγχων δέουσας επιμέλειας. Αποφασίστηκε επίσης η έναρξη της διαδικασίας αποστέρησης και η εξουσιοδότηση του υπουργού Εσωτερικών να συνεχίσει τους ελέγχους όλων των προσώπων που πολιτογραφήθηκαν κατ’ εξαίρεση μέχρι το 2018, αλλά και η σύσταση τριμελούς επιτροπής αποτελούμενης από τη Γενική Λογίστρια και τον πρόεδρο της Αρχής Δημόσιας Εξυγίανσης, του Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας. Επίσης, δόθηκε η εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών για νέο καθορισμό του πλαισίου εφαρμογής του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος από τη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο και ακολούθως για κατάθεση στη Βουλή και το Υπουργικό για έγκριση. Επιπλέον, όπως ανάφερε ο αρμόδιος υπουργός θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η προσκόμιση στα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών ετήσιου πιστοποιητικού προόδου ανέγερσης των ακινήτων, ενώ το Υπουργικό αποφάσισε όπως εξουσιοδοτήσει τους υπουργούς να εντείνουν τους ελέγχους προς την κατεύθυνση αυτή. Τέλος, ζητήθηκε ξανά η απαγόρευση της διαφήμισης του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος σύμφωνα με τις πρόνοιες του Κώδικα Συμπεριφοράς που ισχύει.