Σχέδιο παροχής στέγης μέσω ενοικίου εξετάζει ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ). Από τη μελέτη που διενήργησε, ο Οργανισμός διαπίστωσε πως το 45% των πολιτών στη Βιέννη ενοικιάζουν κατοικίες με χαμηλά ενοίκια από παρόμοιους οργανισμούς. Παρόμοια σχέδια εφαρμόζουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μέσω των οποίων πολλοί πολίτες ενοικιάζουν κατοικίες σε πολύ προσιτά ενοίκια. Κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του ΚΟΑΓ για το 2020, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ο πρόεδρος του Οργανισμού, Μάριος Πελεκάνος, δήλωσε πως ο Οργανισμός προωθεί τις διαδικασίες για ανέγερση κατοικιών για κοινωνική στέγη μέσω μακροχρόνιας ενοικίασης και προσιτό ενοίκιο.
 
Όπως είπε, ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για χρηματοδότηση του Σχεδίου, μέσω του οποίου θα προσφέρεται κοινωνική στέγη στους πολίτες. Ανέφερε πως κάθε χρόνο 5 χιλ. οικογένειες λαμβάνουν επιδότηση ενοικίου συνολικού ύψους €12 εκατ. Απαντώντας σε ερώτηση, γιατί ο Οργανισμός δεν θα προσφέρει τις συγκεκριμένες κατοικίες για πώληση μέσω της μεθόδου της ενοικιαγοράς, ανέφερε πως από την εφαρμογή του προηγούμενου σχεδίου, το 80% των πολιτών που αγόρασαν την κατοικία τους μέσω της συγκεκριμένης μεθόδου δεν πληρώνουν. 
 
 
Στο πλαίσιο της συζήτησης αναφέρθηκε πως ο ΚΟΑΓ προωθεί δύο έργα, που αφορούν σε οκτώ μονάδες στην Κοκκινοτριμιθίιά και 15 στα Πολεμίδια. Επίσης ο Οργανισμός προωθεί και την ανέγερση άλλων 180 μονάδων. Στο μεταξύ, ο ΚΟΑΓ υπολογίζει πως του χρόνου θα βάλει στα ταμεία ποσό €22,5 εκατ. από τις πολιτογραφήσεις. Βάσει των νέων κριτηρίων που προβλέπονται στο Επενδυτικό Πρόγραμμα Πολιτογραφήσεων, ο επενδυτής για να εξασφαλίσει κυπριακή υπηκοότητα θα πρέπει να καταβάλει στον ΚΟΑΓ €75 χιλ. και άλλες €75 χιλ. στο Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας.
Για το 2020 έχει υπολογιστεί πως θα πραγματοποιηθούν 300 πολιτογραφήσεις, τη στιγμή που φέτος εκτιμάται πως θα είναι 600. Οι συντηρητικοί υπολογισμοί του ΚΟΑΓ οφείλονται στην εφαρμογή του Σχεδίου Πολιτογραφήσεων της Ελλάδας, αλλά και λόγω των νέων κινήτρων που εφαρμόζονται. Συγκεκριμένα θα πρέπει να εγκρίνονται πρώτα οι αιτήσεις των ξένων επενδυτών που ζητούν να πολιτογραφηθούν στην Κύπρο και ύστερα να εισρεύουν στο ταμείο του ΚΟΑΓ και του Ιδρύματος για έρευνα και καινοτομία οι €75 χιλ. για κάθε επενδυτή. Αξίζει να σημειωθεί πως από το καλοκαίρι, που εφαρμόζονται τα νέα κριτήρια για τις πολιτογραφήσεις, ο Οργανισμός έχει εισπράξει ποσό €750 χιλ. από δέκα επενδυτές που έλαβαν κυπριακά διαβατήρια.