Νομοσχέδιο που θα καταστήσει πιο εύκολη την προσέλκυση στην Κύπρο διαχειριστών μικρών επενδυτικών ταμείων, κατατέθηκε στη Βουλή. Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η ρύθμιση των ∆ιαχειριστών Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων που μπορούν να διαχειρίζονται Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ) τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων δεν υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα όρια που προβλέπει η σχετική Οδηγία  της ΕΕ η οποία έχει μεταφερθεί και στην κυπριακή έννομη τάξη.
 
Το νομοσχέδιο προβλέπει πως «μικροί διαχειριστές»  που υποβάλλουν αίτηση για χορήγηση άδειας λειτουργίας οφείλουν να κατέχουν αρχικό κεφάλαιο ύψους τουλάχιστον πενήντα χιλιάδων ευρώ (€50.000). Σε περίπτωση κατά την οποία η αξία των χαρτοφυλακίων που διαχειρίζονται υπερβαίνει τα €125 εκατ. τότε θα πρέπει να παρέχουν πρόσθετο ποσό ιδίων κεφαλαίων, το οποίο να αντιστοιχεί στο 0,02% του ποσού κατά το οποίο η αξία των χαρτοφυλακίων του υπερβαίνει τα €125 εκατ.
Το προτεινόμενο νομοσχέδιο διαχωρίζει τους Μικρούς ∆ιαχειριστές Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (Μι∆ΟΕΕ)  σε κατηγορίες: (α) Μι∆ΟΕΕ της ∆ημοκρατίας οι οποίοι θα αδειοδοτούνται από την ΕΚΚ, (Β) Μι∆ΟΕΕ κράτους μέλους που αδειοδοτούνται από την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους καταγωγής τους, και (γ) ΚΕΠΕΥ που έχει λάβει έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την παροχή λειτουργιών διαχείρισης οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων.
 
Αναλυτικότερα, με το υπό αναφορά νομοσχέδιο ρυθμίζονται, ανάμεσα, σε άλλα τα ακόλουθα:
(α) Η χορήγηση άδειας λειτουργίας Μι∆ΟΕΕ της ∆ημοκρατίας
(β) η ρύθμιση θεμάτων που αφορούν τις λειτουργίες διαχείρισης του Μι∆ΟΕΕ
(γ) η οργανωτική δομή του Μι∆ΟΕΕ της ∆ημοκρατίας
(δ) η ρύθμιση θεμάτων που αφορούν το αρχικό κεφάλαιο και ίδια κεφάλαια του Μι∆ΟΕΕ
(ε) η ρύθμιση της διοίκησης του Μι∆ΟΕΕ
(στ) οι υποχρεώσεις σχετικά με τη σύγκρουση συμφερόντων, η διαχείριση ρευστότητας, διαχείριση κινδύνων του Μι∆ΟΕΕ της ∆ημοκρατίας
(ζ) οι προϋποθέσεις για την ανάθεση του Μι∆ΟΕΕ της ∆ημοκρατίας
(η) η ρύθμιση θεμάτων που αφορούν την αναστολή, τερματισμό και ανάκληση της άδειας λειτουργίας του Μι∆ΟΕΕ
(θ) ο ορισμός της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου ως αρμόδια αρχή να εξασφαλίζει την εποπτεία και εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου καθώς και για την επιβολή κυρώσεων
 
Philenews/Insider