Έναν αέρα ικανοποίησης κι έναν διάχυτο ενθουσιασμό έφερε χθες η ανακοίνωση που εξέδωσε η Κομισιόν, για την παράταση της φορολογίας χωρητικότητας. Οι φορείς της κυπριακής ναυτιλίας ήταν σε αναμμένα κάρβουνα μέχρι την επίσημη ανακοίνωση της ανανέωσης του φορολογικού μας συστήματος.
 
Μετά από δέκα χρόνια, η χώρα μας έπρεπε να διαπραγματευτεί ξανά με τις Βρυξέλλες για τον τρόπο φορολόγησης της χωρητικότητας των πλοίων, βάσει των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, εφόσον η κάθε συμφωνία έχει ισχύ για δέκα χρόνια.
 
 
Δύο χρόνια χρειάστηκαν ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας της Κύπρου προκειμένου να «κλειδώσουν» τη νέα συμφωνία που αφήνει ικανοποιημένη την κυπριακή πλευρά. Η συμφωνία διασφαλίζει την σταθερότητα στο κυπριακό ναυτιλιακό σύστημα μέχρι το 2030. Αν και δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα ακόμη το έγγραφο της Κομισιόν, οι Αρχές ευελπιστούν ότι οι αλλαγές θα είναι θετικές και διαμηνύουν ότι δεν αναμένουν ότι θα υπάρξουν αυξήσεις ή αρνητικές αλλαγές.
 
 
Μιλώντας στον «Φ», η υφυπουργός Ναυτιλίας, Νατάσα Πηλείδου, ανέφερε ότι το αποτέλεσμα αυτό αφήνει ικανοποιημένη την πλευρά μας καθότι χρειάστηκαν δύο χρόνια συνεχούς δουλειάς και συνεργασίας του ιδιωτικού τομέα με το υφυπουργείο Ναυτιλίας, τη Νομική Υπηρεσία και το Τμήμα Φορολογίας.  
  
«Η παράταση του φόρου χωρητικότητας δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμπιστεύεται την Κύπρο και επικροτεί τη δουλειά, αλλά και τον επαγγελματισμό μας στον τρόπο εφαρμογής του σχεδίου. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που διασφαλίζουμε τη σταθερότητα για ακόμα δέκα χρόνια και συμβάλλουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη της κυπριακής ναυτιλίας», δήλωσε η κ. Πηλείδου.      
                                                                      
Σημειώνεται ότι το κυπριακό μέτρο φόρου χωρητικότητας αποτελεί φορολογικό σύστημα στο πλαίσιο του οποίου οι δικαιούχες επιχειρήσεις μπορούν να επιλέξουν να φορολογούνται βάσει της καθαρής χωρητικότητας του στόλου που διαθέτουν (φόρος χωρητικότητας) και όχι βάσει των πραγματικών κερδών τους από τις δραστηριότητες θαλάσσιων μεταφορών. O φόρος χωρητικότητας θεωρείται από τα βασικά ατού της κυπριακής ναυτιλίας στην προσπάθεια που καταβάλλεται για προσέλκυση περισσότερων πλοίων και εταιρειών στην Κύπρο. 
Σημειώνεται ότι πέραν της Κύπρου η Κομισιόν ενέκρινε και επίσημα το καθεστώς στήριξης των θαλάσσιων μεταφορών σε άλλα τέσσερα κράτη–μέλη (τη Δανία, την Εσθονία, την Πολωνία και τη Σουηδία).  Ειδικά για την Κύπρο, η Κομισιόν ενέκρινε την παράταση της φορολογίας χωρητικότητας και του καθεστώτος ναυτικών, αφού την αξιολόγησε βάσει των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις της ΕΕ, ιδίως με τις κατευθυντήριες γραμμές της σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις στις θαλάσσιες μεταφορές, διαπιστώνοντας ότι συμφωνούν με την ερμηνεία τους.
Όσον αφορά τα καθεστώτα φόρου χωρητικότητας στην Εσθονία και την Κύπρο, η Κομισιόν διαπίστωσε ότι τα συστήματα συμμορφώνονται με τους κανόνες που περιορίζουν τη φορολόγηση της χωρητικότητας σε επιλέξιμες δραστηριότητες και σκάφη. Επιπλέον, όσον αφορά τη φορολόγηση των μερισμάτων των μετόχων, η Κομισιόν διαπίστωσε ότι τόσο τα καθεστώτα φόρου χωρητικότητας της Εσθονίας όσο και της Κύπρου εξασφαλίζουν ότι οι μέτοχοι των ναυτιλιακών εταιρειών αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως οι μέτοχοι σε οποιοδήποτε άλλο τομέα.
Όσον αφορά τα προγράμματα ναυτικών στην Εσθονία, την Κύπρο, την Πολωνία, τη Δανία και τη Σουηδία, η Κομισιόν διαπίστωσε ότι και τα πέντε κράτη–μέλη συμφώνησαν να εφαρμόσουν τα οφέλη του αντίστοιχου καθεστώτος σε όλα τα σκάφη που φέρουν τη σημαία οποιουδήποτε κράτους–μέλους της ΕΕ ή του ΕΟΧ.