Δύο μήνες περιθώριο, που εκπνέουν την τελευταία ημέρα του 2022, έδωσε ο Δήμος Λευκωσίας στους χονδρέμπορους για να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις της Χονδρικής Αγοράς. Σημειώνεται, ότι αρχικά το Δήμος Λευκωσίας ζήτησε από τους χονδρέμπορους, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να εκκενώσουν τον χώρο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Στην επιστολή του Δήμου προς τους χονδρεμπόρους, ο Δήμος τους ενημέρωνε πως δεν θα προχωρήσει στην ανανέωση των αδειών χρήσης υποστατικών στη χονδρική αγορά που έχουν λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Την ίδια ώρα οι χονδρέμποροι πραγματοποίησαν χθες διαμαρτυρία για την έξωση που υφίστανται από τα κτήρια που στεγάζονται στην περιοχή ΣΟΠΑΖ, καταλήγοντας έξω από το Προεδρικό. Εκεί έγιναν δεκτοί από τον διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Ανδρέα Ιωσήφ. Οι χονδρέμποροι επέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματα τους προς τον Πρόεδρο της ΔημοκρατίαςΝίκο Αναστασιάδη.Ο κ. Ιωσήφ μιλώντας στην αντιπροσωπεία ανέφερε ότι ο υπουργός Γεωργίας έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλία για επίλυση του θέματος. Σημείωσε επίσης, ότι η πρωτοβουλία βρίσκεται σε εξέλιξη και θα πρέπει να αναμένουν να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια διαβούλευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαμαρτυρία χονδρεμπόρων έξω από το Προεδρικό λόγω έξωσης

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Γεωργίας ουσιαστικά μπήκε στη μέση των δύο πλευρών προκειμένου να εξευρεθεί λύση. Ήδη πραγματοποίησε συνάντηση στο γραφείο του στην παρουσία όλων των εμπλεκομένων τον περασμένο Ιούλιο, χωρίς όμως το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Δήμο Λευκωσίας, όλες οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια προσέκρουσαν στην αρνητική στάση των χονδρεμπόρων. Ο δήμος επισημαίνει ότι κατέβαλε τα τελευταία χρόνια πολύ σοβαρές προσπάθειες για να αντιμετωπίσει τα χρονίζοντα προβλήματα των κτηρίων που στεγάζουν τη χονδρική αγορά, τα οποία ανεγέρθηκαν τη δεκαετία του ’60 και σήμερα είναι εκτός συγχρόνων προδιαγραφών, όπως, για παράδειγμα, του αντισεισμικού κώδικα και σίγουρα όλων των σύγχρονων υγειονομικών απαιτήσεων.

Υπενθυμίζει ότι την περίοδο 2015-2016 παρόλον που υποβλήθηκαν προτάσεις για μεταστέγαση της χονδρικής αγοράς μέχρι την ολοκλήρωση των νέων κτηρίων, δεν υπήρξε συμφωνία εκ μέρους των χονδρεμπόρων.

Ο δήμος αναφέρεται και στη συνάντηση της 8ης Ιουλίου 2022, στο γραφείο του υπουργού Γεωργίας, παρουσία εκπροσώπων του Συνδέσμου Εμπόρων Χονδρικής Αγοράς, κατά την οποία είχε συμφωνηθεί να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες από πλευράς Δήμου Λευκωσίας και υπουργείου για τη διευθέτηση του θέματος της μεταστέγασης των χονδρεμπόρων, ένεκα της επικινδυνότητας των εγκαταστάσεων της Χονδρικής Αγοράς. Στην εν λόγω συνάντηση, ο δήμος δήλωσε ότι είναι θετικός να εξετάσει τη χρήση μέρους του ακινήτου ως χονδρική αγορά και οι σχεδιασμοί που γίνονται για το κτήριο του ΣΟΠΑΖ καμία σχέση δεν έχουν με τη χονδρική αγορά.