Με τις περισσότερες χώρες να έχουν αποσύρει τους αυστηρούς περιορισμούς που είχαν επιβάλει λόγω κορωνοϊού, η πρόθεση των κύπριων για διακοπές επιστρέφει σε ρυθμούς προ πανδημίας. Από τη μια ο εσωτερικός τουρισμός, ο όποιος θα στηριχτεί και φέτος από το έκτακτο κυβερνητικό σχέδιο ενίσχυσης και από την άλλη τα ταξίδια στο εξωτερικό, τα οποία προβλέπεται να κινηθούν κοντά στο επίπεδο του 2019.

Διαμονή σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα για όλες τις προτιμήσεις και για κάθε οικονομική δυνατότητα θα προσφέρει φέτος η Κύπρος, με τα ξενοδοχεία να ετοιμάζονται για να παρέχουν τις καλύτερες υπηρεσίες, όπως κάνουν εδώ και δεκαετίες, συμβάλλοντας από τη πλευρά τους στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας και στην ευημερία της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανέκαμψε ο γαμήλιος τουρισμός στη Λάρνακα

Η εμφάνιση της πανδημίας ήταν μια καλή αφορμή για να μας υπενθυμίσει το επίπεδο υπηρεσιών που προσφέρουν τα ξενοδοχεία μας, αφού τα τελευταία δύο χρόνια ο αριθμός των συμπατριωτών μας οι οποίοι επέλεξαν να παραμείνουν στην Κύπρο για τις διακοπές τους αυξήθηκε σημαντικά. Η ανταπόκριση στο κάλεσμα για εσωτερικό τουρισμό αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος, λόγω και του Έκτακτου Σχεδίου Ενίσχυσης Εγχώριου Τουρισμού, το οποίο, ήδη, είναι σε ισχύ.

Η ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σύμφωνα με τον γενικό Δείκτη Ικανοποίησης των Ξενοδοχείων (GRI) και αναφορικά με αποτελέσματα του 2019, δηλαδή προ πανδημίας, τα οποία αφορούσαν τον Ιούλιο, το ανταγωνιστικό επίπεδο του κυπριακού ξενοδοχειακού προϊόντος κατέγραφε GRI στο 85,7%. Σημειώνεται ότι, οι δείκτες άνω του 80% υποδηλώνουν θετική εμπειρία. Ο δείκτης, ο οποίος υπολογίζεται από τη ReviewPro, εταιρεία που ειδικεύεται στη μέτρηση της online φήμης των ξενοδοχείων, υπολογίζεται για κάθε ξενοδοχείο μέσω ανάλυσης των μεταβλητών που συνδέονται με τις αναρτήσεις σχολίων πελατών σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ιστοσελίδες σχολιασμού ξενοδοχείων και ιστοσελίδες OTAs (online travel agents – διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία).

ΚΑΤΑΤΑΞΗ

Η Κύπρος είχε καταγράψει τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση, πίσω μόνο από την Ελλάδα (87,7%) ενώ πίσω από τη χώρα μας βρίσκονταν η Κροατία (85,3%), η Ισπανία (85%), η Ιταλία (84,5%), η Τουρκία (82,6%) και η Γαλλία (78,8%). Για τον υπολογισμό είχαν αναλυθεί τα στοιχεία ξενοδοχείων από όλες τις πιο πάνω χώρες. Σημειώνεται ότι, ο εν λόγω δείκτης αξιολογεί τα ξενοδοχεία με βάση επιμέρους κριτήρια, όπως η τοποθεσία, η εξυπηρέτηση, η σχέση ποιότητας-τιμής, η καθαριότητα, το φαγητό-ποτό και η διασκέδαση.

ΠΕΝΤΑΣΤΕΡΑ

Με το Έκτακτο Σχέδιο Ενίσχυσης Εγχώριου Τουρισμού (το οποίο τέθηκε σε ισχύ τον Μάϊο και θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουλίου) και λόγω του ότι το πλαφόν φέτος ορίστηκε στα €100 (με την επιδότηση των €20), το μεγαλύτερο ποσό που μπορεί να πληρώσει ένα ζευγάρι για διανυκτέρευση, με πρόγευμα, ακόμα και σε πολλά πεντάστερα ξενοδοχεία είναι τα €80 (€40 το άτομο), ανέφερε στο Insider ο γενικός διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης. Σημειώνεται ότι το 2021 το πλαφόν είχε οριστεί αρκετά χαμηλότερα- στα €60 ευρώ.

Το σχέδιο έδωσε τεράστια ευελιξία στις ξενοδοχειακές μονάδες, σύμφωνα με τον κ. Ρουσουνίδη, εξού και τα συμβαλλόμενα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα έχουν φτάσει σε αριθμό ρεκόρ και συγκεκριμένα είναι σχεδόν 200. Αριθμός υπεραρκετός για να καλύψει την οποιανδήποτε ζήτηση για εσωτερικό τουρισμό.

ΤΙΜΕΣ

«Τα τελευταία δύο χρόνια αυξήθηκε ο αριθμός των συμπατριωτών μας οι οποίοι κάνουν τις διακοπές τους στο νησί μας. Θεωρώ ότι ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δουν ότι μπορούν να βάλουν στο κάδρο των διακοπών τους και το νησί μας, πέραν του εξωτερικού, ή τουλάχιστον ένα μέρος των διακοπών τους να το περνούν στην Κύπρο, διότι έχουμε και ποιοτικά τουριστικά καταλύματα και διαθέσιμες καλές τιμές», μας είπε ο κ. Ρουσουνίδης.

Όσον αφορά τις τιμές των πακέτων ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ θεωρεί ότι θα κινηθούν σε λογικά επίπεδα, σε μία προσπάθεια των ξενοδόχων να προσελκύσουν εσωτερικό τουρισμό. Και αυτό, παρά το αυξημένο ενεργειακό κόστος και τον τεράστιο πληθωρισμό που επηρεάζει τη βιομηχανία στην Κύπρο, αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Σε σχέση με το 2019 ο κ. Ρουσουνίδης προβλέπει ότι πιθανότατα θα αυξηθεί ο εσωτερικός τουρισμός. Παράλληλα, σημειώνει ότι φέτος, λόγω των χαλαρώσεων των μέτρων κατά της πανδημίας, αρκετός κόσμος θα επιλέξει να ταξιδέψει στο εξωτερικό και ενδεχομένως ο αριθμός να είναι χαμηλότερες σε σχέση με το 2020 και το 2021.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Από πλευράς του, ο εκτελεστικός πρόεδρος της Top Kinisis Travel και επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου, Άκης Κελεπέσης, αναφερόμενος στα πακέτα διακοπών για το εξωτερικό είπε στο Insider ότι αυτά αφορούν χώρες σε όλο τον κόσμο, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι κάποιες χώρες, όπως η Ιαπωνία και η Κίνα, παραμένουν κλειστές ή διατηρούν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω της πανδημίας. Τα κυριότερα πακέτα, για τα οποία ήδη έχουν αρχίσει οι κρατήσεις, αφορούν ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαίτερα την Ελλάδα.

VALUE FOR MONEY

Οι τιμές των πακέτων σε σύγκριση με το 2019 είναι γύρω στο 3-4% ακριβότερες, όπως μας αναφέρθηκε. Πρόκειται για αύξηση η οποία είναι χαμηλότερη από τον πληθωρισμό της Κύπρου, αφού οι τουριστικοί πράκτορες έκαναν τις προκρατήσεις τους για τις αεροπορικές θέσεις στο τέλος του 2021.

Ερωτηθείς για τους προορισμούς οι οποίοι μπορούν να θεωρηθούν ως value for money ο κ. Κελεπέσης στάθηκε στους ευρωπαϊκούς προορισμούς και αυτούς της Κεντρικής Αμερικής, φέρνοντας ως παράδειγμα πακέτα διακοπών, για πέντε μέχρι έξι ημέρες, στην Κεντρική Ευρώπη ή σε ελληνικά νησιά τα οποία κοστίζουν κοντά στα €600.

Φέτος, όπως μας είπε, οι περισσότεροι Κύπριοι θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα ενώ στη σχετική λίστα ακολουθούν κατά σειρά η Γαλλία, η Ιταλία, η Αυστρία, η Ισπανία και η Σερβία.

2019

Οι φετινές κρατήσεις κινούνται στη βάση του 2019, δηλαδή σε ρυθμούς προ πανδημίας. Συγκεκριμένα το 2019 καταγράφηκαν  περίπου 1,5 εκατομμύρια ταξίδια Κυπρίων στο εξωτερικό, με τον κ. Κελεπέση να εκτιμά ότι, βάσει της υφιστάμενης εικόνας και εάν δεν προκύψει κάποια άλλη ακραία εξέλιξη είτε με την πανδημία είτε με τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, ο φετινός αριθμός θα κλείσει στο 1,1 με 1,2 εκατομμύρια- και αυτό λόγω της τουριστικής απώλειας των πρώτων τριών μηνών του 2022.  

Από το περιοδικό Insider (Μάιος)