Στόχο για αφίξεις άνω των 2 εκατομμυρίων θέτει για φέτος το Υφυπουργείο Τουρισμού, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Τρίτη στη Βουλή ο Υφυπουργός Τουρισμό, Σάββας Περδίος. Ο κ. Περδίος ανέφερε ότι, μετά την απώλεια των 800.000 αφίξεων από Ρωσία και Ουκρανία, ο αριθμός των επισκεπτών φέτος δε θα μπορέσει να φτάσει τα 4 εκ. που είχαμε πριν την πανδημία, το καλοκαίρι του 2019, αλλά αναμένεται να είναι πάνω από τα 2 εκ. του 2021.

«Η ζήτηση για τη Κύπρο συνεχίζει να είναι ψηλή και ως Υφυπουργείο συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι θα πιάσουμε τον στόχο για μία καλύτερη σεζόν, σε σχέση με πέρυσι», είπε ο κ. Περδίος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπορίου στη Βουλή.  

Ανέφερε, μάλιστα, ότι η αισιοδοξία του οφείλεται στα ικανοποιητικά αποτελέσματα του πρώτου τετραμήνου του 2022, που έφτασαν το 70-75% των αφίξεων που είχαμε το 2019. «Είναι μία σημαντική ώθηση για εμάς αυτοί οι αριθμοί, γιατί σε αυτό το διάστημα είχαμε και την έξαρση της Όμικρον, με την Κύπρο να είναι η χώρα με τα πιο αυστηρά πρωτόκολλα εισόδου, αφού ζητούσε διπλό τεστ ακόμα και για εμβολιασμένους ταξιδιώτες, όμως είχαμε και τον πόλεμο στην Ουκρανία που επηρέασε τον κόσμο», δήλωσε.

Πρόσθεσε, δε, ότι οι αναζητήσεις στην Κύπρο στο διαδίκτυο είναι σε αυξημένα επίπεδα σε σχέση με το 2019. «Δε θα καλύψουμε τις απώλειες από τις αγορές Ρωσίας και Ουκρανίας, γι’ αυτό δεν μπορούμε να συζητάμε για αριθμούς που είχαμε το 2019. Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να πιάσουμε τους ψηλούς αριθμούς του 2019, αφού χάσαμε από τη μία μέρα στην άλλη 800.000 αφίξεις, που ήταν από μία αγορά όπως η Ρωσία, από την οποία οι επισκέπτες διακινούνταν μέσω ταξιδιωτικών πρακτορείων» εξήγησε.

Σημείωσε, όμως, ότι ένα ποσοστό, της τάξης 20-25%, θα αναπληρωθεί από άλλες αγορές, όπως η Γαλλία. «Πλέον οι αφίξεις από Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Σκανδιναβικές χώρες, κατά πάσα πιθανότητα θα προσεγγίσουν τις αφίξεις του 2019 και σε κάποιες περιπτώσεις ίσως να τις ξεπεράσουν και θα είναι ευτύχημα για την Κύπρο, γιατί είναι αγορές που πάντα θέλαμε να ενισχύσουμε», τόνισε ο Υφυπουργός.

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι στόχος της συνεχιζόμενης προσπάθειας όλων είναι να ξεπεράσουν οι αριθμοί τα 2 εκ. αφίξεων του 2021, ενώ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Περδίος ξεκαθάρισε ότι δε θα πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση της η Κύπρος σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις προς τη Ρωσία για χάρη του τουρισμού, καθώς η εικόνα της Κύπρου σε πολλές χώρες επηρεάζεται και από τη στάση της στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία.