Με κατασκηνώσεις πολυτελείας -αγγλιστί glamping- αλλά και με νόμιμους πλέον ξενώνες αναμένεται να εμπλουτιστεί η τουριστική υποδομή της χώρας, αφού το νομοθετικό πλαίσιο προς αυτήν την κατεύθυνση αναμένεται προσεχώς να βρεθεί για ψήφιση ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής. Αυτός τουλάχιστον είναι ο στόχος της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής, η οποία χθες ολοκλήρωσε την κατ’ άρθρο συζήτηση του κυβερνητικού νομοσχεδίου για το glamping, παρουσία του υφυπουργού Τουρισμού Σάββα Περδίου. Επίσης άρχισε και η συζήτηση της πρότασης νόμου που κατατέθηκε για αδειοδότηση των ξενώνων στη χώρα μας, αφού παρά τη λειτουργία αρκετών τέτοιων μονάδων δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για λειτουργία τους.

Η πρόταση νόμου που κατατέθηκε για τα hostels, σε συνέχεια συζήτησης του ζητήματος στην Επιτροπή Εμπορίου, όπου διαπιστώθηκε το κενό και τα προβλήματα που αυτό δημιουργεί πρωτίστως τους ιδιοκτήτες ξενώνων, κατατέθηκε από τους βουλευτές Κυριάκο Χατζηγιάννη (ΔΗΣΥ) και Χρύση Παντελίδη (ΔΗΚΟ), με τις ευλογίες όπως φάνηκε χθες και του υφυπουργού Τουρισμού, που στηρίζει την πρωτοβουλία. Σε αντίθεση με το νομοσχέδιο που θα διέπει τη λειτουργία των κατασκηνώσεων πολυτελείας, που τροποποιεί τον περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων Νόμο, το νομοθέτημα για τους ξενώνες θεσπίζει νέα νομοθεσία, ορίζοντας όμως και πάλι αρμόδια αρχή το Υφυπουργείο Τουρισμού. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την πρόταση, σκοπός της είναι η θέσπιση νομοθεσίας για τη ρύθμιση της ίδρυσης και λειτουργίας ξενώνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρχονται προσεχώς κατασκηνώσεις πολυτελείας

«Ειδικότερα, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις καθορίζεται το πλαίσιο αδειοδότησης και δημιουργίας μητρώου για την εγγραφή ξενώνων, το οποίο θα τηρείται από το Υφυπουργείο Τουρισμού. Επίσης, καθορίζονται τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές, καθώς και προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας αναφορικά με τη λειτουργία ξενώνων», αναφέρει η πρόταση, συμπληρώνοντας πως οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κρίνονται αναγκαίες, ώστε να ρυθμιστεί το κενό που παρατηρείται λόγω της απουσίας νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας ξενώνων και να διασφαλιστεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών τους.

Με περίοδο χάριτος

Στόχος της πρότασης είναι κατά κύριο λόγο και η διευκόλυνση και των υφιστάμενων ξενώνων, οι οποίοι εδώ και χρόνια λόγω του νομοθετικού κενού που υπάρχει βρίσκονται στον αέρα, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν. Σήμερα υπολογίζεται ότι λειτουργούν και διαφημίζονται σε διάφορες πλατφόρμες γύρω στους 25 ξενώνες παγκύπρια, ενώ πριν την πανδημία λειτουργούσαν περισσότεροι. Εξαιτίας της πανδημίας, το νομοθετικό κενό ανέδειξε την ανάγκη δημιουργίας συγκεκριμένου πλαισίου για λειτουργία των hostels, αφού αρκετοί επιχειρηματίες αντιμετώπισαν προβλήματα ακόμα και όσον αφορά την εξασφάλιση κρατικής στήριξης και αναπτύχθηκε πρωτοβουλία για νομοθετικές ρυθμίσεις από ομάδα επιχειρηματιών που οργανώθηκαν και δημιούργησαν σύνδεσμο. Αυτές αντιμετωπίστηκαν θετικά, όπως προκύπτει και από την Πολιτεία, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στην πρόταση νόμου, η οποία αναμένεται σε διάστημα 15 ημερών περίπου να συζητηθεί εκ νέου στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου και ακολούθως -και πριν τις διακοπές του καλοκαιριού- να οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής.

Βάσει της πρότασης, για υφιστάμενους ξενώνες θα δοθεί μια περίοδος χάριτος τριών χρόνων για εγγραφή τους στο μητρώο που θα δημιουργηθεί. Επιχειρηματίες του κλάδου αντιμετωπίζουν θετικά την πρόταση νόμου αλλά έχουν κάποιες ενστάσεις αναφορικά με κάποιες προδιέγραφες που αυτή θέτει – όπως η λειτουργία στην ουσία 24ωρης λειτουργίας χώρου υποδοχής και εξυπηρέτησης που δεν υπάρχει ούτε σε ξενοδοχεία μικρών κατηγοριών – και αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες να καταθέσουν σχετικό υπόμνημα με τις θέσεις τους. Αναγνωρίζουν, πάντως, πως η «νομιμοποίηση» τους θα τους επιτρέψει να αξιοποιούν πλέον και διάφορες χορηγίες για αναβάθμιση, όπως ανέφερε χθες και ο υφυπουργός Τουρισμού.