Συστάσεις για επίσπευση των διαδικασιών που αφορούν το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ αλλά και εκπόνηση νέου σχεδίου προστασίας όσων ευάλωτων δανειοληπτών έμειναν για διάφορους λόγους εκτός του συγκεκριμένου σχεδίου απευθύνει ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου, σε χθεσινό ενημερωτικό δελτίο, με το οποίο γνωστοποιεί την ακύρωση νέας εκποίησης.

Η ακυρωθείσα εκποίηση που προωθούσε η Τράπεζα Κύπρου αφορούσε ξανά δανειολήπτη του οποίου η ένσταση μετά από απόρριψή του για συμμετοχή στο σχέδιο ΕΣΤΙΑ εκκρεμούσε για εξέταση. Υπενθυμίζουμε ότι για το θέμα υπήρξε και στο πρόσφατο παρελθόν σχετική ενημέρωση από τον κ. Ιωάννου, μετά και από σχετικές δικαστικές αποφάσεις. Ο κ. Ιωάννου γνωστοποίησε τότε, βάσει απόφασης δικαστηρίου, πως όσες εκποιήσεις έγιναν ή προωθούνται ενώ εκκρεμεί ένσταση που υποβλήθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου Εστία, είναι στην ουσία παράνομες.

Τα πιο πάνω, όπως αναφέρεται και στο χθεσινό ενημερωτικό δελτίο του Επιτρόπου, ανέφερε και στη διεύθυνση της Τράπεζας Κύπρου, μετά από σχετικό παράπονο. H τράπεζα τα αποδέχτηκε και τον ενημέρωσε πως προχωρεί αμέσως στην ακύρωση των προγραμματισθεισών εκποιήσεων που είχαν οριστεί για τον προσεχή Αύγουστο και στην απόσυρση των σχετικών επιστολών που απέστειλε.

Αυτό, πάντως, που ξεχωρίζει από τη χθεσινή ανακοίνωση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου είναι η νέα έκκλησή του προς την Πολιτεία όπως οι διαδικασίες όσον αφορά το σχέδιο ΕΣΤΙΑ ολοκληρωθούν το συντομότερο, καθώς οι εκκρεμότητες συνεχίζουν να προκαλούν προβλήματα αλλά και η επισήμανσή του για την ανάγκη προστασίας όσων ευάλωτων δανειοληπτών έμειναν εκτός του ΕΣΤΙΑ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο κ. Ιωάννου, η Πολιτεία οφείλει κατά την έκφραση του:

  • Να προχωρήσει, χωρίς καθυστέρηση και το ταχύτερο δυνατόν, στην ολοκλήρωση των διαδικασιών του σχεδίου Εστία. Μέχρι, δε, την πλήρη εξέταση των ενστάσεων, να λάβει μέτρα που να μην επιτρέπουν εκποιήσεις κύριας κατοικίας, εκκρεμούσης σχετικής ενστάσεως για το σχέδιο Εστία, «όπως η σχετική απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, την οποία προανέφερα και η οποία έκρινε το παράνομο τέτοιων εκποιήσεων».
  • Να λάβει όλα τα δέοντα μέτρα για την προστασία των ευάλωτων ομάδων, οι οποίες, για οποιονδήποτε λόγο, έχουν μείνει εκτός του σχεδίου. «Είτε εξαιτίας μη ικανοποίησης των προϋποθέσεων ένταξης σε αυτό, είτε για όλους τους άλλους τεχνικούς λόγους για τους οποίους το σημαντικό αυτό σχέδιο απέτυχε», ανέφερε.

 

 

 

 

Αδάμος Αδάμου