Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Κυριάκος Χατζηγιάννης, δήλωσε χθες δημόσια ότι η ημερομηνία της έναρξης λειτουργίας της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού, που μετά από αρκετές αναβολές καθορίστηκε για τον προσεχή Οκτώβριο, είναι αμετάκλητη.

Προφανώς, ο κ. Χατζηγιάννης δεν διάβασε την τετρασέλιδη επιστολή που κατέθεσε χθες στην επιτροπή του ο εκτελεστικός διευθυντής του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, Σταύρος Σταυρινός, ή δεν άκουσε ή δεν κατάλαβε τι είπε προφορικά ο ίδιος αξιωματούχος. Διότι ο κ. Σταυρινός, μέσω της επιστολής και μέσω των όσων εξήγησε στους βουλευτές κατά την κεκλεισμένων των θυρών (γιατί άραγε;) συζήτηση του τεράστιας σημασίας θέματος ήταν ξεκάθαρος ότι πρέπει να αλλάξει (να παραταθεί δηλαδή) η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού, επειδή η υπηρεσία του Διαχειριστή (ΔΣΜΚ) δεν είναι έτοιμη να συντονίσει την ανταγωνιστική αγορά, για συγκεκριμένους λόγους που ανέλυσε γραπτώς και προφορικώς ο κ. Σταυρινός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Οι επιστήμονες της ΑΗΚ προειδοποιούν για το ρεύμα

Λόγω του ότι επιλέγηκε η συζήτηση ενός τόσο σοβαρού θέματος (που άπτεται και του ύψους των τιμών του ηλεκτρισμού το επόμενο διάστημα) να γίνει κεκλεισμένων των θυρών, δεν υπάρχει επαρκής και έγκυρη ενημέρωση ως προς το τι ακριβώς αναφέρθηκε χθες από την υπουργό Ενέργειας, άλλα στελέχη της κρατικής μηχανής και τους βουλευτές, πλην του Κώστα Κώστα, βουλευτή Λεμεσού, ο οποίος με δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ανέφερε πως επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες του κόμματός του (ΑΚΕΛ) για νέες καθυστερήσεις και νέα προβλήματα στη λειτουργία του ανταγωνισμού προς όφελος των καταναλωτών. Οι δηλώσεις Κώστα έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις δηλώσεις Χατζηγιάννη, εξού και η αφορμή για την περαιτέρω διερεύνηση του θέματος από τον «Φιλελεύθερο».

Ο «Φ» κατέχει το τετρασέλιδο υπόμνημα που κατέθεσε στην Επιτροπή Ενέργειας ο εκτελεστικός διευθντής του ΔΣΜΚ, Σταύρος Σταυρινός, μέσα από το οποίο προκύπτει πως μάλλον είναι αναπόφευκτη άλλη μία αναβολή στην έναρξη λειτουργίας της ανταγωνιστικής αγοράς ενέργειας. Αυτό άλλωστε ζητά ο κ. Σταυρινός. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι στη χθεσινή συνεδρία, με βάση όσα έγιναν γνωστά, δεν συζητήθηκαν οι δημόσια εκφρασθέντες προβληματισμοί παραγόντων του τομέα της ενέργειας, μεταξύ τους και στελέχη της ΑΗΚ, αλλά και των συντεχνιών της ΑΗΚ, που υποστηρίζουν πως η λειτουργία του συγκεκριμένου μοντέλου ανταγωνιστικής αγοράς θα οδηγήσει σε υπερκέρδη παραγωγών από ΑΠΕ και σε αυξήσεις τιμών για τους οικιακούς καταναλωτές ρεύματος και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το υπόμνημα Σταυρινού είναι αρκετά αναλυτικό, όμως λόγω χώρου θα αρκεστούμε στα συμπεράσματα και τις εισηγήσεις του. Αναφέρει ο κ. Σταυρινός: «Παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εγκατάσταση και ρύθμιση των συστημάτων διαχείρισης της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού, έχω την άποψη ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όλες οι πιο πάνω ανησυχίες (σ.σ. σχετικά με την ετοιμότητα λειτουργίας της αγοράς) και προβληματισμοί, που εύλογα δημιουργούνται, κατά τον καθορισμό τελικής ημερομηνίας έναρξης της εμπορικής λειτουργίας της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού».

Και προσθέτει με πλήρη σαφήνεια ο κ. Σταυρινός, ο οποίος πρέπει να σημειωθεί πως δεν ευθύνεται για τις προηγηθείσες αναβολές λειτουργίας του ανταγωνισμού, διότι δεν ήταν στη συγκεκριμένη θέση όταν κρίθηκαν επιβεβλημένες λόγω λαθών και παραλείψεων: «Η καθυστέρηση που παρατηρείται για την ολοκλήρωση των διαδικασιών ανεξαρτητοποίησης (σ.σ. από την ΑΗΚ) και στελέχωσης του ΔΣΜΚ, είναι ανασταλτικός παράγοντας στην όλη προσπάθεια και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. Ιδιαίτερα το γεγονός ότι παραμένει κενή η θέση του διευθυντή λειτουργίας αγοράς και ότι δεν υπάρχει προσωπικό βάρδιας για να αναλάβει τη λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού, είναι πάρα πολύ σοβαρά ζητήματα που δεν μπορούν να παραβλεφθούν. Επίσης, δεν μπορεί να παραβλεφθεί ότι σύμφωνα με τους νομικούς συμβούλους του ΔΣΜΚ, είναι πιθανό να υπάρξουν και νομικά προβλήματα από τη μη ολοκλήρωση των διαδικασιών ανεξαρτητοποίησης του ΔΣΜΚ, με κίνδυνο να τεθούν σε αμφισβήτηση πολλές από τις ενέργειες και αποφάσεις του».

Στην επόμενη παράγραφο, ο κ. Σταυρινός τονίζει: «Πέραν των πιο πάνω, οι πολύ δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες που επικρατούν στο παγκόσμιο ενεργειακό πεδίο, δεν είναι κατάλληλες για να ξεκινήσει μια αγορά που θα βρίσκεται σε βρεφικό στάδιο, καθότι οι αρνητικές συνέπειες που συνεπάγονται της παγκόσμιας ενεργειακής αβεβαιότητας (σ.σ. προφανώς εννοεί την εκτόξευση των τιμών) και που είναι πιθανό να παρατηρηθούν και στη χώρα μας, ενδεχομένως να αποδοθούν σε αστοχία του όλου εγχειρήματος».

Και καταλήγει με τα εξής: «Με βάση τα πιο πάνω και με γνώνονα την ομαλή λειτουργία της αγοράς, προς όφελος του καταναλωτή και της κοινωνίας, κρίνεται σοφότερο να επανεξεταστεί συλλογικά και ολιστικά το πλάνο έναρξης και λειτουργίας της εμπορικής λειτουργίας της ανταγωνιστικής αγοράς».