Οι φωνές και οι διαμαρτυρίες πολιτών που αποφασίζουν να αξιοποιήσουν τα σχέδια του Υπουργείου Ενέργειας για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στέγης, με εξασφάλιση κρατικής χορηγίας, αλλά δεν αφήνονται να εγκαταστήσουν συστήματα με άφθονη φθηνή και «πράσινη» παραγωγή, που θα τους εξασφαλίζει άνετη διαβίωση (με απεριόριστη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών της επιθυμίας τους), φαίνεται να πιάνουν τόπο, εν μέρει.

Δεν υπάρχει για την ώρα οποιαδήποτε τελική απόφαση που να διαφοροποιεί τον κανονισμό που δεν επιτρέπει σε νοικοκυριά να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά για παραγωγή ενέργειας πέραν του 100% της κατανάλωσης που είχαν τον προηγούμενο χρόνο, όμως αν μη τι άλλο οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι οι διαμαρτυρίες έχουν θορυβήσει τους αρμόδιους, οι οποίοι κίνησαν διαδικασία επαναξιολόγησης του συγκεκριμένου κανονισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Θυμίζουμε ότι πριν την εξαγγελία του τρέχοντος σχεδίου, με το οποίο τίθεται ο περιορισμός του 100%, ίσχυε άλλος κανονισμός, που κατέβαζε το περιοριστικό ποσοστό στο 90%, με αποτέλεσμα όσοι επέλεγαν, επιβαρυνόμενοι το μεγαλύτερο μέρος του κόστους της επένδυσης, να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά για να ξεγνοιάσουν από τον μπαμπούλα του ακριβού ρεύματος, να υποχρεώνονται να καταναλώνουν λιγότερες κιλοβατώρες απ’ όσες αξιώνουν οι οικογενειακές τους ανάγκες και η ποιότητα ζωής που επιλέγουν, συνεχίζοντας ουσιαστικά να εξοικονομούν ρεύμα, για να μη χρειαστεί να το πληρώσουν.

Δεύτερες σκέψεις

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι υπάρχει επίγνωση αρμοδίως ότι ίσως δεν λήφθηκαν επαρκώς υπόψη κατά την εξαγγελία σχεδίων επιχορήγησης ΑΠΕ ο βαθμός εξοικονόμησης/στέρησης που έκανε ο καταναλωτής τα προηγούμενα έτη, η μελλοντική αύξηση στην κατανάλωση, πχ. που προκύπτει από νέο μέλος στην οικογένεια (σ.σ. αν και υπάρχουν και περιπτώσεις μείωσης του αριθμού των ενοίκων) και η αλλαγή τρόπου θέρμανσης από συμβατικά καύσιμα σε εναλλάκτη θερμότητας (heat pump). Φαίνεται να προκύπτει επιπλέον πρόβλημα με τις ορεινές κυρίως περιοχές, όπου καταναλωτές επιθυμούν να αλλάξουν τον τρόπο θέρμανσης τους σε εναλλάκτη θερμότητας (heat pump), όμως, λόγω του ότι η ηλεκτρική παροχή στις πλείστες ορεινές κοινότητες είναι μονοφασική, δικαιούνται φωτοβολταϊκό σύστημα κατά το μέγιστο μέχρι 4,16KW. Προφανώς αυτός ήταν ένας από τους λόγους που, στη σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής στο Προεδρικό, επισημάνθηκε η έντονη ανάγκη για αναβάθμιση/επανασχεδιασμό του συστήματος Μεταφοράς και Διανομής. Προφανώς, αν τελικά αποφασιστεί να καταργηθεί ο περιορισμός του 100% ή να αντικατασταθεί με άλλον, χαλαρότερο, θα ληφθεί πρόνοια για να έχουν δικαίωμα να ενισχύσουν τα φωτοβολταϊκά τους όσοι ήδη εγκατέστησαν, ακολουθώντας τους ισχύοντες κανονισμούς.

«Λιγότερα κιλοβάτ, για να βάλουν περισσότεροι»

Από την άλλη, αναφέρεται αρμοδίως ότι ένας από τους λόγους που τέθηκε ο περιορισμός του 100% της περσινής κατανάλωσης σχετίζεται με την ανάγκη εύρυθμης λειτουργίας του δικτύου διανομής και με την επιθυμία να έχουν τη δυνατότητα όσο το δυνατό περισσότεροι καταναλωτές σε μια γειτονιά ή περιοχή να βάλουν φωτοβολταϊκά. Όπως μας ελέχθη, αν όλοι αφεθούν να βάζουν 5 ή 6 κιλοβάτ φωτοβολταϊκά, ενώ κατά κανόνα χρειάζονται 3 ή 4, εκ των πραγμάτων μειώνουν τις δυνατότητες του δικτύου να συνδέσει νέα φωτοβολταϊκά, καθώς οδηγείται στον κορεσμό. Η ίδια πηγή μάς είπε πως είναι λανθασμένη η εντύπωση πως η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στέγης συνδέεται με τη χωρίς οικονομικούς περιορισμούς ή τη χωρίς περιβαλλοντική συνείδηση κατανάλωση φθηνής ενέργειας, ιδιαίτερα όταν αυτή η δυνατότητα συνδέεται με αχρείαστες επενδύσεις, που εξυπηρετούν κατά βάση τις εταιρείες – εγκαταστάτες.

Τα παράπονα καταναλωτών για τα φωτοβολταϊκά

Ένας αναγνώστης του«Φιλελευθέρου» με επιστολή του παρουσιάζει διάφορες παραμέτρους των προβλημάτων που προκαλεί ο κανονισμός για το 100% της κατανάλωσης του προηγούμενου έτους.

Γράφει ο αναγνώστης, στη θέση του οποίου βρίσκονται εκατοντάδες ή χιλιάδες άλλοι καταναλωτές ενέργειας: «Θα ήθελα να υποβάλω ως παράπονο ένα ζήτημα το οποίο αφορά την καθημερινότητα κάθε πολίτη, αλλά και την πολιτεία ως σύνολο. Θα ήθελα να αναφερθώ στους κανονισμούς της ΑΗΚ (σ.σ. ο κανονισμός είναι του Υπουργείου Ενέργειας, όπως και το σχέδιο επιχορήγησης) για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, με βάση τους οποίους επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων που αντιπροσωπεύουν το 100% της περσινής κατανάλωσης ενός νοικοκυριού. Εγώ συγκεκριμένα, όπως και πολλοί άλλοι γνωστοί και φίλοι, αλλά φαντάζομαι πλέον και το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, κάνουμε πολλή οικονομία, έτσι ώστε να μην έρχεται στα ύψη ο διμηνιαίος λογαριασμός ρεύματος (δεν χρησιμοποιούσαμε κλιματιστικά, ηλεκτρικά σώματα κτλ). Με βάση τους υφιστάμενους κανονισμούς, μπορούμε να εγκαταστήσουμε φωτοβολταϊκά που θα καλύπτουν το 100% της περσινής μας κατανάλωσης.

Δημιουργείται όμως το εξής παράδοξο για όλο τον κόσμο: Ενώ κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους κάναμε οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος (άρα η ετήσια κατανάλωση μας σε κιλοβατώρες ήταν πολύ μικρότερη από ό,τι θα ήταν υπό φυσιολογικές συνθήκες), αν πάμε να κάνουμε αίτηση στην ΑΗΚ για αδειοδότηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, θα μας πουν ότι με βάση τους κανονισμούς η ισχύς των φωτοβολταϊκών συστημάτων που θα εγκαταστήσουμε θα πρέπει να είναι τέτοια που να καλύπτει μόνο το 100% της περσινής μας κατανάλωσης, δηλαδή αν εμείς χρειαστεί να καταναλώσουμε περισσότερο ρεύμα θα πρέπει να το πληρώσουμε. Με την λογική αυτή, δεν θα μπορούμε πάλι να χρησιμοποιούμε κλιματιστικά, ηλεκτρικά σώματα κτλ. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως νόημα να δώσουμε κάποιες χιλιάδες ευρώ για να εγκαταστήσουμε φωτοβολταϊκά και να υποχρεωνόμαστε να κάνουμε πάλι οικονομία. Αντί, δηλαδή 5 kw που θα ήταν οι φυσιολογικές μας ετήσιες ανάγκες, η ΑΗΚ μάς επιτρέπει να εγκαταστήσουμε μόνο 3 kw».

Αν και δεν συμφωνούμε ότι «δεν υπάρχει κανένα απολύτως νόημα να δώσουμε κάποιες χιλιάδες ευρώ για να εγκαταστήσουμε φωτοβολταϊκά και να υποχρεωνόμαστε να κάνουμε πάλι οικονομία (σ.σ. τα φωτοβολταϊκά, ακόμα και για λιγότερη ισχύ από τις θεωρούμενες πραγματικές ανάγκες, εξασφαλίζουν ουσιαστική μείωση της επιβάρυνσης, συνεπώς πάλι θα υπάρξει όφελος για τον καταναλωτή) αντιλαμβανόμαστε πως αυτό το τυπικό παράπονο, όπως και πολλά άλλα παρόμοια, τυγχάνει αξιολόγησης από το Υπουργείο Ενέργειας, τη ΡΑΕΚ και ίσως και τον Διαχειριστή Διανομής (ΑΗΚ).

«Πράσινα» καύσιμα το αέριο και η πυρηνική ενέργεια

Την ίδια ώρα (χθες) που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε απόφαση να εγκρίνει, κατά πλειοψηφία, την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κατατάξει ως φιλικές προς το περιβάλλον τις επενδύσεις στο φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια, η κυβέρνηση της Αυστρίας ανακοίνωσε πως θα προσφύγει νομικά κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Αυστριακή υπουργός Κλιματικής Προστασίας Λεονόρε Γκεβέσλερ, δήλωσε πως «ιδιαίτερα με τον πόλεμο που γίνεται στην Ουκρανία, δεν μπορούμε να έχουμε ένα πρόγραμμα πράσινου ξεπλύματος των επενδύσεων στην πυρηνική ενέργεια και το ορυκτό αέριο». Και πρόσθεσε: «Η πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο δεν συμβάλλουν στην κλιματική προστασία. Γι’ αυτό, μόλις τεθεί σε ισχύ αυτό το πρόγραμμα πράσινου ξεπλύματος, η Αυστρία θα καταθέσει στο Δικαστήριο της ΕΕ την ήδη έτοιμη προσφυγή της εναντίον του. Μάλιστα, η υπουργός ανέφερε ότι η Αυστρία θα επιδιώξει να περιλάβει και άλλα κράτη μέλη ως συμμάχους στην προσφυγή της.

Επί της ουσίας, χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε την πρόταση της αρμόδιας επιτροπής του Κοινοβουλίου για μη ένταξη της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου στον κατάλογο των περιβαλλοντικά βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως είχε προτείνει η Κομισιόν.

Η ένσταση στην πρόταση της Κομισιόν απορρίφθηκε με 278 ψήφους υπέρ, 328 κατά και 33 αποχές. Για να απορριφθεί η πρόταση της Επιτροπής απαιτείτο απόλυτη πλειοψηφία 353 ευρωβουλευτών. Αν μέχρι τις 11 Ιουλίου 2022 δεν αντιταχθεί στην πρόταση ούτε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη για την ταξινομία της ΕΕ θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2023.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις σε δραστηριότητες φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας μπορούν να συμβάλουν στην πράσινη μετάβαση, ως καύσιμα γέφυρες. Για τον λόγο αυτό, πρότεινε να χαρακτηριστούν ορισμένες δραστηριότητες στους τομείς αυτούς ως μεταβατικές δραστηριότητες που συμβάλλουν στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Η ένταξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων στους τομείς του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας θα ισχύει για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

ΑΠΟΡΙΑ

Να βάλουμε όλοι; Μπορούμε;

Αν όντως το δίκτυο διανομής ηλεκτρισμού δεν μπορεί να σηκώσει όσα φωτοβολταϊκά στέγης θα ήθελαν οι καταναλωτές, ώστε να καταναλώνουν άφθονο φθηνό ρεύμα, θα πρέπει να λεχθεί επίσημα και με στοιχεία. Η Κυβέρνηση, με τα συνεχή σχέδια που καλώς προκηρύσσει για επιχορήγηση οικιακών φωτοβολταϊκών, δίνει την εντύπωση πως όσα περισσότερα εγκατασταθούν, τόσο το καλύτερο. Πολλοί λένε ότι, όπως όλοι βάλαμε ηλιακούς θερμοσίφωνες, πρέπει όλοι να βάλουμε και φωτοβολταϊκά. Μπορούμε πράγματι, όμως; Έστω εικονικά; Έχει όρια το δίκτυο και αν ναι, ποια είναι αυτά; Και σε ποιες περιοχές τα όρια είναι κοντά στην υπέρβαση;       Χ.Μ.